Mikä on potilasturvalaki? Tiedotustilaisuus (SUORA 13:00)

Potilasturvallisuuden vaarantuminen työtaistelun aikana on aiheena tiedotustilaisuudessa tänään.

Sosiaali- ja terveysministeriö käynnisti 1.4. lainvalmistelun kansalaisten hengen ja terveyden sekä potilasturvallisuuden varmistamiseksi terveydenhuoltoa koskevan työtaistelun aikana. Tiedotustilaisuus käsittelee lain sisältöä.

Potilasturvallisuuslailla varmistettaisiin viimesijainen mahdollisuus suojelutyötä täydentäviin välttämättömiin velvoitteisiin. STM järjesti tänään tiedotustilaisuuden, jossa potilasturvallisuuden varmistamiseksi valmistellusta laista kertoivat perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén, osastopäällikkö Satu Koskela ja lääkintöneuvos Sirkku Pikkujämsä STM:stä. Etäyhteydellä osallistuvat johtaja Jaska Siikavirta STM:stä ja ylijohtaja Markus Henriksson Valvirasta.

Ministeri kertoi, että työtaistelua on käyty nyt 12. päivää. Suojelutyön käyttö oli alun jälkeen ministerin mukaan sujunut, mutta sen jälkeen kertyi potilassuma: Nykyinen tilanne on uudentyyppinen.

Ministeri kertoi ”puolikiireellisten” toimenpiteiden, joita ovat mm. syöpäleikkaukset joihin pitää ryhtyä 2-4 viikon kuluessa diagnoosista, tulleen lykätyiksi lakkotilanteen johdosta. Nyt näitä toimenpiteitä on muuttunut kiireellisiksi, kertoi ministeri.

”Tilanne on rakenteellisesti vaarallinen potilaiden terveysturvallisuuden takia.” -Nyt emme puhu mistään lievästä haitasta potilaille. Olemme nyt valmistelleet lain, kertoi ministeri. Tämän lain soveltaminen on viimeinen vaihtoehto, jota käytetään jos suojelutyön määrä ei ole riittävä.

STM:n osastopäällikkö Satu Koskela kertoi, ettei toteutuneen suojelutyön määrä ole ollut riittävä. Tilanne tulee eskaloitumaan, arveli osastopäällikkö. Haastavin tilanne on Varsinais-Suomen ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiireissä.

Lakiesitystä ei annettu, miksi?

Median osuudessa kysyttiin, miksi lakiesitystä ei ole tehty, ja onko se tulossa myöhemmin. Ministeri Lindén vastasi, että viiden vuorokauden tauko työtaistelussa oli syynä. Ministeri kertoi, ettei häneen ole poliittisesti vaikutettu.

Lindén täsmensi vastausta kysymykseen hoidon kiireellisyydestä. Vähintään kolmasosa henkilöstöstä hoitaa kiireellisiä tapauksia. Ministeri kertoi myös, ettei STM ole kiistan osapuoli, eikä keskusteluissa mukana. Toimittaja kysyi myös, tukisivatko muut SDP:n ministerit lakiesitystä. Ministerin mukaan tässä tilanteessa ovat vastakkain isot asiat, potilasturvallisuus ja työtaisteluoikeus.

IL kysyi, onko potilasturvallisuus tämän lakon aikana vaarantunut niin, että ihmishenkiä olisi menetetty. Ministeri vastasi, että sairaalojen seinien sisällä menetetään (tavallisestikin) koko ajan ihmishenkiä. Hän kertoi, että meneillään olevia leikkauksia on keskeytetty vielä kiireellisemmän leikkauksen takia. ”Kenttäsairaalaolot” -sana mainittu. Ministeri kertoi käsityksenään olevan, että kriittisissä tapauksissa on toimittu onnistuneesti.

Ministeri ei vahvistanut kysymyksen taustalla ollutta käsitystä, että kukaan olisi menehtynyt työtaistelun takia.

Mitä pääministeri on sanonut Lindénille?

Pääministeri ei ole vedonnut minuun”, vastasi ministeri kysyjälle. Lakiesityksen pysäyttämisen syy oli työtaistelutoimenpiteen keskeytyminen. ”Ratkaisu oli sillä pohjalla, että lakkoon tuli viiden vuorokauden lykkäys”, täsmensi siis perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén.

Tilaisuus päättyi.

Videolähetys+kuva: Valtioneuvosto. Tallenne on nähtävissä samassa videoikkunassa lähetyksen päätyttyä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top