Miksi meemit kopioituvat mutta biologiset kopioijat kopioivat, ja miksi memetiikka ei mielestäni toimi tieteenä

Kirjoitus käsittelee evoluutiobiologiaa sekä teoreettista biologiaa. Kirjoitus perustuu kirjoittajan uskomuksiin.

Abstracti:
Memetiikka tutkii meemien välittymistä ja perustuu analogiaan evoluutioteorian suhteen. Evoluutio taas toimiakseen vaatii, että biologinen eliö kopioi omaa perimäänsä. Mikäli biologinen eliö ulkoistaa kopioimisensa fenotyyppi koneellem, johtaa tämä siihen että, perinteinen evoluutiteoria ei enää vaikuta eliöön. Meemit eivät voi itse kopioida itseään jolloin heihin ei päde alkujaankaan evoluutio teoria perinteisessä mielessä. Perinteinen evoluutioteoria ei täten voi selittää meemien lisäätymistä tai leviämistä.  Evoluutioteoriaa ei siis voida merkittävällä tavalla käyttää selittämään meemien leviämis prosesseja, koska meemi tarvitsee levitäkseen aina ihmistä. Lopussa käyn myös kirjassa Revolutionary Phenotype J. -F. Gariépy esitetyn ihmisengeenimanipuloinnin kauhu skenaarion läpi. Kirjoitus varoittaa syntymättömien lasten geenimuokkauksesta siinäkin tapauksessa, että tarkoitusperät muokkaamiselle voisivat olla jaloja. Esimerkki jalosta syntymättömien lasten geenimuokkauksesta voisi olla vaikkapa ikävien perinnöllisten tautien vähentäminen tai kokonaan poistaminen.

Kirjoituksessa käytettävät tieteelliset termit ja niiden määritelmät.

 • Meemi (engl. meme < kreik. μίμησις, mimesis) on idea, käyttäytymismalli, tyyli tai käyttötapa, joka leviää kulttuurissa henkilöltä toiselle.[1] Se on kulttuurinen ja viestinnällinen kopioituja eli replikaattori.[2] Käsitettä meemi käytti ensimmäisenä Richard Dawkins vuonna 1976 kirjassaan Geenin itsekkyys. Esimerkkeinä meemeistä Dawkins luettelee ”sävelmät, ajatukset, hokemat, vaatemuodit, saviruukkujen ja rakennusten kaarten muodot”. Antaessaan keksinnölleen nimeä hän halusi ”substantiivin, johon sisältyy kulttuurin välittymisen yksikön eli matkimisen yksikön idea”. (Wikipedia)
 • Memetiikka on 1990 perustettu tieteenala. Tieteenala kehittyi tutkimaan konsepteja ja meemien leviämistä, pohjautuen evoluutio teoriaan perustuvaan analogiaan. Pyrkii selittämään meemien käyttäymistä evoluutio biologiasta tutulla mallilla. (Wikipedia, vapaa käännös)
 • Evoluutio viittaa sukupolvien myötä tapahtuviin muutoksiin biologisten populaatioiden periytyvissä ominaisuuksissa. Evoluutioprosessit tuottavat monimuotoisuutta biologisen hierarkian jokaisella tasolla, mukaan lukien lajien tasolla, yksittäisten eliöiden tasolla ja molekyylievoluution tasolla. (Wikipedia)
 • Kopioituja (biologia) on biologiassa mikä tahansa molekyyli tai muu biologinen olento, joka tekee kopioita itsestään. (Wikipedia)
 • Fenotyyppi eli yksilön ilmiasu on kehittyvän tai kehittyneen yksilön kaikkien havaittavien ominaisuuksien (anatomisten, fysiologisten, biokemiallisten ja käyttäytymisen) kokonaisuus. (Wikipedia)
 • Fenotyyppinen vallankumous. Joskus alkuperäinen fenotyyppi kehittää fenotyyppi koneen, joka pystyy kopioimaan itseään. Jos tälläinen fenotyyppi kone kehittää kyvyn selviytyä itsenäisesti ilman alkuperäistä fenotyyppiä. Tätä prosessia kutsutaan Fenotyyppiseksi vallankumoukseksi. (Lähde: Revolutionary Phenotype kirjan kirjoittanut J. -F. Gariépy)

Sekä RNA-mailma hypoteesi (siitä lisää myöhemmin), fenotyyppinen vallankumous, että memetiikka ovat kiistanalaisia käsitteitä tieteessä. Kirjoitus on hyvin spekulatiivinen.

