Miksi pientaloasukkaille ei ole väestönsuojia?

Kokoomuksen Mia Laiho kysyy: Miksi pientaloasukkaille ei ole väestönsuojia?

Kokoomuksen kansanedustaja Mia Laiho on huolestunut omakotitalo- ja rivitaloasujien olemattomista väestönsuojista. Laiho on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen väestönsuojien riittävyydestä ja kansalaisten yhdenvertaisesta oikeudesta väestönsuojiin.

Venäjän hyökkäys Ukrainaa kohtaan on tuonut esille sen tosiasian, että sotilaallinen uhka voi edelleen nykypäivänäkin kohdata myös Suomea. Suomen väestönsuojien kuntotilanne on epävarma ja niitä ei riitä kaikille. Rivitalo- ja omakotiasujia kehotetaan suojautumaan omaan asuntoonsa riippumatta siitä, onko siellä kellaria tai ei. Tavallisen asunnon seinät ilman kellaria tai vahvempia rakenteita eivät suojaa sotilaallisessa hyökkäyksessä pommituksessa sirpaleilta ja muulta”, kertoo Laiho.

Monissa kunnissa ei ole yleisiä suojatiloja

”On erittäin huolestuttavaa, että monissakaan kunnissa ei ole lainkaan yleisiä suojatiloja tai ne eivät riitä kaikille. Tällöin suojatoimista vastaavat asukkaat itse ja he suojautuvat tilapäisiin suojiin eli käytännössä kotona sisätiloihin. Olisi tärkeää, että jokaiselle löytyy oman asuintalonsa läheltä osoitettu väestösuoja”, huomauttaa Laiho.

”Kriisitilanteessa ihmiset saattavat jopa joutua asumaan niissä, joten varautuminen on tehtävä hyvissä ajoin. Väestösuojien rakentaminen on tärkeä osa turvallisuusuhkiin varautumista. Kysyinkin kirjallisessa kysymyksessä hallitukselta suoraan mihin omakoti- ja rivitaloasukkaat hakeutuvat pommituksen aikana, jos heille ei ole osoitettavissa kunnassa siihen soveltuvaa väestönsuojaa?”, kertoo Laiho.

Pelastuslaki vaatii väestösuojan yli 1200 neliön rakennuksiin

Väestönsuojan rakentamisvelvoite määräytyy rakennuksen koon, käyttötarkoituksen ja henkilömäärän mukaan. Pelastuslain (379/2011) mukaan kaikkiin uusiin, vähintään 1200 neliömetrin rakennuksiin on tehtävä väestönsuoja. Teollisuus-, tuotanto-, varasto- ja kokoontumisrakennusten osalta väestönsuojan rakentamisvelvollisuuden raja on 1500 neliömetriä.

”On hämmästyttävää, että kaupunkien tiheään asutuissa kaupunkien taajamissakaan, esim. Espoossa ja Vantaalla ei ole osoitettavissa omakoti- ja rivitaloasukkaille väestönsuojaa, vaan he joutuvat suojautuaan vain omaan kotiinsa riippumatta siitä soveltuuko rakennus lainkaan väestönsuojaksi”, ihmettelee Laiho.

Kaikilla kansalaisilla pitää olla yhdenvertainen oikeus suojaan

”Omakotitalo- ja rivitaloasujien asemassa on erittäin epäselvää minne voisi mennä suojaan, jos Suomeen kohdistuisi sotilaallinen hyökkäys, sekä miten kotona pitäisi suojautua. Pientaloasujia ei saa jättää epätietoiseen tilanteeseen, vaan näihinkin kysymyksiin on pystyttävä varautumaan ennakolta ja löytämään ratkaisuja. Lähtökohtaisesti kaikilla kansalaisilla pitää olla yhdenvertainen oikeus suojaan riippumatta siitä asuuko kerros tai pientalossa ”, päättää Laiho.

3 Comments

 1. Catilina
  26.3.2022 14:56

  En halua suojaanne. Toisaalta te ette sitten tule syömään minun eväitäni.

  Vastaa
 2. Snif
  26.3.2022 17:23

  Eiköhän nuo hallituksen *************t keksi vielä että jokaisen omakotiasujan pitää rakennuttaa pommisuoja kotiinsa.

  Vastaa
 3. Turvassa ollaan
  27.3.2022 10:33

  Jos naapurikaupunkeja pommitetaan 30 ja 40km päässä niin minä selviän hengissä enkä tarvitse västösuojaa. Ilmeisesti Mia luulee että kaikki ihmiset asuvat kauungeissa. Fysiikassa puhutaan usein tarkastelupisteestä ja siitä että ei saa antaa sen hämärtää lopputulosta. Ilmeisei Mia ei ymmärrä että kaupunkien väestösuojiin mahtuvat myös omakotiasujat. Tai ainakin niin ne oli aikoinaan mitoitetuu. Pitää vain etsiä se oma lähin väestösuoja.

  Minä asun talossani joka sattuu olemaan notkossa ja siksi esim. ydinlatauksen suojassa. Siis sillä edellytyksellä että naapurikaupunkeihin tulee terveisiä.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top