Mielipidetutkimus: Yhdysvaltain vaalitulosta vääristelty/ei-vääristelty: 47/50%

Vuodesta 2003 asti vaaliennusteita ja mielipidemittauksia tehnyt Rasmussen Report tarkasteli Yhdysvaltain äänestäjien luottamusta vaalien rehellisyyteen, ja samassa tutkimuksessa suhtautumista päättyvän kauden presidentin Donald Trumpin haluttomuuteen myöntää vaalitappionsa.

Tarkastelemme amerikkalaisten suhtautumista Trumpin lakitiimin vaalien luotettavuutta koskevaan kritiikkiin ja oikeuskanteisiin:

 • Kaikki äänestäjät:
  • 47% vastasi, että on todennäköistä, että ”demokraatit varastivat ääniä” (Trumpin leirin sanonta) tai tuhosivat Trumpin puolesta annettuja äänestyslippuja useassa osavaltiossa. Tähän sisältyvät 36% vastaajista, jotka valitsivat vaihtoehdon ”hyvin todennäköistä”.
  • 50% vastasi olevansa eri mieltä yo. väitteistä, ja 41% heistä valitsi vaihtoehdon ”epätodennäköistä”.
 • Republikaaneja äänestäneet:
  • 61% sanoi, että on ”hyvin todennäköistä että demokraatit varastivat vaalit”.
 • Demokraatteja äänestäneet:
  • 61% sanoi, että se ei ole lainkaan todennäköistä.

Toinen kysymys koski Trumpin suhtautumista vaalitulokseen:

 • 61% kaikista äänestäjistä katsoi, että Trumpin pitäisi myöntää vaalitappionsa demokraattien Joe Bidenille.
 • 33%:n mielestä Trumpin ei pidä myöntää tappiotaan.

Kolmas kysymys koski äänestäjän käsitystä siitä, myöntääkö Trump tappionsa:

 • Trump myöntää, ajatteli 84% demokraatteja äänestäneistä,
 • 37% republikaanien äänestäjistä, ja
 • 59% puoluekannastaan epävarmoista.
 • 57% republikaaneja äänestäneistä ei uskonut Trumpin myöntävän tappiotaan.

Uutisen jatkuu twiitin jälkeen.

Tutkimuslaitoksen keräämät tiedot kertovat siitä tuloksesta, minkä hyvin intensiivinen mediakampanjointi ja myös sosiaalisen median alustojen suhtautuminen ovat saaneet aikaan. Kun avainkysymykset olivat 1.) ääntenlaskentapetos (kyllä/ei) ja 2.) luopuuko Trump vallasta vaiko ei, huomaamme näitä asioita koskevien some-viestien merkitsevällä tavalla erilaisen kohtelun: Presidentti Trumpin ja hänen tukijoidensa twiitteihin ilmaantui outoja lausekkeita, tyyliin ”älkää uskoko tätä”, ja niiden edelleenjakamista vaikeutettiin.

Rasmussenin tutkimukseen vastanneista siis 47% ”äänesti” some-jättien ja median propagoimaa käsitystä vastaan, hyväksyen näkemyksen jota tukevat viestit Twitter liputti ei-uskottaviksi. Jos USA:n 2020-vaalit olivat jonkin ilmiön esiinmarssi, niin some-palveluntuottajien tulo politiikan avoimiksi toimijoiksi tapahtui tällöin. Some menetti viattomuutensa lopullisesti, -eikä se tule takaisin.

Politiikan tutkijat muistavat paperillepainettujen sanomalehtien ja etenkin ääniradion vaikutukset ihmisjoukkojen poliittiseen käyttäytymiseen: Muutoksista tuli jyrkempiä ja nopeampia, ja ilmaantui mm. äänekkäitä populistipoliitikkoja.  Nopeatempoinen viestintä toi politiikkaan dynaamisuutta, joka ei aina ollut toivottua. Vastapainokseen se sai sensuuripyrkimyksiä, -ja mediakonsernien keskittyvä omistus sitoi ne lähemmäksi taloudellista valtaa.  Joukkoviestintä onkin mielipiteen ja tiedonjakamisen tukahduttamisen ja sananvapauden ikuinen ottelukenttä, jolla aina jokin taho on niskan päällä.

Internet toi tullessaan joukkoviestinnän kaikkien ulottuville, ja siten taloudellisista resursseista riippumattoman sananvapauden. Yhdysvaltain vuoden 2020 vaaleissa näimme tämän jakson päättyneen.

Siis miltei puolet amerikkalaisista on erimieltä some-toimija Twitterin kanssa seuraavan presidentti Trumpin twiitin oikeellisuudesta:


Rasmussen Reports haastatteli 1000 yhdysvaltalaisesta äänestäjää. Kyselyt tehtiin 17. – 18. Marraskuuta 2020. Virhemarginaali on +/- 3 prosenttiyksikköä 95 prosentin luotettavuustasolla. Kaikkien Rasmussen Reports -tutkimusten kenttätyön suorittaa Pulse Opinion Research, kertoo RR:n nettisivu.

Samaan aikaan ääntenlaskennan ja oikeiden/väärien lippujen käsittely jatkuu:

1 Comment

 1. juha.
  1.12.2020 22:22

  Yhdysvalloissa ei edes vaiti pysyminen auta, sillä umpirehellisillä demokraateilla on jo tappolistat / vainolistat niistä julkeista natseista, jotka ovat kannattaneet yhdysvaltalaisen mädän poliittisen eliitin ulkopuolelta tullutta Donald Trumpia, joka ei osaa olla korruptoituneen fiini, mutta sitäkin tehokkaammin ja uhmakkaammin tavallisen työtä ja yhteiskuntaa pystyssä pitävien amerikkalaisten puolesta välittämättä siitä kuinka hänen itsensä tulee käymään …..Kennedy, kennedy!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top