Mikko Kärnä: Tuulivoimaloita Helsinkiin

Kansanedustaja Mikko Kärnä (Keskusta) ehdottaa, että tuulivoimalat rakennetaankin Helsinkiin.

– Helsinki voisi helposti korvata kaiken hiilivoimansa vihreällä tuulivoimalla mikäli sillä olisi tahtotila olemassa. Esimerkiksi Hanasaaren hiilivoimalan tilalle mahtuisi ainakin neljä 300 metriä korkeaa tuulivoimalaa, jotka tuottaisivat sähköä jopa 5-8 MW per mylly, kirjoittaa Kärnä.

Koko Hanasaaren B-voimalan sähköntuotantokapasiteetin korvaaminen vaatisi ainoastaan 40 suurta tuulimyllyä Helsinkiin ja se ei ole nykypäivänä yhtään mitään. Kaupungin ympäristö sopii hyvin energian tuottamiseen, ja tuulimyllyille löytynee paikkoja ainakin Nuuksion kansallispuiston ympäristöstä. ”Tällainen ei varmasti voi haitata ketään ja tällaisista myllyistä olisi suurta iloa Helsingin asukkaille, kun joka päivä voisi katsoa miten vihreää energiaa syntyy” toteaa Keskustan kansanedustaja.

Kärnä hämmästeleekin, miksi Helsingin kaupunki ei ole jo aloittanut tuulivoimayleiskaavan laatimista.

”Helsinki väittää olevansa maailman luontopääkaupunki, mutta miksi ihmeessä kaupunkiin ja sen ympäristöön ei ole rakennettu yhtään tuulivoimaa? Tämä hämmentää yksinkertaista maalaismiestä”, toteaa Kärnä.

Tuulivoimaloita ei suinkaan pidetä maisema- tai ympäristöhaittana muuallakaan Suomessa, joten 300-metrin korkuinen propelli sopisi jopa Helsingin Kauppatorille, jossa lokkeja tiettävästi pidetään haittana ja yritetään torjua alkeellisilla verkko-ripustuksilla. Kärnä uskoo jättimäisen tuulivispilän muodostuvan jopa turistinähtävyydeksi, -eihän sellaista ole missään muualla, ja maailmanpyörä Katajanokan sivussa edustaa jo samaa estetiikkaa.

”Nyt pitäisi luontopääkaupungin laittaa toimeksi! Tämä kaikki toimisi myös hyvänä esimerkkinä meille maalaisille, jotka emme ole olleet kaikista tuulivoimahankkeista tähän saakka kovin innoissamme. Pääkaupungin esimerkki varmasti piristäisi tuulivoimarakentamista koko maassa”, päättää edustaja Kärnä tarkastelunsa.

Voimaloiden, tavaraliikenne-satamien ja perusteollisuuden katoaminen Helsingin kantakaupungista vierottaa stadilaisia sekä kaupunkinsa historiasta että sen ymmärtämisestä, mistä energia tulee pistorasiaan, ja missä hyvinvointimme mahdollistava lisäarvo syntyy. Urbaaneille helsinkiläisille on siis muodostumassa ikäänkuin todellisuusvaje, joka saattaa ilmetä myös poliittisessa käyttäytymisessä. -Ja täytyyhän Vihreän Siirtymän näkyä myös pääkaupungin siluetissa! Mikko Kärnän idea on siis mitä varteenotettavin.

11 Comments

 1. Järki päässä
  15.4.2021 19:24

  Suomi kun luopuu hiilivoimasta, ydinvoimasta niin käy tasan kun ruotsissa joka sekosivat viheraatteisiin.
  Ruotsissa ihmiset jo rukoilee ydinvoimaa takaisin kun ei sähkö riitä.
  Vaikea tajuta mitä viherpiipertäjien pääkopissa kulkee, no, nehän luulee että sähkö tulee pistokkeesta, mitään muuta ei kuulemma tarvita.

  Vastaa
 2. Eikös vain
  15.4.2021 19:39

  Ja sitten kovilla pakkasilla sähköt katkeaa. Tuulivoima on täyttä humpuukia.

  Vastaa
 3. ksjdd
  15.4.2021 19:39

  aivan helvetin hyvä sivallus

  Vastaa
 4. Ei tarttis ees pitkiä piuhoja
  15.4.2021 19:40

  Myös merelle kaivarin eteen saisi muutaman myllyn oikeen hyvin.

