Mielenilmaisut näyttävät kaatavan litium-kaivoksen Serbiassa

Kansainvälinen kaivosjätti Rio Tinto on tai oli avaamassa läntiseen Serbiaan Litium-kaivosta, mutta hanke herätti laajan vastarinnan, Mielenosoittajat ovat tukkineet teitä jo kolmena viikonloppuna, ja eilen paikallisneuvosto teki hanketta koskevan kielteisen päätöksen.

Suunnitelma akkumineraali-litiumin kaivamisesta koki torstaina (15.12.) takaiskun, kun länsiserbialaisen Loznican kaupunginvaltuusto äänesti aluekehityssuunnitelman keskeyttämisestä. Suunnitelmaan sisältyi kansainvälisen kaivosjätin Rio Tinton litium-louhos, jonka oli määrä aloittaa toimintansa lähitulevaisuudessa. Hanketta vastaan on ollut laajoja mielenilmaisuja, joihin on osallistunut tuhansia serbialaisia.

Useat tuhannet ihmiset kokoontuivat mielenosoituksiin viime viikon lauantaina (11.12.)  Serbian pääkaupungissa Belgradissa ja eräissä muissakin kaupungeissa. Mielenosoittajat tukkivat liikenneväyliä, mm. moottoritien, ilmaistakseen vastustuksensa suunnitelmille louhia litiumia, -mm. sähköautojen ja puhelimien akuissa tarvittavaa mineraalia. Viime  viikonloppu oli jo kolmas joukko-mielenilmaisujen lauantai. Hallitus on jo myötäillyt mielenosoittajia peruuttamalla kaksi kaivos-projektiin liittyvää lakiesitystä, joista toinen koski maa-alueiden pakkolunastusta. Loznican päätös tekee kaivoshankkeen yhä epätodennäköisemmäksi.

Englantilais-australialainen Rio Tinto löysi litiumvarantoja Loznican alueelta vuonna 2006. Yhtiö aikomuksena on investoida hankkeeseen 2,4 miljardia dollaria (2,12 miljardia euroa), kertoi medialle Rio Tinton Serbian sisaryhtiön Rio Savan johtaja Vesna Prodanovic.

Ympäristönsuojelijoiden mukaan litiumin louhinta aiheuttaa valtavia vahinkoja ympäristölle louhosten läheisyydessä. ”Emme lopeta ennen kuin litiumin kaivaminen kielletään ja Rio Tinto lähetetään pois Serbiasta”, sanoi medialle Aleksandar Jovanovic, yksi järjestäjistä.

Serbian presidentti Aleksandar Vucic on ottanut kantaa mielenilmaisuihin, pitäen niitä ”poliittisina”. Vucic toivoo ihmisten ilmaisvan kantansa  seuraavissa vaaleissa, jotka pidetään huhtikuussa 2022. Serbian EU-jäsenyysneuvotteluissa on puheena myös puuttuva ympäristölainsäädäntö, joten mielenosoitukset osuvat poliittisesti arkaan paikkaan. Huolimatta lähentymisestä EU:n suuntaan, Vucicin hallitus pitää läheisiä suhteita myös Venäjään ja Kiinaan, joista jälkimmäinen on investoinnit Serbiassa kaivoksiin, tehtaisiin ja infrastruktuuriin.

Serbiassa ja muissa Balkanin maissa kaivokset ja teollinen toiminta ovat aiheuttaneet ilman ja veden saastumista, -lainsäädännön ollessa puutteellista. Mielenosoittajien väite onkin,  että viranomaiset suosivat ulkomaisia sijoittajia ympäristönsuojelun sijaan.

Luettavaa:

 


Video: TRT.

2 Comments

 1. Obelix
  17.12.2021 11:39

  ”Ympäristönsuojelijoiden mukaan litiumin louhinta aiheuttaa valtavia vahinkoja ympäristölle louhosten läheisyydessä. ”Emme lopeta ennen kuin litiumin kaivaminen kielletään ja Rio Tinto lähetetään pois Serbiasta”, sanoi medialle Aleksandar Jovanovic, yksi järjestäjistä.”

  Suomessa punavihreistä punavihreimmät ovat kyllä niin luonnonsuojelijoita, että olisivat valmiita muuraamaan peruskiven vastaavan akkutehtaan lattiavaluihin…ihan vaan liikennepoliittisista syistään. Siellä elokapina-pippaloitsijatkin tanssisivat hurmiossa ”hare-harekrisna” pilvitanssia hippitelttojensa ympärillä!

  Vastaa
 2. juha II
  18.12.2021 22:21

  Hyvä juttu! Suora isku riistokapitalistien vyön alle, jolla EI ole MITÄÄN tekemistä ympäristön pelastamisen kannalta. Koko akku vouhotus on pelkkää liiketoimintaa, josta ei ole ympäristön kannalta kuin silkkaa vahinkoa kautta maailman kaikissa kuviteltavissa olevin tavoin. Vihreät saavat fyrkkaa komppaamisesta ja rivi tyhmät eivät taas tiedä asioista yhtään mitään. Sama kuin lammashakaan huutaa ”Bää”!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top