Mikä hävittäjä Suomelle? (SUORA 14:30)

Suomen historian kallein joulukalenterin luukku avataan tänään: Minkä tutkassa näkymättömän hävittäjän Suomi valitsee?

(F-35 ei näy kuvassa, koska se on näkymätön.) Pidämme jännitystä 14:30 asti.

Tilaisuuden aloitti pääministeri Sanna Marin (sd). Paikalla ovat myös puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk), Puolustusvoimien komentaja, kenraali Timo Kivinen. strategisten hankkeiden ohjelmajohtaja Lauri Puranen, Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Pasi Jokinen ja Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen johtaja, insinöörikenraalimajuri Kari Renko.

Antti Kaikkonen alusti hankkeesta. HX-projekti tähtää Suomen ilmapuolustuksen turvaamiseen 2060-luvulle asti, kertoi puolustusministeri. Kaikkonen paljasti tänään tehdyn valinnan: Lokheed F-35. Valittu hävittäjä täyttää myös huoltovarmuuden asettamat ehdot. Kotimainen työllisyysvaikutus on 4500 henkilötyövuotta, välillisesti muutama lisää.

Turvallisuuspoliittiset vaikutukset

Kaikkonen kertoi, että kaikki HX-tarjouskilpailuun osallistuneet ovat Suomen tärkeitä yhteistyökumppaneita. Ministeri kiitteli pitkään kaikkia asiaan osallistuneita. Kaikkonen palasi myös taannoiseen Hornet-hankintaan. Päätöksenteko tapahtui tällä kertaa koko hallituksen toimesta, ja hankinnalla on laaja parlamentaarinen tuki. Kaikkonen kertoi, että monitoimihävittäjät estävät Suomea joutumasta hyökkäyksen kohteeksi.

Kenraali Timo Kivinen kertoi, että valittu hävittäjä on paras. Aikataulussa on pysytty, ja uudet koneet ovat käytössä ennen Hornetien poistumista. Kivinen jatkoi, että monitoimihävittäjällä on keskeinen rooli Suomen turvallisuudelle. Kenraali kuvaili koneiden eri tehtäväalueita. Puolustushaarojen yhteistoiminta mainittiin, ja elektronisen sodankäynnin vaatimukset.

Pääministeri vastasi medialle, että hallituksessa päätös oli yksinmielinen, yhdellä lausumalla, joka koski käyttökustannusten ylittymistä. Epäilijät olivat Vasemmiston ministerit Li Andersson ja Hanna Sarkkinen.

Li Andersson: Valtioneuvosto on tänään tehnyt päätöksen Suomen uudesta ilmapuolustusjärjestelmästä. Vasemmistoliitolle asiaa on määrittänyt kaksi reunaehtoa: hallitusyhteistyön mahdollistaminen ja hankkeen kriittinen tarkastelu. Puolue sitoutui nykyisen suorituskyvyn korvaamiseen osana hallitusohjelman hyväksymistä vuonna 2019. Myös puolueen ylin päättävä elin, puoluekokous, on vuonna 2019 linjannut uskottavan suorituskyvyn säilyttämisen puolesta.

Olemme läpi hankintaprosessin korostaneet, että hankinnan kustannukset ja elinkaarikustannukset on pidettävä kurissa. Jätimme myös asiaa koskevan lausuman valtioneuvoston yleisistunnossa. Vasemmistoliitto on puolue, joka kykenee rakentamaan tasa-arvoista Suomea hallitusvastuussa. HX-hanke on ollut edellytys hallitusyhteistyöhön osallistumiselle.  (Julkaistu tänään, klo. 15.)

Kivinen vastasi kysymykseen, että kenraalikunta olisi suosinut kilpailun voittajaa: Valinta tehtiin tasapuolisesti, ja käytettiin myös ulkopuolisia arvioita. Media kysyi myös Yhdysvaltain kannan mahdollisesta myötäilystä. Käyttökulujen pysyminen puitteissa kyselytti myös mediaa.

Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen johtaja, insinöörikenraalimajuri Kari Renko käsitteli pitkää tarjouskilpailua ja valintaprosessia. Huoltovarmuus ja teollinen yhteistyö -vaatimus pudotti kaksi tarjokasta pelistä. Omavaraisuus ja kotimainen laitehuoltokyky painoivat valintaa tehtäessä, kertoi kenraali. F-35 oli hankintahinnaltaan edullisin vaihtoehto, jos otetaan kokonaisuus huomioon, mutta yksikään tarjokas ei ollut oleellisesti muita edullisempi.

Valmistusta ja komponenttien huoltokykyä Suomeen

Suomeen tulee valinnan myötä 600:n henkilötyövuoden verran töitä, kertoi kenraali: Mm. koneiden eturunkoja tullaan valmistamaan Suomessa.

Media kysyi reserviläisten koulutuksesta. Ilmavoimien komentaja vastasi, ettei koneen vaihtuminen vaikuta kertausharjoitusten volyymiin.

Jarruvarjon käytöstä ja kiitotie-vaatimuksesta kysyttiin. F-35 -kalustolle kelpaavat myös nykyiset maantietukikohdat, vastattiin. Jarruvarjo on tarpeen liukkaan kelin oloissa. Huoltokyky kotimaassa kriisiaikana kiinnosti. Kaikkia komponentteja ei kannata huoltaa Suomessa, vaan niiden suhteen turvaudutaan riittävään varastoimiseen.

