Mitä merkitsee Venäjän-ylilentojen menettäminen Finnairille

Useat Euroopan maat, ensimmäisenä Britannia, sulkivat ilmatilansa venäläiseltä lentoliikenteeltä, -mihin Venäjä on vastannut samalla mitalla.

(Luettelo Venäjän lentoliikenteeltä sulkeutuneista maista artikkelin lopussa.)

Ministeri Timo Harakka liittyi viime yönä kiistaan, ilmoittamalla Suomen valmistautuvan ilmatilan sulkemiseen venäläiseltä lentoliikenteeltä:

Asian ulottuvuuden ymmärtämiseksi tarkastelemme Finnairin länsi-itä transit-liikenteen reittikarttaa:

Kuva: Finnair.

Finnairin tuloksesta tulee noin 40% transit-liikenteestä Euroopasta Helsinki-Vantaan kautta eri idän kohteisiin. Finnavia on myös investoinut lentoaseman laajennuksiin , juuri em. kaukoidänliikennettä varten. Finnairin etu verrattuna läntisestä Euroopasta lentäviin kilpailijoihin, on lyhyt lentoaika Siperian yli mm. Kiinan ja Japanin kohteisiin. Helsinki-Vantaalta voidaan esimerkiksi Pekingiin lentää yhdellä koneella edestakaisin yhden vuorokauden aikana, mikä ei onnistu lännenpää.

Tilanne on siis Suomen ja Finnairin kannalta hyvin hankala. Trensit-liikenteen katkeaminen toisi kansallisille lentoyhtiölle suuria vaikeuksia, mitätöisi Suomen maantieteellisestä sijainnista johtuvan strategisen edun, ja jättäisi hyödyttömiksi Helsinki-Vantaan laajentamiseksi tehdyt investoinnit.

Venäjän lentoliikenteen ilmatilassaan ovat keskeyttäneet:

 • Iso-Britannia (sulkenut),
 • Saksa (valmistautuu sulkemaan),
 • Italia (ilmoittanut aikovansa),
 • Islanti (ilmoittanut aikovansa),
 • Belgia (ilmoittanut aikovansa),
 • Ruotsi (ilmoittanut aikovansa),
 • Irlanti (ilmoittanut aikovansa),
 • Itävalta (ilmoittanut aikovansa),
 • Tanska (ilmoittanut aikovansa),
 • Suomi (ilmoittanut aikovansa),
 • Puola (sulkenut),
 • Bulgaria (sulkenut),
 • Tšekki (sulkenut),
 • Latvia (sulkenut),
 • Liettua (sulkenut),
 • Slovenia (sulkenut),
 • Viro (sulkenut).

Lisäksi: Espanja, Ranska, Norja, Kanada (eri lähteistä).
Venäjä tullee vastavuoroisesti lopettamaan ylilentolupien myöntämisen näille valtioille.

Tiedot kerännyt: RT 27.02. 2022.

14 Comments

 1. Perämeri
  27.2.2022 12:56

  Peräpohjalainen aito vahingonilo puskee pintaan. Tommosia älyttömiä kolosseja rakennetaankin vielä nykyään Suomeen kuvitellen, että kaikki on globaalia sekä itä- ja länsi tulee aina toimeen keskenään. Ylimpänä on joku liberaali järki ja kaikki toimii niinkuin liberaalit luulevat tai nyt voi sanoa, että luulivat.

  Vastaa
 2. Juha
  27.2.2022 12:58

  Finnair on siis konkurssissa.
  Huomenna kannattaa ostaa Alaska Air yhtiön (Nyse: ALK) osakkeita.
  Lyhyimpiä lentoreittejä Euroopasta Tokioon ja Souliin.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   27.2.2022 14:06

   Tokioon ja Souliin (?! Save your souls!) pääsee lyhyesti navan yli. Hiki-Vantaa on edullinen Pekingiin, Singaporeen, etc. Katsoo karttaa.

   Vastaa
 3. Pelkkää tappiota
  27.2.2022 13:06

  Eihän se tähänkään asti ole tulouttanut valtion kukkaroon euroja. Päinvastoin, tappiota on tuottanut niin kauan kun minä muista. Joten, jos koko pulju pistettäisiin kiinni niin merkittävä osa verovaroja jäisi kansanterveyteen, tiestöön ja tuloveroprosenttien vähentämiseen.

