Mistä niitä salaliittoteorioita pukkaa?

Konspiraatiohypoteesit l. salaliittoteoriat ovat sumentaneet julkista keskustelua aina, ja some-kaudella vielä enemmän. Tarkastelimme.

Salaliitto-epäluuloille on yhteistä eräs seikka, mutta yhdestä tärkeästä asiasta julkisivun taakse kurkkijat eivät tule koskaan pääsemään yksimielisyyteen: Syyllisestä. Hyvä teoria tarvitsee hyvän syyllisen, ja mieluimmin mahtavan sellaisen. Teorioitsija hakee tähän rooliin todellisen tai fiktiivisen toimijan oman kulttuuritaustansa mukaisesti, ja kuulijakuntansa odotukset täyttäen. Tämä on yhteistä aivan kaikille salaliittoteorioille.

Tunnetuin salaliitto-formaatti on Illuminaatti. Sillä ymmärrettiin alunperin katolista kirkkoa ja monarkioita vastaan juonittelevien sivistyneiden miesten joukkoa, jolla väitetään olleen jokin rooli 1700-luvun mullistuksissa. Illut toimivat eri järjestöjen, mm. vapaamuurarien, verkostojen suojissa, ja jäivät lopulta paljastumatta, -jos heitä olikaan.

Alkuperäinen illuminaatti-oletus siis tarkoitti Rooman paavia ja kuningasvaltaa vastustavaa toimijaa, mutta on myös hypoteeseja, joissa paavi, kirkkokunnat ja jesuiitat näyttelevät salaliiton keskuksen roolia. Riipuen siitä, onko salaliittoja näkevä henkilö liberaali vai konservatiivi, hän voi valita edellisistä jomman-kumman. Tässä pääsimmekin salaliittojen etsimisen/löytämisen ytimeen:

Konspiraatioihin uskova aloittaa teoriansa rakentamisen itselleen mieluisesta syyllisestä, ja sälyttää tämän niskoille kaiken pahan mitä maailmasta löytyy.

Voimme itse arvioida, kuinka hedelmällinen tämä metodi on niinkun todellisuuden ymmärtämisen kannalta. Tässä yleisimmät editiot:

Konspiraatio-teoreetikko: Hyvä syyllinen:
Konservatiivi, vanhoillinen Vapaamuurarit, liberaalit
Sekulaari liberaali Jesuiitat, paavinvalta
Vasemmistolainen, antifasisti Suurpääoma, natsit
Äärioikeistolainen, natsi Juutalaisten, pankkisektorin ja marxilaisten salaliitto
Luterilainen konservatiivi Paavin ja kommunistien salaliitto
Islamilainen Shaitan johtaa kommunismia ja USA:ta oikeauskoisia vastaan

Kaikkia näitä versioita on esitetty, ja kaikki kirjoittajat t. visionäärit ovat esittäneet myös todisteita salaliiton l. absuluuttisen pahan töistä. Merkillepantavaa näille todisteille on, että ne ovat suurinpiirtein samat syyllis-oletuksesta riippumatta. Tässä pääsemmekin konspiraatioteoretisoinnin syvään ytimeen: Kaikki nämä teorian luojat näkevät samat asiat, mutta eri tekijän.

Edesmennyt kansantaiteilija Irwin Goodman, jolle on nimetty ostoskeskus mutta jäi paitsi valtiollista hautausta katafalkkeineen ja kunnialaukauksineen (olisi ansainnut!), on kertoman mukaan todennut, huomattuaan ettei Suomessa työllä rikastu, vaan omat taskut jäävät tyhjiksi: ”Joku sählää.

Siinä meillä onkin ensimmäinen paikkansapitävä konspiraatioteoria: Joku vie suomalaisen fyrkat taskusta. Goodman ei lähtenytkään latvasta puuhun, -siis laatinut ensin enkelten ja demonien hierarkiaa touhuamaan kulissien takana meidän kiusaksemme, vaan katsoi omiin taskuihinsa. Sieltä löytyi vain tyhjää ja reikä pohjasta.

Tietolähteemme Kuusamosta kertoo, miten Esson baarin ruokatuntiparlamentti näki asiat:

Oli 1900-luvulla työttömiä, ja tuli lappu, että pääsee keikkatöihin koko kesäksi: Levittämään vesakkomyrkkyä. Osa baarin sököporukasta pääsi, loput jäivät toimettomuuteensa ja peruspäivärahalle, käärimään aromasätkiä ja hautomaan kateutta onnekkaimpia kavereitaan kohtaan. No, työmaa tuli ja meni, mutta sitten nämä onnekkaat alkoivat kuolla-kupsahdella:

”Lukemattomat lääkärit ovat tieteellisin laskelmin todistaneet, että nämä nuorina kuolleet miehet kuolivat aivan muista syistä, kuin saamistaan myrkkyjäämistä. Uskon tämän kun on kerran todistettu, mutta kaikki heidän ikätoverinsa ovat hengissä, ja kaikki he ovat kuolleet”, sanoo Esson baarin kansankyynikko.

Koulujakäymätön kansankyynikko osaa nähdä tosiasioiden ja selitysten väliin, ja esittää kysymyksen johon jokainen itse löytää vastauksen. Siis: Tyvestä puuhun noustaan.

Salaliittojen ja sala-päämäärien todistelu milloin minkin asian taustaksi saattaa jopa hämärtää näkemyksiä, ja tehdä kaikkien näkyvissä olevan epäkohdan kritiikin ei-niin-uskottavaksi. On toki houkuttelevampaa nähdä avaruusliskoja, kuin raadollisia ja arkipäiväisiä paikallisbisneksen ja kunnallisnyrkin synergian tuloksia. Eksotiikalla on toki vetotekijää, kun todellisuus on niin harmaata ja tylsää.