Kenraali Renko vastasi kustannuksia koskevaan kysymykseen. Avoimmuus kustannus, materiaali ja huoltovarmuus asioissa on erittäin tarkkaan harkittava asia.  Kaikkonen kertoi, ettei valinta haittaa Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyötä. Ohjusten hankintaa koskevaan kysymykseen vastasi Ilmavoimien komentaja. Ratkaisut tullaan tekemään myöhemmin.

Teollinen yhteistyö ja työllisyysvaikutukset kiinnostivat myös mediaa. Suomalaisia firmoja on mukana, mm. Patria. Kaikkonen täsmensi kysymykseen kustannusten avoimmuudesta, että kustannuskysymys oli merkittävä tekijä konevalinnassa. Valtionvarainministeriö on käynyt laskelmia läpi.

Rissala ja Rovaniemi pysyvät hävittäjätukikohtina, kuten Hornet-aikanakin.

Luettavaa:


Videolähetys: Valtioneuvosto,

Aiemmin aiheesta:

Suomellekin tarjotut F-35 -hävittäjät käytännön testissä Syyrian ilmatilassa

Super-Hornet, Rafale ja Eurofighter korvataan USA:ssa, Ranskassa ja Saksassa aiottua nopeammin

9 Comments

 1. TR3B Black Manta
  10.12.2021 14:33

  Toivottavasti TR3B Black Manta on tarjouksessa. On muuten ketterät käännökset ja huima kiihtyvyys ettei live-action videoissa näy kuin vilahdus, jota joutuu etsiä kuva kuvalta (ellei ole täysin häivetilassa).
  https://bendedreality.com/top-secret-anti-gravity-spy-plane-tr3b-black-manta/
  https://youtu.be/2KHVJiUwoYI

  Vastaa
 2. Snif
  10.12.2021 14:50

  Kuten on jo aiemmin ollut hyvin esillä, Suomella on jo kaikista parhaimmat hävittäjät, ne istuu hallituksessa.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   10.12.2021 15:07

   Voi sen noinkin ymmärtää, mutta nyt keskustellaan #vihollisen hävittämistä, ei kotimaan tai palkansaajan ostovoiman.

   Vastaa
 3. Juha
  11.12.2021 15:50

  Reservin upseerina olisin kaivannut Suomen ilmapuolustuksen vahvistamiseksi tulivoimaa, tyyliin Israelin iron dome, teräskupoli. Nämä hitaat kömpelöt F35 kalkkunat on nopeasti ammuttu alas. Mutta lennoston poikaset saivat kalliit leikkikalut joululahjaksi. Sinä maksat.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   11.12.2021 17:33

   En olisi noin kriittinen. Ohjustorjunta pitäisi kyllä olla ennen kaikkea muuta.

   Kylmän sodan (1948-1991) aikana Suomen puolustuksen pää tavoite ja kriteeri oli estää Suomen kaappaaminen ilman että sodan tunnusmerkit täyttyvät. F-35:t ja niiden ohjukset riittävät em. tarkoitukseen. Jos sota alkaa koko konfrontaatiolinjan leveydeltä, Suomen ilmavoimat tukeutuvat -ensimmäisen lentotehtävänsä jälkeen- paljon lännempänä oleviin kenttiin. Siksi yhtenevä kalusto.

   Vastaa
   1. Juha
    11.12.2021 19:08

    Ymmärrän pointtisi ja kantasi. Sallinet Pekka että olen erimieltä. Suomen maantiede vaan on sellainen, että olisi syytä välttää konfliktin syntyä ja nykypolitiikka oikein kerjää sellaista. Lähtökohtaisesti Natoon liittyminen oli virhe ja siten Nato-yhteensopiva lentokonevalinta kruunaa ko. virheen. Olisimme voineet valita ruotsalaisen hävittäjän ja kehittäneet yhdessä puolueetonta puolustuspolitiikka.

    Mutta tämä tie valittiin jo Nato isäntämaasopimusta solmittaessa ja pian sen jälkeen presidentti Niinistö kävi hävittäjistä kauppasopimuksen tekemässä. Trumppihan sen jo möläytti että lentokonekaupat oli jo silloin solmittu.

    Vastaa
    1. Pekka Kemppainen
     11.12.2021 23:35

     Suomen puolueettomuus loppui marraskuussa 1939. Sen jälkeen emme ole olleet puolueettomia minuuttiakaan: Joko olemme olleet sodassa tai jonkun liittolainen. YYA-kausi oli lähempänä liittolaisuutta, kuin nykyaika.

     Kekkonen keksi ”puolueettomuuden” pitääkseen neukut käsvarren mitan päässä.

     Vastaa
 4. Juha
  12.12.2021 09:51

  Meillä eriää mielipiteet ulkopolitiikasta, mutta puolustustahto on molemlilla luja.

  Sitten kun sota syttyy, menen ulos ja sytytän tupakan. Taivaanrannasta näen valopisteen ja jylinä kasvaa. Vedän viimeiset hatsit ja tumppaan tupakan samalla kun kiihdytän askeliani. On kuin 10 aurinkoa rävähtäisi paistamaan, juuri kun suljen perunakellarin oven. Infernaalinen pamaus seuraisi kohta. Zirkon yliääniohjuksen kantama taktinen ydinohjus on juuri osunut Pirkkalan lentokentälle. Meillä ei ole enää ilmapuolustusta.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   12.12.2021 21:04

   Tairkonia ei voi käyttää, kuin ydinsodassa. -Eivätkä Suomen hävittäjät toi mi sotetilanteessa Suomen alueelta, vaan lännempää.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top