Miksei yritystysten toimintaympäristöä helpoteta, vaan maksetaan yritystukia?

Koronarahat tapahtumien järjestäjille ovat herättäneet keskustelua. Onhan satojentuhansien potti poliitikkoihin verkostoituneelle puulaakille absurdiudessaan todellakin show-alan tyylin mukainen. ”It’s nou bisness like show-bisness.” Vilkaisemme kuitenkin, mitä valtio tekee ja miksi.

Vanhan Esson-baarin sananlaskun mukaan ”sosialidemokratia on sitä, että kansalta kerätään fyrkat pois, ja jaetaan jäsenkirjojen mukaan takaisin”. Hyväntekijä, joka jakaa, käy ensin Sinun kukkarollasi. Pidämme tämän mielessä.

Kun hallitus koronapandemiaa torjuttaessa määräsi rajoituksia, monien yritysten tulos jäi alle selviytymisminimin, ja keksittiin maksaa tukiaisia. Se on perusteltua, sillä yhteiskunnalle välttämättömien toimintojen turvaamiseksi on syytä huolehtia siitä, että tarpeelliset yritykset ovat yhä pystyssä, kun ovet taas avataan. Se tarpeellisuuden kriteeri tässä mietityttää: Tarpeellinen kenelle?

Yhteiskunta ja talouselämä tarvitsevat liikennettä yms. perusasioiden ylläpitoa. Tapahtuma-ala ei kuitenkaan kuulu tähän yhteyteen. Huvi- ja musiikkitapahtumien järjestäminen on aina ollut riskinalaista, miltei arpapeliä: Säätilat, väärä valinta kalliin ulkomaisen esiintyjän suhteen, tai jopa sattuma voi kaataa tapahtuman, ja sitä kautta järjestävän yrityksen. Se ei ole huoli huvielämälle, sillä konkurssin tehneen tilalle löytyy aina uusi yrittäjä, joka menestyy tai tekee tilaa seuraajalleen.

Tulevat tapahtumat eivät siis olleet koronan takia vaarassa, vaan jokin muu. Olisiko se alalle syntyneet rakenteet ja reviirien jaot, ellei sitten järjestäjät politiikkaan yhdistävät verkostot. Lehdet jo kirjoittavat Flow-festareilla nähdyistä poliitikoista.

Huvibisnestä pidemmältä ajalta tuntevat muistavat Jorma Veneskosken valtakauden konserttilavoilla 50-luvulla. Jormalla oli omat verkostonsa, joista hän varmaankin hyötyi jollakin tavalla, joten nykyisillä toimijoillakin täytyy sellaiset olla. Tokikaan emme tiedä keitä he tuntevat, mutta varmaan on nähty jengi koolla jossakin baaritiskillä joskus? Eihän ”alalla” toimita ilman suhteita.

Aivan toiseen asiaan mennäkseni: Alkuun siteerasin kansanviisautta sosialidemokratiasta. Keskeistä ilmiössä on riippuvuus ja vallanalaisuus:

 • Veroina ja maksuina kerätään kansalta rahat pois,
 • totutetaan heidät ottamaan vastaan kaikenlaisia tukia, ja pitämään niitä luonnollisena osana omaa tulonmuodostustaan.’
 • Jää huomaamatta, että se kaikki on meidän omaa rahaamme, joka kiertää jossakin, tulee (leikattuna) takaisin, ja muuttuu vallankäytön välineeksi.

Tästä syystä hallitus ei kevennä veroja, ei auta elinkeinoelämää esm. liikennepolttoaineiden verotuksen keventämisellä, josta hyötyisivät sekä Mikko että Tauno. Nostetaankin kuluja, ja upotetaan pandemiasta jo kärsineet  -sekä Mikko että Tauno- yhä syvemmälle, sitten annetaan milli tai puolikas Mikolle, jonka firman järjestämässä tapahtumassa kiva-kiva-ihmiset käyvät viihtymässä ja seurustelemassa. (Esimerkki on fiktiivinen.) Raha-hanan nuppi on se kuuluisa vallan kahva.

