Mediaa halutaan tukea, mutta sille ei haluta kertoa mitään?

Yle vero ei riitä, kansan verovarat halutaan ohjata tappiota tuottavan ”kaupallisen median” tukemiseen

STT:n saama tyly kohtelu kysyessään korona-koordinaatioryhmän asiakirjoja, ja toisaalla hallituksen mediaa kohtaan osoittama ylenpalttinen suopeus koronakriisin aikaisiksi kerrottuja tukimuotoja esiteltäessä, ovatkin ehkä saman ilmiön eri puolia: Kehitys on kohti itäsaksalais-tyyppistä kontrolliyhteiskuntaa, jossa median tehtävä on ylistää hallitusta, -ja moittia rahvasta jos tämä ei ymmärrä johtajiensa neroutta.

Yle-vero on jäänyt olemaan, mutta se hiertää yhä monen mielessä: Maksamme sellaisesta jota emme ole tilanneet. Rahoitamme mediaa, jonka arvopohjaa ei iso osa kansasta tunnista omakseen. Miten näin on päässyt käymään?

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan keväällä esittelemä ohjelma medialle koronarajoituksista aiheutuneiden tulonmenetysten korvaamiseksi toisi uuden raha-hanan, ja sille omat vartijansa. Emme tiedä, mutta epäilemme että tilapäinen muuttuisi pysyväksi, ja jokin komissio jäisi jakamaan kansalta kerättyä rahaa sille takaisin, -kullekin mielipidesuuntansa mukaan. Sanna Marinin hallitus näyttääkin olevan luomassa -vastoin omaa tiedottamistaan- rahastusautomaatin, jolla taloudellisesti kannattomia medioita tuetaan, kunhan uutisoivat mieluisasti. Pyrkiikö Valtioneuvoston kanslian Päivi Anttikoski tällä Marinilta saadulla ohjeistuksella Pohjois Korean tiedottamisen linjalle: ”Vain yksi on oikea totuus.”

Avoin tiedottaminen hallituksen päätöksistä ja tekemisistä on miltei ”ilmaa jota demokratia hengittää”. Olemme kuitenkin saaneet juuri kokea, kuinka Covid-19 koordinaatioryhmä soveltaa pohjoiskorealais-itäsaksalaista tulkintaa hallinnon läpinäkyvyydestä, kieltämällä mitä mieleen juolahtaa:

”Valtioneuvoston kanslia ei luovuttanut pyydettyjä pöytäkirjoja ja aineistojen muistioita. Vastauksesta ei käy ilmi millaisia asiakirjoja on olemassa. Koordinaatioryhmä koostuu kaikkien ministeriöiden kansliapäälliköistä. Mukana ryhmässä ovat valtiosuhteeri Mikko Koskisen ohella myös valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen, valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski, yksikön päällikkö Heikki Hovi sekä THL:n johtaja Mika Salminen.”

Uutinen Suomesta vai itäblokista? -Aina ei tiedä kummassa maailmassa eletään, kun katsoo viranomaisten tiedotuslinjaa, tai ministerien vastauksia.

Extrauutiset kuten moni muukin mediatalo eivät ole kärsineet koronakriisistä. Pandemiasta ja varsinkin hallituksen tekemisistä ja tekemättäjättämisestä on saatu monia hittiuutista eri medioihin ja mainostuotot ovat lukijoiden lisääntyneen ajankäytön median parissa entisestään lisääntyneet. Extran ensimmäinen kvartaali tältä vuodelta näyttää voimakasta kasvua tuloksen ollessa 46% edellistä vuotta parempi, joten emme ole veronmaksajien kukkaroa kuormittamassa ”toiminta-avustuksilla”  Monille median toimijoille kannattavuusongelma on kuitenkin ollut olemassa jo ennen koronapandemiaa, pysyvänä olotilana: Kun yritysten tukemisesta on kerrottu, ettei tarkoitus ole rahoittaa verovaroin kannattamatonta tuotantoa, eikö tämän pitäisi koskea myös mediataloja?

Tehottomaan ja kannattamattomaan tuotantoon kaatui itäblokkikin, -ja julkisen talouden hukkakäyntiin. Sosialistihallituksellamme on siis esikuvat ja edelläkävijät, konkurssin polulla.

Yhdessä Valtioneuvon kanslian tiedotuslinjan kanssa, josta STT:llä siis on kokemuksensa, ilmaantuu ylimääräisen rahanjako-ohjelman ehdotus. Ehkei näitä pidä nähdä erillään: Kiristää ohjaimia ja tottelevaisille palkintoja? Keppi ja porkkana ovat siis keskuudessamme. Niin miksi?

Mitä kriisimpi aika, sitä tärkeämpää on hallinnollisten päätösten läpinäkyvyys: Se ylläpitää hallitusmuodon legitiimisyyttä ja yhteiskunnan koheesiota. Nämä mainitut asiat ovat tärkeä osa kansakunnan stressinsietokykyä, kriisikestävyyttä. Ihanko olemme valmiit riskeeraamaan tämän, kylvämään epäsopua, ja rakentamaan näkymää jossa suppea itsensä hyvimyksiksi korottanut eliitti muotoilee ”yhteisen” mielipiteen, ja valvoo ettei muunlaista pääse esiin mediassa.

