Merenkulkua harjoittavat yritykset kantavat osansa koronan aiheuttamista ongelmista

Matkustajaliikennettä on suljettu korona-pandemian takia myös Itämeren piirissä, ja laivaliikenne on kokenut rajuja taloudellisia menetyksiä. Liikennöintiä harjoittavat yhtiöt ovat joutuneet kukin pohtimaan keskuudessaan toiminnan uudelleenjärjestelyjä, ja myös sen kannattavuutta poikkeusolojen aikana.

Tarkastelemme tilannetta Tallink Siljan toiminnan kautta.

Tallink Siljalta kerrotaan, että toiminta matkustajamäärien vähentyessä on muuttunut kannattamattomaksi. Tallink-konserni on kuitenkin päättänyt osittain jatkaa liikennöintiä, mutta miksi?

Kysyimme Tallink Siljan viestinnästä näkemyksiä. Viestintäjohtaja Marika Nöjd kertoi Extrauutisille näkemyksiä tilanteesta.

”Tilanne on todella poikkeuksellinen meille kaikille. Matkustajat ovat luonnollisesti siirtäneet tai peruneet matkojaan, laivoja on pysäytetty satamiin, miehistöjä lomautetaan ja muun maahenkilökunnan toimintaa sopeutetaan. Samaan aikaan ihmiset ovat tietysti huolissaan omasta tai läheisten terveydestä ja koronaviruksen leviämisestä. Uskomme kuitenkin Tallink Siljalla että vielä me risteilemme. On vain selvittävä yhdessä tästä todella haastavasta ajasta.”

Tavarakuljetusten lisäksi laivoilla liikkuu kotiinpalaavia Suomen ja Baltian-maiden kansalaisia.

”Tavaraliikenteen jatkuminen on Suomen ja muiden Itämeren maiden huoltovarmuuden kannalta elintärkeää, kun kansainvälisen työnjaon syventyminen on vienyt monien välttämättömyystuotteiden valmistuksen ulkomaille ja jopa merten taakse. Tavaraliikenteellä Suomessa on erityisen suuri merkitys, koska Suomi on saari. Merikuljetukset ovat käytännössä ainoa tapa tuoda Suomeen suuria määriä tavaroita.

Helsinki-Tallinna-reitillä kulkee paljon kaupan tavaraa ja Suomi-Ruotsi-reitillä tämän lisäksi myös paljon tavaraa teollisuuden tarpeisiin. Molemmat ovat tärkeitä Suomen talouden toimivuuden ja jatkuvuuden näkökulmasta.

Tallink-konsernin liikevaihdosta 55 prosenttia tulee laivoilla tapahtuvasta myymälä- ja ravintolamyynnistä ja 26 prosenttia matkalippujen myynnistä. Tästä voi jokainen päätellä mitä tapahtuu, kun tämä tulonlähde pysähtyy oikeastaan kokonaan. Rahdin osuus liikevaihdosta on 13 prosenttia. Laivan operointiin liittyvät kulut pysyvät silti suunnilleen ennallaan, esimerkiksi polttoaine, satama- ja väylämaksut. Toki miehistön määrää on rajusti supistettu. Käytännössä pelkällä rahdilla on haastavaa kattaa kaikki muut laivan operointiin liittyvät kulut, mutta laajoja sopeuttamistoimia tehdään jatkuvasti.”

Varustamo siis ponnistelee pitääkseen elintärkeän tavaraliikenteen ja välttämättömän matkustamisen, -kotiinpaluut etc.- toiminnassa. Mikäli pandemiatilanne pitkittyy, kuten epidemologeilta on kuultu arvioita, liikenteen ylläpito on haaste myös valtiovallalle. Nähtäväksi jää, kuinka tärkeänä Itämerenvaltiot pitävät laivaliikennettä, ja sen turvaamista kriisiajan yli.