Nyt voimme vihdoin aloittaa:

En itse usko, että meemit ja evoluutio todellisuudessa toimivat sellaisella tavalla, jota merkityksellisesti voitaisiin verrata siihen miten biologinen kopioituja ja evoluutio toimivat.

Evoluutio vaatii oikein toimiakseen aina kopioitujan. Jonkin tekijän, joka voi monistaa perityvää informaatiota. Ihan sama miten paljon sävelmiä tai hokemia sinulla on pöydälläsi, sävelmät tarvitsevat soittajansa ja hokemat hokijansa. Meemi vaatii täten ihmisen tai muun biologisen eliön sitä kuljettamaan ja levittämään.
Meemi tarvitsee jonkun toisen tekemään sen kivuliaan ja erittäin tärkeän perimän kopiontityön.

Mitä sitten? Huutaa kriitikko. Vaikka vertaus ei olekkaan 1:1 niin onhan meemi teorialla hyötykäyttönsä! Uskonnot ja erilaiset ideologiat ovat kuitenkin kuin viruksia: Leviävät ihmisestä toiseen. Ihmiset eivät omista ajatuksia, ajatukset omistavat ihmisiä. Näin on joku filosofi sanoi joskus kaun sitten.

Vastatakseni miksi memetiikan vaatima analogia evoluutioteoriaan ei toimi, meidän on palattava hetkeksi -jos ei ihan elämän alkuun ei kovin kauskaan siitä hetkestä. Nykyään maapalloa dominoivana elämänmuotona hallitsevat DNA pohjaiset elämänmuodot. RNA-maailma hypoteesi ehdottaa, että elämä maapallolla on alkanut yksinkertaisesta RNA-molekyylistä, joka on pystynyt kopioimaan itseään. Joko nämä ovat olleet viruksia tai kenties jopa kehittyneempiä elämänmuotoja. Tähän kysymykseen en osaa vastata.

Mikä sitten suisti RNA-pohjaiset elämänmuodot pois valta asemastaan? Miksi lähinnä nykyään RNA viruksia elää DNA eliöiden sisällä?

Satunnaisen mutaation kautta RNA:lle kehittyi DNA:n kyky kopioida itseään. Toisinsanoen RNA:lle kehittyi DNA:n Kopioituja.  Yksi RNA ja DNA elämänmuotojen lisääntymisen eroista on siinä, että DNA kopioi perimää tarkemmin. Tällöin kopiossa on myös vähemmän virheitä. Tämä antaa DNA-kopitoitujalle selkeän selviytymis- ja lisääntymisedun. Aluksi RNA oli hallinnassa ja käytti DNA:n kaltaista kykyään kopioida itseään ja onnistui lisääntymään tehokkaasti.

Jossain kohtaa kuitenkin tämä DNA kopionti mekanismi kääntyi RNA herraansa vastaan. Tämä siitä syystä, että myös RNA:ta monimutkaisemapaan DNA -kopioitujaan kohdistui evolutiivista painetta. Tapahtui mutaatio ja se pisti metaforisesti hanat kiinni RNA lisääntymiselle. DNA-kopioituja rupesikin kopioimaan vain itseään. Lopulta uudet DNA eliömuodot jotka joko tehokkaasti söivät kaikki resurssit estäen RNA:ta leviämästä tai jopa söivät jäljelle jääneet RNA:t itselleen resursseiksi.