Itä-Saksassa vasemmistoelitismi sai kukoistaa ja rehoittaa valtansa kyllyydessä, -ja tuloksena kansaa piti väkivalloin estää karkaamasta muualle. Sitten tuli vääjäämätön romahdus. Näin käy, kun media muuttuu vallan vahtikoirasta vallan rakkikoiraksi. Tunnettu Itä-Saksaan asettunut vasemmistorunoilija Berthold Brecht kommentoi oman aikana oikeassaolevaa mediaa osuvasti vuonna 1953. Lehdistö oli tuominnut työehtojensa puolesta mieltään-osoittaneet berliiniläiset sanoin:  ”Kansa on menettänyt hallituksen luottamuksen.”

”Eikö olisi hallitukselle parempi hajoittaa kansa, ja valita uusi tilalle?”, oli runoilijan kommentti.

On aivan liian paljon kysymyksiä, joissa median, kouluopetuksen ja viihteenkin maailmankuva ja arvot ovat jotain mitä suomalaisten enemmistö ei tunne omakseen. Tilanne luo juopaa kansan ja poliittisen luokan välille. Tällöin tarkasteluun tulee yhteiskuntajärjestelmämme pysyvyys, sen lujuus kontra horjutettavuus.  Suomella on nyt tilanne, jossa vasemmistolaisen mielipide-hyvimystö keikuttaa yhteistä venettä oman erinomaisuutensa sokaisemana.

Mielipideohjailu mediaa kontrolloimalla, oli se sitten palkitsemista tai rankaisemista mm. tiedonsaantia kaventamalla, ei sovi avoimen yhteiskunnan tapoihin, ja edistää epäterveitä ilmiöitä. Pahimmillaan tulokset ovat yhteiskunnalle vaarallisia. Median tukeminen verovaroista on sekä avoimelle yhteiskunnalle että markkinataloudelle vieras ajatus.  Se voi luoda epäterveitä riippuvuusuhteita, latistaa yhteiskuntakritikiin ja ylläpitää taloudellisesti kannattamattomien mediatoimijoiden joukkoa, jota todellisuudessa eivät tarvitse lukijat eikä yhteiskuntakaan.

5 Comments

 1. SANANVAPAUS ON JA PYSYY PERUSTUSLAISSA
  24.5.2020 00:16

  Se olisi yksi askel kohti NWO diktatuuria. Australiassa globalistit järjestivät terrori-iskun, jonka tunnekuohussa he takavarikoitiin normaali-ihmisten yksityisaseet. Nyt seuraukset näkyvät livenä. Terveiden karanteenia paperiarkki kaulasta roikkuen ja parivuotiaalta näyttävä pikkulapsensa vieressä kädessä kiinni seisonut äiti vangittiin ulkomaalaisten näköisen poliisilauman voimalla ja raahattiin pakuun lapsen itkiessä kauhussa kurkku suorana tilanteessa. Liitän toisen esimerkin Australiasta, jossa terveiden karanteenin protestiin osallistuneelle tuodaan kahden poliisin toimesta kotiin yli tonnin sakko mielensä ilmaisusta. Poliisi vain hokee hänen rikkoon direktiiviä (jonka perustuslaki ylimpänä lakina mitätöi). Suomalaisia narutetaan samoin säännöillä, jotka perustuslaki kumoaa. PK-yrittäjien, joiden tiloissa korona tarttuisi, vaikkei se tartu suurien kauppaketjujen tiloissa, kannattaisi ehkä esiintyä yhtenäisenä rintamana. https://youtu.be/p668pb1lu1M?t=1320

  Vastaa
 2. Maan parasta ajatteleva
  24.5.2020 09:09

  Jos media saa rahallista tukea hallitukselta, media tietenkin tukee poliittisesti hallitusta – koetusti pahin vaihtoehto. Jos media saa rahaa teollisuudelta, media tukee tietenkin teollisuuden pyrkimyksiä. Jos media saa rahaa mainoksista, media tietenkin tukee mainostajia.
  Jotta media tukisi kansalaisten toiveita, pitäisi olla laki, jossa kansalaisille voidaan tarjota tietoja vain kansalaisten itse maksamilta medioilta. Siis et saa katsella televisiota, kuunnella radiota tai lukea lehtiä, seurata internettiä, jos et itse näiden seuraamisesta maksa. Nykyajan tekniikalla tämä onnistuisi. Ennen vanhaan lehdet tilattiin ja lehdet tukivat kansalaisten tahtoa.
  On ilmaisia sometilejä, esim. Facebook, jonka omistaja on rikkaimpia. Facebook kerää asiakkaista tietoja ja myy tiedot niille, joita tiedot hyödyttävät. Facebookin käyttäjä joutuu maksamaan tietämättään tilien käytöstä jollakin tavalla. Kokeile: Kirjoita jostakin haluamastasi Facebookiin. Kohta saat mainoksia asiasta.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   24.5.2020 17:17

   Valtiososialismissa, kuten mennessä Neuvotosliitossa, poliittinen johto kontrolloi mediaa, markkinatalousmaissa mainostilan ostajat ja mediatalojen rahoittajat. Meillä suomalaisessa hybridisosialismissa molempi taho. Tiiä kumpi pahempi.

   Vastaa
 3. Maan parasta ajatteleva
  24.5.2020 09:14

  Kirjoitapa Facebookiin vaikka, haluat päästä eroon kynsisienestä tai nivelkivuista. Pian saat tarjouksi kalliista hoitoaineesta, joka ei auta ketään muuta kuin aineen valmistajaa ja mainostajaa, sinä menetät rahasi.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   24.5.2020 12:32

   On huomattu. Mainosrobotit selaavat coocieta joita saat nettisivuilta, ja skannaavat myös lukemiesi uutisten otsikoita. Sitten sinulle näkyy niiden mukaiset mainokset. #Täsmämainokset

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top