  Ja otetaan sitten kentille ne ulkomaalaiset yhtiöt liikennöimään jotka vielä saavat lentää Venäjän ilmatilassa.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   27.2.2022 14:04

   Ei jää kuin venäläiset. -Ja liikenne siirtynee muutenkin joko Pohjoisnavan yli tai Etelä-Aasiaan. Hiki-Vantaa hiljenee.

   Vastaa
 4. Pekka Kemppainen
  27.2.2022 13:57

  Ottamatta kantaa politiikkaan, voi nähdä tilanteessa hyvänkin puolen: Suomi voisi tarjoutua välittäjäksi Ukrainan ja Venäjän välille, ja uskottavuutensa (molempien silmissä) säilyttämiseksi täytyisi pidättäytyä Venäjään kohdistuvista toimista. -Meillähän on myös kielitaitoinen valiokunta-puh.joht. käytettävissä.

  Vastaa
  1. Veljeskansa
   27.2.2022 15:13

   Tämä oli aikoinaan Kekkonen-Paasikivi linjan perusta: Puolueeettomuus. Sitä minä kannatan ja sitä minä puolustan, puolueetonta Suomea. Mutta minä en puolusta NATO-Suomea enkä Isäntämaasopimus-Suomea.

   Tuo sovittelu, mikä parasta, meillä on paljon venäläistä väestöä sekä sellaista väestöä joka on kuuluisaa Venäjällä. Kuten nyt joku Haapasalon Ville. Tällaisille kotakteille on nyt käyttöä. Sillä Villekin nyt tuntee henkilökohtaisesti melko korkea-arvoisia henkilöitä Venäjältä. Ja toinen asia jonka suomalaiset toistuvati unohtavat: Venäläiset pitävät suomalaisia veljeskansanaan. EI vihollisina, vaan veljeskansanaan. Jo tämä jälkimmäinen on hyvä lähtökohta rauhanneuvotteluille ja välittäjänä toimimiselle.

   Meille ei koskaan kävisi kuten Ukrainalle jos me pidämme NATO:n pois täältä sekä niiden ydinaseet. Meille kävisi kuten Donetsille ja Luhanskille.

   Vastaa
   1. Pekka Kemppainen
    27.2.2022 15:34

    Kekkosen linja oli maximoida Suomen liikkumavara, kohti länttä. #Puolueettomuus oli tarkoitettu Venäjän lähentekyn tirjumiseksi.

    Vastaa
    1. pää määrää
     27.2.2022 17:59

     Kekkosen linja oli etsiä parasta Suomelle ja siten menestyä presidenttinä. Suomen liikkumavara ei ole merkittävä, koska sitä ei ole, Suomi pysyy paikallaan.
     Todellinen jakaja on jo kauan kestänyt uskontojen ero, nyt sen tilalla on toinen kulttuuriero. On tämä länsimainen vain yhtä ajattelutapaa suvaitseva politiikka, joissa muut ajatukset ovat tuomittuja. Sitä on vaikea havaita idän kulttuurissa varsinkin Aasian kultuureissa.
     Kuvaavana esimerkki tässä on lännen moniseksuaalisuus ja idän luonnonmukaisuus sekä lännen Cancel ja Wokekultturit, jotka kai eivät ole idässä vielä suvaittuja. Tästä syystä pidän läntisen kultuurin ihannointia huonona ajatuksena.

     Vastaa
     1. Obelix
      28.2.2022 19:07

      ”Kuvaavana esimerkki tässä on lännen moniseksuaalisuus ja idän luonnonmukaisuus sekä lännen Cancel ja Wokekultturit, jotka kai eivät ole idässä vielä suvaittuja. Tästä syystä pidän läntisen kultuurin ihannointia huonona ajatuksena.”

      Ajatella, mitä kaikkea se moniseksuaalinen marxilaiskommunismi teettääkään, etenkin kulttuuripiireissä lännessä, muttei niinkään idässä – miten lie mahdollista? Osaako joku lisätä tähän polarisoituneeseen mädätyksen kaavan, siitä puuttuvat näkymättömät palikat?

