Merivoimat 101-vuotta, tutustuimme miinalaiva Uusimaahan (video)

Merivoimien 101-vuotis juhlallisuuksia vietettiin Helsingin kauppatorin rannoilla.

Toimituksemme kävi ennakkoon tutustumassa Merivoimien toimintaan vuosipäivän aattona.
Saimme mahdollisuuden tutustua miinalaiva Uusimaan toimintaan, sekä Jehu-luokan maihinnousu veneen huimaan kyytiin.

Pääsimme Jehu-luokan veneellä kauppatorin rannasta kohti Suomenlinnaa, jossa miinalaiva Uusimaa oli silloin kiinnittyneenä.

Miinalaiva uusimaalla Merivoimien komentaja, lippuemiraali Jori Harju toivotti kiireistään huolimatta median tervetulleeksi alukselle ja kertoi merivoimien tilanteesta, positiivisista ongelmistakin.

Henkilöstö on erittäin motivoitunutta ja osaavaa. Merivoimat on hyvässä iskussa, maailmalla arvostetaan osaamistamme ja tietämystämme.

Miinalaiva Uusimaa

Hämeenmaa-luokan muodostavat Merivoimissa miinalaivat Uusimaa ja Hämeenmaa. Hämeenmaa-luokan elinkaarten on laskettu päättyvän vuosina 2022 – 2025. Näiden tilalle on tulossa uusi Pohjanmaa-luokka.
Pohjanmaa-luokan on määrä korvata yhteensä seitsämän käyttöikänsä loppuuntulevaa alusta.
Laivue 2020 -hanke kirjattiin Sipilän hallitusohjelmaan 2015, mutta valmista ei ole vielä syntynyt. Viivästystä aiheutti myös Sipilän eroaminen. Hankintapäätöksiä ei voitu allekirjoittaa, eikä Rinteen hallitus ole vielä saanut aikaisekseen edistää asiaa.

Miinalaiva Uusimaa on osallistunut myös Naton nopean toiminnan joukkojen, NRF (NATO Response Force) täydentävän toiminnan joukkopooliin (Follow on Forces group, FFG) 1.1.2017 alkaen. Virallinen osallistuminen päättyi vuoden 2018 alussa, mutta kansainväliset velvoitteet määrittävät aluksen korkean valmiuden tehtäviin osallistumiseen.
Vuoden 2017 aikana alukselle ei tullut kutsua lähteä NRF-tehtäviin. Merivoimat ylläpiti alusyksikön perustamisvalmiutta ja oli valmistautunut lähettämään sen tehtävään merivoimien kriisinhallintajoukkona sotilaallisesta kriisinhallinnasta säädetyn lain mukaisesti 60 vuorokaudessa Suomen poliittisen johdon kansallisesta päätöksestä.
NRF-valmiuteen asettaminen ei merkitse automaattisesti Suomen osallistumista Naton johtamaan operaatioon, sillä operaatioon osallistuminen vaatii aina Suomen poliittisen johdon päätöksen.
Poolivaihetta on edeltänyt vuonna 2016 NRF-konseptin mukainen valmistelu- ja harjoitusvaihe, jolloin miinalaiva Uusimaa osallistui erillisen suunnitelman mukaisiin kansallisiin ja kansainvälisiin harjoituksiin. Vuoden aikana toteutettiin alukselle Naton rauhankumppanuusmaiden operatiivisen suorituskykykonseptin arviointi- ja palauteohjelman mukainen yksikön Nato-arviointi tasolla 2 (NEL2) Noble Mariner 16 -harjoituksessa, joka järjestettiin Irlannin ja Ison-Britannian aluevesillä.
Arviointi on voimassa neljä vuotta, ellei alus osallistu välillä Nato-johtoiseen operaatioon. Miinalaiva Uusimaa on Nato-arvioitu viimeksi vuonna 2012 ja todettu valmiiksi operaatioihin.

Suomi on osallistunut NRF:n täydentävän toiminnan joukkopooliin vuodesta 2012 alkaen. Miinalaiva Uusimaan osallistuminen joukkopooliin kesti vuoden 2017 loppuun ja jatkosta ei Harjun mukaan ole tietoa, mutta neuvotteluita luonnollisesti käydään.

Miinalaiva Uusimaa tekee vaikutuksen kaikilla osa-alueilla. Sisätiloissa olevien laitteiden määrä on niin vaikuttava, että ei voi kuin ihmetellä, miten henkilökunta pystyy kaikki nämä järjestelmät hallitsemaan. Toisaalta asia ei jää mitenkään epäselväksi, kun henkilökunta kävelytti meitä ympäri laivaa. Kysyit mistä vain laitteesta mitä tahansa, niin kaikki (mikä ei ollut salaista) tuli vastauksena, kuin apteekin hyllyltä. Henkilökunnasta jäi muutenkin erittäin positiivinen kuva, huippuammattilaisia joka ainut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top