Ministeri ei tuomitse?? Hyväksyykö hän?

Sisäministeri Kai Mykkäsen epäselvät kannanotot lentoliikennehäiriköintiin hämmentävät: Miksi järjestyksestä vastaava ministeri ei sano suoraan, että ilmaliikennehäiriköinti on yksiselitteisesti väärin.

Ministerin puhetta:

Mykkänen katsoo, että asiaa tarkasteltaessa on ”tasapainoiltava kahden asian kanssa”. – Toisaalta mielenilmaisun pitää olla mahdollinen, mutta kun ollaan lentokoneessa, niin lentomatkustajia koskevat vähän tarkemmat vaatimukset kuin esimerkiksi kadulla toimittaessa.

Laillisuuden toteutumisesta vastaava ministeri on siis kahden vaiheilla, kun kysytään pitääkö Suomessa toimia lakien mukaan. Tilanne on rinnasteinen siihen, jos esm. rajavartioston komentaja selittelisi, että rajan yli jaa juoksennella  edestakaisin, kuin oltaisiin marjametsässä. O tempora, o mores!, sanoisi Cicero.

Kansainvälisessä lentoliikenteessä ollaan erittäin huumorintajuttomia, kun on kysymys minkäänlaisesta lentoturvallisuuteen liittyvästä. Suomen maantieteellinen asema Kauko-Idän ja Euroopan välisessä lentoliikenteessä on hyvin edullinen: Helsingistä pystyy lentämään tärkeisiin Itä-Aasian kohteisiin lyhyemmässä ajassa, kuin esm. läntisestä Euroopasta. Se tarkoittaa että sama lentomiehistö pystyy lentämään edestakaisen vuoron työaikojen puitteissa, mikä säästää aikaa ja kustannuksia.

Finnavia onkin investoinut Helsinki-Vantaalle lisäten sen kapasiteettia, ja Finnairin strategiassa Kauko-Itä on keskeisessä osassa. Nyt meillä on ministeri, joka ei kanna huolta siihen, voiko lentoliikenne luottaa suomalaiseen ilmailuturvallisuus-kulttuuriin.

Ministeriltä odotetaan sellaisista asioista huolehtimista, kuin Suomen talous, suomalaisten turvallisuus, ja kansalliset etumme. Ministeri Mykkänen näkyy kantavan huolta jonkin herkästi ärsyyntyvän mielipideterroristien ryhmän mielenrauhasta enemmän kuin omista tehtävistään. Jos Mykkäsestä riippuisi, Suomen ilmatilassa lentäisi vain joulupukki poroineen. 

Asiasta kertoi Iltasanomat.

2 Comments

 1. Nestori Lundahl
  2.8.2018 10:34

  Sisäministeri Mykkäsen mielestä laki ei ole sama kaikille.
  Joku vihervasemmiston kansanedustaja voi siis huoletta vaikka kaapata lentokoneen kunhan siitä ei ole haittaa vihervasemmistolle?
  Niistä muista matkustajista viis.

  Vastaa
 2. Matti Uusitalo
  8.8.2018 07:39

  Viherkommarit luulevat omistavansa koko Suomen…Finnarin koneetkin….Muu kansa on niitten orjia.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top