     2. Pekka Kemppainen
      28.2.2022 19:29

      1970-luvulla sekä kuldyyrimarxilaiset että tavalliset junttimarksilaiset vastustivat kiihkolla ja raivolla asepalvelusta, maanpuolustusta, väestönsuojelua ja sotavainajien muistamista. Kas kummaa kun itärajan takana oltiin myös #marxilaisia, mutta em. marxismin hedeömät eivät sille puolelle aitaa pudonneet, -ne jäivät kaikki tänne länteen.

      Tänään joka sortin marxistit vastustavat lännessä samoja asioita, mutta idässä ei ole (ainakaan pitäis olla?) enää marxismia. Sielläpä militaarianismi rehottaa, ja sota-into hehkuu otsalla.

      Kas mitä nään: Meiän läntiset kulttuuri- ja muut makulatuuri-marxiinhurahtaneet eivät edelleenkään hyväksy länsipuolen sotaisuutta, jos sitä jostain sattuu löytymään.
      MIKÄÄN EI OLE MUUTTUNUT!

      Bai tö vei: JOKIN on muuttunut, -nimittäin näemme 2000-luvun oikeistopojjaat ja ”kansallismielisen scenen” ottaneen 70-luvun marxistien lipun (maasta mihin se putosi v.1991) ja heiluttavan sitä itäisen sotaintoilun puolesta. Mine ei jummartaa, miksi näin? Jummartaako sina??

      Kehitys kehittyy.

 5. Kankkulan Kaivoon
  28.2.2022 08:22

  Aika paljon lähtee taas työpaikkoja jos nuo lennot finskiltä lähtee, ei se pelkästään finnair/finnavia henkilöstöä koskisi, vaan pitkät alihankkija ja toimittajaketjut myös menettää tilauksia.

  Vielä kun ensin korona on vienyt em. firmat lähes konkurssin partaalle ja nyt lisää iskuja Demari Timo Harakalta, isku joka ei vaikuta käytännössä mihinkään Vanäjän toimiin jos pienen suomen yli ei saa lentää.

  Viimeksi 2014 pakotteilla ajettiin honkarakennefirmoja konkkaan ja elintarvikeviejiä yt-neuvotteluihin, silloinkaan ei mitään vaikutusta Venäjälle, Suomi vaan potki itseään nilkoille, jälleen kai sama juttu.

  Normaali työntekijä ja palkansaaja kärsii kun koetetaan olla kokoamme isompia. Kohta nämä mielipuolet varmaan vie meidän NATOon, onhan sitä jo huudettu lehdissä viikkokaupalla mikä etu ja ilo siitä olisi, mutta taitaa vaan innostaa Putinia tänne marssimaan ja ei nähdä mitään apuja sieltä kyllä tulevan, se on liki varma.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   28.2.2022 12:11

   Kauppasota iskee Suomeen kolmeen kertaan: Ensimmäisen isku tulee EU:n ja G7-maiden toimenpiteistä, jotka estävät suomalaisia tekemästä jotakin Venäjällä, sitten venäläisten vastatoimet kohdistuvat koko Eurooppaan. Kolmanneksi kauppasodan aiheuttama suhdannenotkahdus iskee aivan kaikkiin.

   Myös ne toimenpiteet, joilla Neuvostoliitto kaadettiin 1991, iskivät Suomeen. Samassa härdellissä Soros hyökkäsi Suomen Markkaa vastaan.

   Vastaa
 6. Pekka Kemppainen
  28.2.2022 15:35

  Venäjä kielsi 36 maan lentoyhtiön lennot vastauksena Euroopan maiden lentokieltoon venäläisten koneiden kanssa, liittovaltion lentoliikennevirasto ilmoitti.

  Kuten määritelty, rajoitukset vaikuttavat lentoyhtiöihin seuraavissa maissa: Itävalta, Albania, Anguilla, Belgia, Bulgaria, Brittiläiset Neitsytsaaret, Yhdistynyt kuningaskunta, Unkari, Saksa, Gibraltar, Kreikka, Tanska (+ Grönlanti, Färsaaret, aluemeri) Jersey, Irlanti, Islanti, Espanja, Italia, Kanada, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Alankomaat, Norja, Puola, Portugali, Romania, Slovakia, Slovenia, Suomi, Ranska, Kroatia, Tšekki, Ruotsi, Viro.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top