Merivoimat vastaanotti ensimmäisen elinkaaripäivitetyn Hamina-luokan ohjusveneen

Patria luovutti Upinniemessä 15.1. Merivoimille ensimmäisen elinkaaripäivitetyn Hamina-luokan ohjusveneen. Ensimmäisen peruskorjatun aluksen, ohjusvene Tornion peruskorjaustyöt alkoivat alkuvuodesta 2018.

Hamina-luokan ohjusveneiden peruskorjaushanke on tärkeä osa Merivoimien taistelukyvyn säilyttämistä tulevina vuosina. Yhteensä neljä ohjusvenettä peruskorjataan vuosien 2018-2021 aikana. Hankkeen tuottamat uudet kyvyt ovat kokonaisuudessaan Merivoimien käytössä vuoden 2021 aikana.

Pohjanmaa-luokan alusten ohella Hamina-luokan ohjusveneet muodostavat Merivoimien merellisen operaatiokyvyn rungon 2030-luvulla. Peruskorjaus parantaa ensivaiheessa erityisesti alusten vedenalaisen sodankäynnin kykyä mm. torpedoiden ja syvyytettävän kaikuluotainjärjestelmän (VDS – Variable Depth Sonar) avulla, mutta vuoden 2021 aikana myös ilmatorjunta- sekä pintatorjuntakyvyillä.

Alusluokkaan sijoitettavat monipuoliset asejärjestelmät, kuten ilma- ja pintatorjuntaohjukset sekä torpedot synnyttävät alusluokasta Merivoimien toistaiseksi iskukykyisimmät alukset, jotka ovat käytössä pitkälle 2030 luvulle asti. Torpedojärjestelmää testataan ensimmäistä kertaa myöhemmin tänä vuonna.

Yhteistyö rakentaa iskukykyä

Elinkaaripäivityksen kokonaisvastuullisena päätoimittajana, suunnittelijana ja pääintegraattorina toimi Patria. Peruskorjaushanke on toteutettu vahvasti verkottuneella toimintatavalla ja kumppanuuksia hyödyntämällä. Merivoimat on hyödyntänyt hanketoiminnassa merkittävän määrän sekä kaupallisia kumppanuuksia, että erityisesti torpedojärjestelmään liittyvää materiaaliyhteistyötä Ruotsin kanssa.

Elinkaaripäivitykset luovat Hamina-luokan ohjusveneistä entistä monipuolisemmat ja suorituskykyisemmät alukset. Torpedojärjestelmän myötä käyttöömme tulee jälleen aivan uudenlaista sotilaallista suorituskykyä, jota on rakennettu onnistuneella materiaali-ja koulutusyhteistyöllä Ruotsin kanssa, Merivoimien komentaja, kontra-amiraali Jori Harju toteaa.

1 Comment

  1. Tehdäänkehitysmaayhdessä
    20.1.2020 18:30

    Täysin turhia mokomat ilmastonpilaajat. Me emme tarvitse rajojen valvontaa(paitsi jos kys. laitteet lisäävät ulkomaan velkaamme ja täten jouduttavat maamme tuhoa). Meille kaikki ovat tervetulleita rajojen yli. Henkilötunnisteita ei tarvita. Keksi joku nimi, me hyväksymme sen. Loikoile 4 vuotta kustannuksellamme ja sen jälkeen olet tervetullut saamaan passimme. Muista äänestää SDP ,vihr + vas. niin joudutat maamme tuhoa. #kivapuhe

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top