Mielipide: Paluu Iranin ydinsopimukseen ilman sopimuksen päivittämistä vaarallista

Trumpin-vastaisessa kiimassaan media on jättänyt ymmärtämättä, että Yhdysvaltain vetäytyminen vuoden 2015 Iran Nuclear Deal -sopimuksesta (JCPOA) oli seurausta pappisjohtoisen Iranin sopimusrikkomuksista. Mahdollinen paluu sopimukseen presidentiksi nousevan Joe Bidenin aikana saattaa olla islamisti-pappien voitto ja turvallisuusuhka.

Arvostelijoiden mukaan Yhdysvaltain eroava presidentti Donald Trump saavutti kautensa loppujakson merkittävät ulkopoliittiset voitot, rauhanasopimukset eräiden arabimaiden ja Israelin välillä, tehden lyhyen tähtäimen ratkaisuja nopeiden tulosten vuoksi. Tulokset ovat totta, spekulaatiot punnitaan vuosien tai vuosikymmenien kuluessa.

Trumpilla oli hyvä syy lähentyä mm. Saudi Arabiaa vahvistaakseen rintamaa epävakaata ja potentiaalista Irania vastaan, -ja sama argumentti tunnistettiin saudeissakin. Pääasia kuitenkin, että jännitystä arabien ja Israelin välillä saatiin purettua. Yhdysvalloissa presidenttien vaihtumiset ovat yleensä hetkiä, jolloin asiat leijuvat ilmassa. Valkoisen Talon uuden asukkaan linjaukset ovat yksi seikka, hänen ymmärryksensä siitä mihin USA on maailmalla sekaantunut, ja mikä on näiden monitoimijaisten prosessien dynamiikka, -se on toinen eikä yhtään vähämerkityksellisempi taso. Trump ei täysin onnistunut tällä saralla.

Joe Bidenillä saattaa olla tarvetta näyttää nopealla aikataululla jotain, minkä voi tulkita ”trumpismin” purkamiseksi ulkopolitiikassa. Tällöin asiat tulkitaan pahimmassa tapauksessa sen mukaan, miltä ne näyttävät: Siispä näennäistä rauhaa voi ostaa Iranin islamisti-papeilta ummistamalla silmät asioilta, jotka eivät tue sovinnollisuutta, ja ovat näin uuden presidentin ensimmäisen ulkopoliittisen laakeriseppeleen tiellä.

Iran palaa ydinase-diiliin! Wauu!!

Varmaankin palaa, jos saa siitä huolimatta rakentaa pomminsa. -Siis ne viisi pommia, joita Mossadin tiedustelutiedon mukaan on rakenneltu. Extra kertoi aiemmin Iranin parlamentin päätöksestä aloittaa ydinasesopimuksen kieltämä uraanin rikastaminen ase-kelpoiseksi. Tämän päätöksen jälkeen sitten USA -ja ja tunnustuksensa mukaan Israel- eliminoivat Iranin johtavan ydinfyysikon.

Trumpin päätös USA:n irtisanoutumisesta YK:n turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenmaiden mukanaollen ja IAEA:n toimiessa valvojana tehdystä ICPOA-sopimuksesta vuonna 2018 oli osin tulosta Mossadin välittämistä tiedustelutiedoista, joiden mukaan salainen pomminrakentelu oli alkanut 2017. Pakotteiden jatkaminen Irania kohtaan ei kuitenkaan näytä hidastaneen joukkotuhoase-hanketta. Syksyllä 2020 Iranin parlamentti päätti uraanin rikastamis-tason nostamisesta ICPOA-sopimuksen rajoitusten yläpuolelle, ja uusien sentrifugien rakentamisesta. kuten olemme kertoneetkin.

Rauhanlehvien kevytmielinen hamuaminen saattaakin johtaa tilanteeseen, jossa Israel torjuu ydinaseuhkaa aloitteellisesti, konsultoimatta siitä Washingtonin kanssa. Alueellinen rauhantila ei ehkä vahvistu tämän skenaarion toteutuessa. Siellä päin maailmaa joukkotuhoa tarkastellaan reaalisesti mahdollisena ilmiönä, -historiallisista syistä.

Yhdysvaltain presidentin vaihtumisella tulee olemaan koko maailmaa koskettavia seurauksia, muuallakin kuin Lähi-Idässä.

Luettevaa:

Iran avaa uuden reaktorin ja nostaa uraanin rikastustasoa ase-kelpoiseksi

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top