Max von Sydow edustaa kokonaista aikakautta elokuvataiteessa

Ruotsalainen näyttelijä Max von Sydow poistui eilen, 90-vuoden ikäisenä. Yli 100:ssa elokuvassa esiintyneenä hän on jättänyt paljon katsojille, eivätkä hänen roolinsa ole olleet kevyimmästä päästä. Ingmar Bergmanin ohjaamana Sydow teki ikimuistettavan roolityön ”Seitsemännessä sinetissä”, josta myös kuvamme.

Bergman löysi Sydowin Malmön kaupunginteatterista, ja he tekivät yhdessä elokuvia, jotka ruotsalainen ja kansainvälinenkin yleisö muistavat. Bergmanin ja Sydowin työt olivat toki viihettä, koska elokuva on sitä. Filosofisten ulottuvuuksien puuttumisesta ei heidän töitään voi moittia, vaikkeivat kaikki tasot aina avaudu jotkaiselle katsojalle.

Seitsemännen sinetin (v.1957) muistetuin ja vaikuttavin kohtaus on shakkipeli kuoleman kanssa (kuva). Sydowin ja Bergmanin huikaisevista taidoista kertoo, että tämänkaltainen kohtaus on voitu tehdä, ja että suuri yleisö on sen omaksunut. Elokuvassa ritari (von Sydow) kulkee läpi kuoleman (ruton) koskettaman ruotsalaisen maaseudun, ja samalla ihmismielen synkkien ja valoisienkin tasojen. Elokuvan viestissä on jotain ikuista, aina ajankohtaista.

Siteeraamme elokuvaa, ja von Sydowin roolihahmoa, hänen avautuessaan papille:

”Elämäni on ‎ollut turhaa ponnistelua, päämäärätöntä vaellusta ja paljon tarpeetonta puhetta. En ole katkera enkä ‎halveksi itseäni, koska useimpien ihmisten elämä on juuri tällaista. Haluan kuitenkin käyttää ‎armonaikani tekemällä yhden merkityksellisen teon.”

Max von Sydow 10.04.1929 – 08.03.2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top