Miinalaiva Uusimaa Ruotsin merivoimien johdon alaisuudessa

Suomen ja Ruotsin merivoimat ovat kuluneella viikolla harjoitelleet johtosuhdemuutoksia ja merivalvontayksiköiden johtoon ottoa kahdenvälisessä harjoituksessa Itämerellä.

Harjoituksessa ruotsalainen merivalvontayksikkö, tässä tapauksessa Ruotsin merivoimien alus HMS Helsingborg siirtyi väliaikaisesti Suomen merivoimien johtoon. Harjoitukseen osallistunut miinalaiva Uusimaa puolestaan harjoitteli toimintaa ruotsalaisessa johdossa.

Itämeren kansainvälisillä merialueilla toteutetussa harjoituksessa luotiin valmiuksia yhteiselle resurssien käytölle merivoimien aluevalvonnan ja johtamisen osalta.

– Harjoittelu Ruotsin ja Suomen merivoimien välillä on tavallista ja meritilannekuvaan liittyvää tietoa vaihdetaan maiden välillä päivittäin.

Tiivis merivalvontayhteistyö ja sen kehittäminen yhteisin resurssein parantaa molempien maiden tilanteenmukaista valmiutta ja reagointikykyä erilaisiin tilanteisiin, merivoimien valmiuspäällikkö, kommodori Misa Kangaste toteaa.

Koko Itämeren alueen tiedot kattavasti yhteistyöllä

Merivoimien osalta aluevalvontayhteistyö ja sen harjoitteleminen perustuu jo vuodesta 2006 alkaneeseen Suomen ja Ruotsin väliseen meritilannekuvayhteistyöhön. Käytännössä yhteistyö on merivoimien johtoportaiden välistä tiedonvaihtoa ja automaattisesti vaihtuvaa järjestelmätason tilannekuvaa mereltä.

– Tämän yhteistyön tuloksena molemmat maat saavat kattavamman ja paremman tilannekuvan lähialueiltaan, Kangaste huomauttaa.

Yhteisiä tilannekuvaharjoituksia on järjestetty jo vuosien ajan, mutta nyt järjestetyssä harjoituksessa toimintaan saatiin uusi hyvin konkreettinen elementti, kun kotimaisen aluevalvonnan johtamisrakenteeseen liitettiin harjoitusteknisesti ruotsalainen alus.

Järjestely kuulostaa yksinkertaiselta, mutta ei ole sitä. Viestiliikenteeseen liittyvien johtamisjärjestelmien yhteensopivuus sekä monet muut käytännön asiat on ratkaistava ennen kuin toiminta on saumatonta. Tavoitteena on saada suomalaisten ja ruotsalaisten alusten suorituskyvyt toimimaan sujuvasti yhteen toisiaan täydentäen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top