  Vastaa
 5. juha II
  15.4.2021 21:17

  Kärnä puhuu täyttä puppua. Tuulimyllyt ovat täysin kelvottomia ja hörhöilyä, joka ei tuota sähköä sillä tavalla, että siitä olisi TODELLISTA tuotantoa. Sen varaan ei voi rakentaa mitään. Se on nähty Ruotsissa, jossa energiantuotanto on ajettu alas luottaen tuuli-hörhöilyyn. Teksasissa tuulimyllyt jäätyivät poikkeusolissa rammaksi. Tuulimyllyt kuluvat äkkiä ja ovat ongelmajätettä, jota esim. Australiassa haudataan maahan, vaikka se on ympäristömyrkkyä. Kallista toimimatonta tekniikkaa aivan kuten sähköautotkin reaalielämässä!!! Kyse on rahakkaasta bisneksestä eikä sillä ole mitään tekemistä luonnonsuojelun kanssa. Ainoat jotka näin kuvittelevat linnun aivoillaan ovat vihreät, jotka muka ”pelastaessaan” luontoa päinvastoin tuhoavat sitä.

  Vastaa
  1. Huru-ukko
   15.4.2021 21:47

   Kärnän ehdotus on aivan oikeaan osunut. Saisivat helsingin kityvehreät sitä niiin ihanaa tuulivoimaa ja ihan omalta pihalta. Ei tarviisi sen pitempiä piuhijakaan kuin virheillä on.

   Vastaa
 6. Kunnon puisto vaan pystyyn
  16.4.2021 09:08

  Hyvä idea. Sähköä tuotettaisiin sielä missä sitä käytettäisiin. Samalla pääkaupunkiseutu voisi sähköistyä autoissakin muuta maata poikkeuksellisen nopeasti jolloin Suomi pääsisi tavoitteisiinsa ja tämä pelleily autoista voitaisiin lopettaa.

  Niin että eiköhän laiteta kunnon myllytys pystyyn merelle. Samalla saataisiin jalankulkijoita piinaava ja taloja kylmentävä inha tuuli kuriin. Jolloin laivoillakin olisi helpompi tulla ja lähteä satamasta kun tuulesta on suurin osa leikattu pois. Ei olisi enää myrskyjä satamassa. Ja kaikki voittaisivat kun tutkimusten mukaan niistä ei aiheudu mitään ympäristöhaittoja.

  Kaikki voittaisivat. Jopa se Suomen valtion verovaroilla perustettu tuulimylly-tehdas Kotkassa. Sekin saisi toimittaa myllyjä Suomenlahteen. Eikä noita pieniä vaan niitä isoja, 30MW generaattoreita. Jaa mitä? että eikös sitä tehdasta olekkaan enää? No kai Suomen valtio sai ne 300 miljoonaa euroaan takaisin? Jaa ettei saanut?

  No, ostetaan sitten niitä vanhoja myllyjä Saksasta. Nehän on halvempia siksi kun Saksalaiset ostaessaan uusia saavat niihin EU-tukea. Tyttiä&Sannaa on turha laittaa sinne neuvottelemaan Suomelle tukea. Siitä tulee kuitenkin neljä kertaa kalliimpaa kuin saatavat tuet.

  Vastaa
 7. Tuulivoimala on hukkainvestointi
  16.4.2021 12:12

  Suurvalloilla on jo pitkään ollut sotilaskäytössä kenkälaatikon kokoinen laite, joka tuottaa 1 triljoona W eli miljoona mega-W energiaa kvanttiplasmasta, joka on ”tyhjiön” todellinen sisältö. Sotilassatelliiteissa on 4 trijoonan watin lasereita. Uusimmissa TR3B koneissa, jotka nekin ovat vanhoja, on vain yksi ”kenkälaatikko”. Tekniikka vapautetaan siviilikäyttöön, kun sille tulee maailmanpoliittisesti turvallinen ajankohta.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   16.4.2021 13:01

   Toivotaan tosiaan niin.

   Vastaa
 8. Markus Järvinen
  22.4.2021 17:53

  Ihmettelen vaan sitä että tuolla Kärnällä ei ole realiteettitajua ollenkaan. Tuulivoimalat vievät paljon tilaa, ovat pienitehoisia, tuotos on satunnaista ja milläs se kaukolämpö sitten saadaan aikaan?

  Vastaa
 9. Elvis Lewis
  4.8.2021 06:41

  Ihmettelen, ettei kaikilla ole huumorintajua ollenkaan…

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top