8 Comments

 1. Pelle Hemppainen
  14.2.2019 15:20

  Olet oikeassa. Kaikki salaseuraisuus toimii mahdollisimman epäitsekkäästi ja siis yhteiseksi hyväksemme.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   14.2.2019 15:57

   Niin, jospa salaseurat ovatkin Hyvän asialla?

   Goethe, ”Faust”:

   ”Oon osa voimaa syvää,
   mi tahtoo pahaa vain,
   mut aikaansaakin hyvää.”

   Vastaa
 2. Janis Petke
  14.2.2019 15:20

  En oikein tiedä, mihin ryhmään oikein kuulun, kun pidän kaikkia oikeanpuoleisessa
  ”hyvä syyllinen”-sarakkeessa olevia tosiaan syyllisinä kaikkeen.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   14.2.2019 15:59

   Kyllä rikos aina löytyy, kun on ensin syyllinen tiedossa. Voit ehkä olla oikeessa, eihän sitä tiiä.

   Vastaa
 3. Pihtiputaan Ponnistus
  14.2.2019 21:53

  Aivan sattumalta huomasin iltapäivälehden ”tietovisa tyhmille” osiosta, että sekin palsta on otettu propagandan käyttöön. Varmaan illuminaatti tai joku sen kavereista on tämänkin tietovisan takana.

  Niin. Yksi kysymys ja ”oikea” vastaus tuosta visasta: Ketkä uskovat eniten salaliittoteorioihin: Yli 65-vuotiaat.

  — Että ihminen ikään kuin tulee sitä herkkäuskoisemmaksi, mitä vanhemmaksi elää.

  Vastaa
 4. Karri Nyman
  15.2.2019 12:29

  Monet lyttää muita salaliitto teoriitikoiksi, unohtaen, että monet on paljastuneet todeksi.

  Ei suomea johda eduskunta ja pressa, vaan isot käskyt tulee muualta.

  Saatanan palvojaton raiskaavat ja tappavat ihmisiä.

  Aborteista maksetaan ja sikiöt myydään eteenpäin.
  Hups. Tämähän on todistettua totuutta.
  No näitä riittää.

  Vastaa
  1. Jussi
   15.2.2019 16:38

   Kyllä illuminaati ja kymmenet muut suuret salaliitot ovat olemassa, mutta niistä ei saa tietoa valtamediasta eikä Suomen/Ruotsin kielellä. Lisäksi monet liitot kytkeytyvät toisiinsa verkostoksi, koska niillä on yhteisiäkin tavoitteita, synergiaetuja. Jotkut liitot naamioituvat hyväntekeväisyysjärjestöksi, joissa 99.9% ei tiedä missä on mukana ja vain 1 tuhannesta tietää ja ohjaa laumaa salaisia pimeän puolen tavoitteita kohti. Murhaluvan antavat verivalat estävät jäseniä laulamasta kuin Pavarotti.

   Vastaa
 5. Pihtiputaan Ponnistus
  15.2.2019 19:29

  Salaliittoteoria kirjallisen ilmaisun muotona.

  On myös asioita, joita ei voi kirjallisessa muodossa ilmaista siten, että vain ”sanoa töksäyttää” sen mitä aikoo ilmaista. Esimerkiksi meta-tason asiat, vaikkapa moraalinen opetus. Sellaisen voi saattaa lukijan ymmärrettäväksi vain kiertotietä käyttäen. Moraalinen opetus tai arvopohjan kertominen sanallisesti on mahdotonta, koska ne ovat itse sanojen takana; ikään kuin metasanoja joita yritetään ilmaista sanoilla.

  Salaliittoteoria on yksi tapa kertoa ”sanoja suuremmasta asiasta”. Vasta, kun ihminen ”vanhentuu ja viisastuu”, häntä alkavat kiinnostaa salaliittoteoriat, metatason asiat. Muutama esimerkki:

  Siionin viisaiden pöytäkirjat
  kertoo moraalisen opetuksen niille, jotka ovat ottaneet tehtäväkseen toisten ihmisten hallitsemisen, siitä mitä tapahtuu, jos tekee niin tai näin (vaikkapa ottaa hillittömästi lainaa toisten lukuun). Tässä kerrontamuodossa kerrotaan ne kauheudet mihin jokin toiminta johtaa; ikään kuin se, mitä ei saa tehdä.

  Kullervo, Kalervon poika
  on entisaikojen ”Lapsen Kasvatuksen Oppikirja”. Sekin, niin kuin tuo edellinen esimerkki, kertoo käänteisesti mihin mikin virhe lapsen kasvattamisessa johtaa. Asiaa ei voinut (eikä moraalisella tasolla edes voikaan) ilmaista kieltoina tai direktiiveinä, koska ihmiset olivat vapaita kasvattamaan lapsensa. Heidän lapsensa eivät olleet kunnan omistuksessa eivätkä he kasvattaneet omia lapsiaan kunnan lukuun; niin että lainsäädännöllä määrätään direktiivit, milloin lapsen omistus, kasvatuslisenssi, jonka rikkominen siirtää lapsen omistuksen (hoitovastuun) takaisin kunnalle (tai valtiolle).

  Kain Ja Abel
  Tässä perinteinen opetus siitä, mitä syyttömyysolettama käytännössä tarkoittaa. Kertomuksessa Jumala, vaikka onkin kaikkitietävä ja kaikkimahtava, ei suoralta kädeltä tuomitse Kainia vaan antaa hänelle mahdollisuuden puolustautua. Tuomion toimeenpanossakin Jumala jättää surmaamatta Kainin ja lähettää hänet pois yhteisöstä. (Kuolemantuomion kielto.)

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top