Hybridisosialismi on hyvä nimitys systeemille, joka näyttää markkinataloudelta, mutta toimii toisen logiikan mukaan. Bai-tö-vei, joskus viime vuosituhannella kuulin ison median toimittajalta hänen ihmettelynsä tietämästään tapauksesta: Henkilö oli ostanut suurehkon asunnon Helsingin kantakaupungista, mutta hänellä ei ollut vuosiin sitä ennen verotettavia tuloja. Hän olikin toiminut tapahtuma-alalla, eikä siellä aina kuitteja muisteta kirjoittaa.

Mikä tässä tapauksessa on erikoisen merkillepantavaa, on ettei verottaja huomannut ilmoittamattomia tuloja -kuten vuorenvarmasti käy tavallisen tallaajan kohdalla- ja että toimittajakin ymmärsi ettei aiheesta voi kirjoittaa. Sen sijaan hän kertoi luottamuksella minulle asian, josta koko toimittajakunta tiesi ja vaikeni. Jokin konglomeraatti siis ulottui huvi-alalta jopa verovirastoon ja toimituksiin saakka. So it goes.

Joku toinen siis kaatuu koronaan tai muuhun vastoinkäymiseen, joku toinen ei. Tämä on vallankäyttöä, ja me maksamme siitä.

Flow-tapauksesta kirjoitti IL 13.102020.

5 Comments

 1. Orang Utang
  13.10.2020 15:11

  Tapahtuma-ala
  – Siirretään musiikin esittäminen pois esittäjiltä levy-yhtiöiden käsiin.

  Huvibisnes ja ravintola-ala
  – Ihmisten fyysinen kohtaaminen ei tuota rahaa digi­teollisuudelle, BigDatalle. Se on siis kokonaan turhaa uudessa uljaassa maailmassa.

  Hybridisosialismi
  – Yksi nimitys tälle on myös kansallis­sosialismi.

  erikoisen merkille­pantavaa, on ettei verottaja huomannut ilmoittamattomia tuloja
  – Huomasi, mutta ei puuttunut. Paitsi jos taiteilija oli poliittisesti epä­miellyttävä:
  – Irwin Goodman käräytettiin.
  – Nykyään poliitikkoja kohdellaan kuin taiteilijoita aikanaan: Puuttuuko valtio Sanna Marinin saamaan rahan­arvoiseen etuuteen, hänen toimittuaan koru­mannekiinina naisten­lehdessä.

  Joku toinen siis kaatuu koronaan tai muuhun vastoinkäymiseen, joku toinen ei.
  Politiikan tarkoitus on valta. Ei mikään muu.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   13.10.2020 15:15

   Toimittajan minulle kertoma esimerkkihenkilö oli tilaisuuksien järjestäjä, ei esiintyjä. Juuri tämänkaltaiset tyypit elävät verkostoitumisestaan.

   Vastaa
 2. Puolueeton
  13.10.2020 15:16

  Huvituotanto ei mitään tukia tarvitse, koska ei ole välttämätöntä tuotantoa. Jos yökerhot ovat kiinni, kansalaisten rahoja säästyy ja myös terveys kohenee.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   16.10.2020 12:28

   Kun peliautomaatit markettien porstuoissa ovat kiinni, säästyy eläkeläisten rahat samasta marketista ostettavaan ruokaan, mutta ”kulttuuri” jää ilman tukiaisia. -Eikun Saarikko rientää apuun pelastavana enkelinä.

   Vastaa
 3. Matti Hytölä
  13.10.2020 22:03

  Näinhän se menee. Kerätään maksimaalinen määrä veroja ja jaetaan niitä sitten poliittisin perustein. Joissakin sivistysvaltioissa alennettiin esim. alvia koronaelvytyksenä vaan meillä veronalennukset on nou nou, täysin ideologian vastaisia. Sen sijaan veroja voidaan nostaa loputtomiin kun ymmärrys ei riitä siihen että näin kilpailukyky kärsii ja tulot laskee. So what, lisää velkaa vaan kyllä tulevat sukupolvet ne maksaa kun meillä on niitä poliitikkojen innovoimia cleantech menestystuotteita jotka valmistetaan Kiinassa.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top