Mitä pääsiäissunnuntain terrorihyökkäykset merkitsevät

Moniuskontoisen Sri Lankan heikoimman ja kilteimmän uskonnollisen ryhmän, kristittyjen, kimppuun on käyty brutaalilla tavalla, ilman mitään väärinkäsityksen mahdollisuutta siitä että hyökkäys kohdistuu uskontoon ja uskonnon harjoittajiin. Kristityt ovat myös olleet Sri Lankassa se uskonryhmä, johon on kuulunut kumpaakin pääkansallisuutta singhaleesejä ja tamileja, ja kristityt on nähty vakauttavana tekijänä, ja sillanrakentajina etnisten riitojen repimässä maassa. Miksi siis tämä väkivaltainen hyökkäys, ja mihin sillä pyritään.

Hyökkäämällä heikon ryhmän kimppuun hyökkääjä minimoi vasta-aggression mahdollisuuden. Samalla hyökkäyksen taustavoima kylvää epäluuloa kaikkien ryhmien välille, ja epävakauttaa Sri Lankaa joka suhteellisen äskettäin on selvinnyt pitkästä sisällissodasta. Ristiriitojen kärjistäjien motiivit eivät useinkaan ole selvästi nähtävissä, -he voivat odottaa hetkeään saatuaan ensin tilanteen sekaisin ja rauhan järkkymään.

Pääsiäisen verilöyly, joka tätä kirjoitettaessa ei ole varmuudella vielä päättynyt, -pommeja on räjähtänyt jo kahdeksassa paikassa eikä tekijöitä ole jäljitetty- saattaa olla Sri Lankan sisäisistä motiiveista lähtenyttä. Emme voi kuitenkaan jättää näkemättä yhtäläisyyksiä maailmanlaajuiseen uskonnollisen väkivallan kärjistymiseen, jonka nykyinen buumi alkoi al-Qaedan hyökkäyksestä New Yorkiin 11.09.2001. Pariisin Notre Damen paloon liittyy avoimia kysymyksiä, eikä virallinen selitys sähköviasta palon syynä vakuuta kaikkia. Sri Lankan tämänaamuinen terroritekojen sarja on yksiselitteisesti sitä miltä se näyttääkin: Uskonnollista väkivalta uskonnollista ryhmää kohtaa.

Tietämättä vielä terroritekojen tekijöitä, voimme todeta yhden varman asian: Kristityt ovat tämän hetken maailmassa armottomien hyökkäysten kohteena Etelä-Aasiassa, Lähi-Idässä ja Euroopassa. Tämä on se todellisuus, joka meitä ympäröi, ja jonka realiteetteihin meidän on orientoiduttava. Kristityt ovat harvinainen vähemmistö suuressa osassa maailmaa Euroopan ulkopuolella, ja eurooppalaiset maailman perspektiivissä pieni etninen vähemmistö.

Meidän kannattaa aloittaa vähemmistöjen suojelu itsestämme.

Mielipidekirjoitus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top