Tätä tapahtumaa voidaan kutsua vallankumoukselliseksi fenotyypiksi. Uusi elämänmuoto syntyi. Mikä olisi vastaava vallankumouksellinen fenotyyppi sitten ihmiselle? Mikä on todennäköinen ihmisen evoluution seuraava vaihe?

Kuvitele seuraava kauhutilanne

Oletetaan, että huomenna syntymättömien lasten geenimuokkaus sallitaan CRISPR-Cas9 -geenimuuntelu teknologialla. Ehkä tämä alkaa niin, että voit tilata mittatilaustyönä lapsiesi silmien tai hiusten värin? Miehen siittiö otetaan sitä käsitellään ja se keinohedelmöitetään munasolun kanssa. Tämän jälkeen se istutetaan vaimoon kehittymään. Ehkä sallimme myös pian, että vaikka semmoinen geenimuunnos voidaan tehdä, että lapsen riski sairastua Alzheimerin tautiin myöhemmällä iällä vähenee.

Aluksi meillä on muutama hassu geenimuokkaus jotain pahoja tauteja tai kehityshäiriöitä vastaan. Meillä on, ehkä kourallinen laboratorioita, jotka näitä muokkauksia tilauksesta tekee. Sitten huomataankin, että erään yleisesti muokatun geenin muokkaamisella onkin semmoinen sivuvaikutus, että älykkyysosamäärä on keskimäärin 10 pistettä korkeampi. Ehkä lapsi on keskittyvämpi tai vaikka nopeampi juoksemaan jonkun muutoksen seurauksena. Joko sivuvaikutuksena tai tarkoituksellisena vaikutuksena.

Nyt laboratorioita on ehkä jo satoja ja kaikki kilpailevat omilla resepteillään evolutiiivisesa vahvimman selvityimis kamppailussa, siitä mikä geenimuunnos resepti on suosituin. Mitä reseptiä eniten uudet vanhemmat tilaa.

Jossain kohtaa onkin jo menty siihen, että yhteiskunnassa ei enää pärjää, jos ei ota muokkauksia. Yksinkertaisesti yhteiskunta on pikkuhiljaa niin optimoitu ja kapitalismi niin täydellisesti hyödyntää ihmisten kasvavaa kyvykkyyttä, että ilman ei pärjää! Nyt on jo jonkinlainen haitta lapsesi lisääntymiselle ja selviytymiselle jos olet lisäännyt luonnollisesti.

Tässä kohtaa ihminen on ulkoistanut oman lisääntymisensä täysin laboratoorioille ja pian seuraavissa ihimsmalleissa ei enää tarvitakkaan palleja tai penistä. Sehän on vain turha härpäke jolla ei muutenkaan uskalla enää luonnollisesti lisäntyä. Tautejakin niistä leviää. Parempi semmoinen geeni resepti missä ei näitä turhakekkeita edes ole, Vähintään ihminen on syntyessään steriili. Sukusolut voivat jatkossa kasvaa vaikka jalkataipeeseen tai korvan taakse.

Samalla tavoin kun DNA:n tehokkaampi kopiointi mekanismi syöksi
RNA eliöt pois vallasta. Samalla tavalla labrassa lisääntyminen kääntyy lopulta ihmistä itseään vastaan. Paljon tehokkaampaa kuin myydä tietty resepti miljoonille kuluttajille on vaikka käydä sotaa ja pakottaa hävinnyt osapuoli käyttämään sinun valitsemaasi reseptiä.

Miten kauan tähän pisteeseen kehityksessä menee niin, ehkä tuhat tai satatuhatta vuotta! En anna tässä kirjoituksessa minkäänlaista aika arvioita tälle tulevaisuuden kuvalle. Enemmänkin argumentoin, että kun kerran tämä pallo on pyöräytetty liikkeelle ja geenimuokkaus on tehty palloa on lähes mahdoton ellei täysin mahdoton enää pysäyttää. Tarvitsemme kiireesti kansainvälisiä lakeja kieltämään syntymättömien lasten geenien muokkaamisen! Kielto on oltava laajamittainen. Muussa tapauksessa voi helposti käydä niin, että jos annamme pirulle pikkusormen niin se voi viedä koko ihmiskunnan penikset!

