Mitä Syyriassa Idlibin aselevon jälkeen? Sota vai rauha

Turkin islamistipresidentti Recep Tayyip Erdogan tapasi 05.03. Moskovassa Venäjän presidentin Vladimir Putinin, ja tapaamisessa sorvattiin kuuden tunnin väännön jälkeen aselepo Idlibin maakuntaan, jossa aiemmat aselevot ja demilitarisointisopimukset eivät toimineet. Aselepoa otettiin ilolla vastaan, mutta jäikö riemu lyhyeksi?

Eilisen uutisen mukaan islamistikapinalliset ovat muodostaneet uuden liittoutuman, ”uskovaisten liiton”, joka julistaa ettei Putinin ja Erdoganin sopimukset koske heitä. Ensimmäinen kysymys on, ovatko Syyrian viimeisen jihadisti-tukialueen, ”Idlibin taskun”, islamistit riippumaton toimija, vaiko Turkin työkalu.

Sotshin sopimusta vuonna 2018 sovittaessa Turkilta edellytettiin terroristien erottamista presidentti Bashar Al-Assadia vastustavista ns. kapinallisista, ja terroristien karkoittamista Turkin valvomalta alueelta. Turkille myönnettiin tällöin tusinan verran sotilaallisia tarkkailupisteitä, joiden piti valvoa hallituksen joukkojen ja ns. kapinallisten etäännyttämistä toisistaan, de-eskalaatiota, joka oli tämän Syyrian viimeisen sotapesäkkeen rauhoittamisen perustyökalu. Se ei sitten aivan näin mennytkään.

Moskovan sopimusta arvioitaessa ensimmäinen tarkastelu koskee, saavutettiinkio enemmän kuin aiemmissa aselepo- yms. sopimuksissa, ja jäivätkö samat ongelmat jäljelle?

Ns. ”islamilaisen valtion” IS:n (ISIS) kukistamisen jälkeen islamistien päävoima on ollut Hay’at Tahrir al-Sham (HTS), joka edustaa Syyriassa al-Qaedaa. HTS on syyrialaistiedon mukaan saanut taistelukentällä logistista tukea Turkin armeijalta, ja Assadia kannattavat lähteet väittävät, että äskeisissä taisteluissa, ennen 05.03., HTS:n soturit tukeutuivat Turkin tarkkailupisteisiin ja tulittivat niiden alueelta ainakin Syyrian ilmavoimien koneita (jenkki-ohjuksilla).

Toinen IS:n ulkopuolinen islamistivoima, Jayhd al-Islam (JaI), toimii nykyisin täysin Turkin proxyarmeijan osana, ja sen hallussa on nähty Turkin armeijan raskasta kalustoa. Islamistien ja ”maltillisen sekulaarin Assadin-vastaisen opposition” erottaminen toisistaan on siis hyvin haasteellista. Ehkäpä he ovat aamusta klo. 18 asti maltillisia ja sen jälkeen jidisteja, joita Turkki ei myönnä tuntevansa ja tukevansa?

Moskovassa sovittuun Putinin-Erdoganin-paktiin sisällytettiin varmuudeksi ja vakuudeksi pykälä Turkin ja Venäjän sotapoliisien yhteispartioinnista Aleppoa ja Latakiaa yhdistävällä M4-valtatiellä. Nyt Ergodan näyttää voivan livahtaa tästä sitoumuksesta, kun hänestä täysin riippumattomat jihadistit rikkovat tietä, ja estävät partiointia. -Tässä taitaakin piillä Syyrian rauhanponnistelujen tärkein kompastuskivi?

Luettavaa:

2 Comments

 1. Orang Utang
  17.3.2020 16:57

  Nämä “kapinalliset” ovat palkkaa vastaan ahkerasti työtä tekeviä sotilaita, palkkasotilaita. He muodostavat näitä liittoja sen mukaan, mistä maksetaan parhaiten.

  Liiton takana oleville rahoittajille on kyse vain yhdestä taistelusta informaatiosodan kentillä. Käsitteitä kikkailemalla muutetaan valkoinen mustaksi. Ja mustiahan ei saa ampua. Ei ainakaan valkoinen tai kristitty mies.

  Rahoittajan kannalta uuden liittouman perustaminen tarkoittaa näiden sotilaiden lähettämistä kuolemaan. Tulitaukosopimus ei suojele heitä. Mutta Mitäpä siitä. Terroristejahan he vain ovat. Onko nimenomainen tarkoitus lähettää heidät etulinjaan Syyrian joukkojen maalitauluksi, jotta itse ei tarvitse ryhtyä “tarvittaviin toimenpiteisiin”.

  Näille uskovaisille, Uskovaisten liiton jäsenille ei löydy paikkaa maan päältä. Heitä ei voida kotiuttaa Turkkiin, Eurooppa on laittanut rajat kiinni eikä mistään löydy rahoittajaa, joka ottaisi heidät omiksi sotilaikseen.

  Allah heitä armahtakoon!

  Vastaa
  1. ro
   19.3.2020 08:23

   Toivoisin ettei allah armahda.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top