Tallink-Siljan liikenteeseen on tehty seuraavat muutokset:

Tallink Siljan tilannekatsaus 20.3.2020 klo 16.00
Poikkeukset ja peruutukset:

  • Baltic Queenin ja Victoria I:n liikennöinti keskeytettiin Tallinna-Tukholma-reitillä 15.3.2020 alkaen.
  • Romantikan ja Isabellen liikennöinti keskeytettiin Tukholma-Riika-reitillä 16.3.2020 alkaen. Romantika teki poikkeuksellisen matkan Riiasta Sassnitziin 17.-19.3.2020 hakeakseen sieltä Viron ja Latvian kansalaisia, jotka olivat jääneet jumiin Eurooppaan rajojen sulkeutumisesta johtuen.
  • Silja Europan liikennöinti keskeytettiin Helsinki-Tallinna-reitillä 17.3.2020 alkaen.
  • Tallink City-, Tallink Spa & Conference- ja Tallink Riga –hotellit suljettiin toistaiseksi 18.3.2020 alkaen. Tallink Express -hotelli on edelleen auki.
  • Starin liikennöinti Helsinki-Tallinna keskeytettiin 18.3.2020 alkaen. Star aloitti väliaikaisesti liikennöinnin Viron ja Saksan välillä 19.3.2020 alkaen varmistaakseen tavaroiden kuljetuksen Viron ja Länsi-Euroopan välillä.
  • Silja Serenaden ja Silja Symphonyn liikennöinti Helsinki-Tukholma-välillä keskeytettiin toistaiseksi 19.3.2020. Laivat jäivät lippumaidensa satamiin; Silja Serenade Helsinkiin ja Silja Symphony Tukholmaan.
  • Baltic Princess ja Galaxy aloittivat rahdin liikennöinnin Turku-Kapellskär-reitillä 19.3.2020 alkaen. Baltic Princess ja Galaxy liikennöivät Långnäsin sataman kautta viikonloppuna 20.–22.3.2020. Jatkotilanteesta tiedetään lisää maanantaina 23.3.2020.
  • Megastar tekee neljä ylimääräistä matkaa tulevana viikonloppuna.

Liikenteessä olevat laivat ja reitit:

  • Megastar liikennöi normaalin aikataulun mukaisesti (viikonloppuna ylimääräisiä vuoroja). Laiva ottaa kyytiin rahtia, automatkustajia sekä ns. jalkamatkustajia joilla on pääsy kotimaahansa. Ylimääräisillä vuoroilla halutaan taata kansalaisten pääsy kotimaihinsa maiden välillä.
  • Rahtilaiva Sea Wind liikennöi normaalin aikataulun mukaisesti reitillä Vuosaari-Tallinna. Laiva ottaa ainoastaan rahtia, ei siis automatkustajia kuten yleensä.
  • Rahtilaiva Regal Star liikennöi normaalin aikataulun mukaisesti reitillä Paldiski-Kapellskär. Laiva ottaa rahdin lisäksi myös automatkustajia.
  • Baltic Princess ja Galaxy liikennöivät viikonlopun ajan poikkeusreitillä ja poikkeusaikataululla. Molemmat laivat ottavat kyytiin rahdin lisäksi automatkustajia ja ns. jalkamatkustajia.
  • Star liikennöi poikkeuksellisella reitillä Viron Paldiskista Saksan Sassnitziin. Laiva ottaa mukaan rahdin lisäksi automatkustajia.

Tilannetta voi seurata varustamon nettisivuilta: https://www.tallinksilja.fi/koronavirus

1 Comment

  1. Erimies
    22.3.2020 00:49

    Hienoa, että edes joku media rohkeasti uskalsi nostaa tän huoltovarmuuden ja laivaliikenteen yhteyden esiin. Toisaalta, ovathan nuo varustamot tehneet aikas hurjia tuloksia menneinä vuosina. Kuinkahan paljon niistä tuloista on tullut verokertymää mihinkin baltian maihin, se tieto olisi kiinnostava. Mut kiitos hyvin tehdystä jutusta. Lisää tällaista!

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top