Mutta hypätään nyt siitäkin vielä kunnon loikka tulevaisuuteen

”In the year 6565
Ain’t gonna need no husband, won’t need no wife
You’ll pick your son, pick your daughter too
From the bottom of a long glass tube’ Whoooa” -Kirjoituksen tunnelmaa rakentava lyriikka lainaus Zager And Evans – In The Year 2525

Ihmiskunta on enää vain varjo itsestään. Munattomat, karvattomat kurjat vähän hiiden näköiset otukset palvelevat kuin muurahaissotilaat ainoaa tarkoitustaan. Tämä tarkoitus on levittää sitä heidän omaa reseptiään ympäri maailmankaikkeutta. Ihmisellä ei tässä kohtaa ole edes kovin vapaa tahto. Reseptissä on jo pitkään vapaan ajattelun sijaan panotettu luonnetta, joka alistuu kohtaloonsa ja palvelee aina täydellisemmin ”konetta”.

Kun fenotyyppinen vallankumous joskus tapahtuu DNA peräisille eliömuodoille, se tarkoittaa seuraavaa. Tämä DNA pohjainen yksilö, jossa tarvittava muutos tapahtuu on viimeinen DNA eliö johon vaikuttaa perinteinen evoluutio.  Meemeihin perinteinen evoluutio ei ole koskaan vaikuttanutkaan, koska meemeillä ei ole koskaan ollutkaan kykyä tehdä itsestään kopioita. Evoluutio kuten sen tunnemme vaikuttaa täten vain biologisiin eliöihin joiden perimää ei muokata jossain laboratoriossa!

Väinö Hirvelä 28.01.2021

2 Comments

 1. juha.
  31.1.2021 16:57

  Aihetta voi verrata ydinaseeseen, joka tekee kauheata jälkeä kun se joutuu vääriin (globalistit, lääketeollisuus) käsiin! ”Leikkiminen tulella” on pikku juttu tähän verrattuna. Ihminen yksinkertaisesti tietää liikaa eikä ihminen ole kykenevä ymmärtämään ja riittävän kypsä hallitsemaan tätä tieteenalaa, jolla tullaan vielä tekemään kaikki ne rikolliset teot ihmiskuntaa vastaan mitä voivat vain kieroutuneet mielet tuottaa!!!

  Uskonnollisesti katsottuna ihminen huseeraa asioilla, jotka kuuluvat vain Jumalalle! Kyse ei ole hierarginen, vaan ymmärryksen määrä ja se, että ihminen on itse ”pienempi” kuin se tieteenala, jolla hän leikkii kuin lapsi. Pahimmat katastrofit ovat aina olleet sen seurausta, että ihminen ,kuvittelee tietävänsä ja hallitsevansa sen mitä hän on tekemässä! Esimerkkinä voi todeta eri eläinlajien siirtämistä/istuttamista toiselle mantereelle esim. torjumaan joitain tuholaislajeja edistämään viljelystä. Tällöin alkuperäiselle ekosysteemille on tullut mittaamattomia vahinkoja, koska tuotu viraslaji on syrjäyttänyt alkuperäiset. Vieraslaji on lisäksi lisääntynyt hallitsemattomasti, koslka sillä itsellään ei ole olemassa lajia (petoa), joka pitäisi sen kannan kurissa.

  Vastaa
 2. K.Lehto
  1.2.2021 11:13

  Jäi vajaaksi perustelu meemin ja geenin luonteen erosta kopioitujina. Millä tavoin geeni eroaa siitä miten kuvasit meemiä? Kasa geenejä pöydällä ei kopioi itseään ilman suosiollista ympäristöä sen enempää kuin kasa meemejäkään… Jotakin olennaista ihmisten pariutumiskäyttäytymisestä lienee kirjoittajalta jääneen hoksaamatta.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top