Miten suhtautuu hallitusohjelma hormonihoitoon sukupuoltaan vaihtavalle alaikäiselle?

Suomessa on voimassa ns. translaki vuodelta 2002,  johon istuvan hallituksen edeltäjältään perimä hallitusohjelma lupailee muutoksia, -mutta ei aivan kaikkea mitä ulkoparlamentaariset painostusryhmät olisivat halunneet.

Sukupuolineutraalisuus-aktivistieille pahin kivi kengässä oli nykyisen lain ikäraja: Sukupuoltaan saa vaihtaa vain aikuinen. Vaan hallinnossa ja politiikassa näyttää olevan laaja konsensus, että ikä onkin vain aritmeettinen suure, numero paperissa, että sukupuolen juridinen vahvistaminen ja lääketieteelliset hoidot erotetaan toisistaan.

”Nuorisogynekologian toimintaan liittyy myös kiinteä yhteistyö nuorisopsykiatrien kanssa esimerkiksi transsukupuolisten nuorten hoidoissa. Alaikäisten transsukupuolisten nuorten tutkimukset ja hoidot on keskitetty Suomessa HUSiin ja TAYSiin. Nuorisopsykiatrian puolella tutkittujen transsukupuolisten nuorten hormonihoidot aloitetaan ja niitä seurataan nuorisogynekologian poliklinikalla.” (HUS:n tiedotteesta, 27.04.2020)

Ulkoministeriö tuo tänään keskusteluun interseksuaalisuuden:

Intersukupuolisuus on osa ihmiskehon sukupuolipiirteiden luontaista vaihtelua ja tarkoittaa käytännössä sitä, että sukupuolta määrittävät tekijät eivät synnynnäisesti ole yksiselitteisesti nais- tai miestyypilliset. Selvityksessä tarkastellaan monipuolisesti intersukupuolisten ihmisten ja intersukupuolisten lasten vanhempien kokemuksia suomalaisessa terveydenhuollossa ja yhteiskunnassa. (UM 27.04.2020)

Katsotaan, mitä laki sanoo:

Suomessa on voimassa 28.07.2002 säädetty Laki transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta.

1 § Vahvistamisedellytykset
Henkilö vahvistetaan kuuluvaksi vastakkaiseen sukupuoleen kuin mihin hänet on väestötietolaissa (507/1993) tarkoitettuun väestötietojärjestelmään merkitty, jos hän:

 1. Esittää lääketieteellisen selvityksen siitä, että hän pysyvästi kokee kuuluvansa vastakkaiseen sukupuoleen ja että hän elää tämän mukaisessa sukupuoliroolissa sekä siitä, että hänet on steriloitu tai että hän muusta syystä on lisääntymiskyvytön;
 2. on täysi-ikäinen;
 3. ei ole avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa; ja
 4. on Suomen kansalainen tai hänellä on asuinpaikka Suomessa.

Näillä mennään. Jos mennään: Tyytymättömyys on ilmaistu sekä voimassaolevaan lakiin, että myös Rinteen/Marinin hallitusohjelmaan translain osalta:

“Olemme pettyneitä, että itsemääräämisoikeus alaikäisten kohdalla evättiin. Nyt esimerkiksi 15-vuotias voi muuttaa nimensä haluamakseen. Miksei siis myös sukupuolimerkintää, joka on nimen lailla henkilötieto? Ikärajan osalta luonnostellut muutokset jättäisivät nuoret uudistuksista sivuun”, Setan puheenjohtaja Sakris Kupila haastaa. (Seta.fi)

Seta- ja trans-piireissä oltiin siis taas tyytymättömiä, kun vuonna 2019 aloittanut Antti Rinteen hallitus ei ottanut ohjelmaansa erinäisiä voimassaolevaan lakiin kohdistuneita muutosvaatimuksia.

Hallitusohjelmaan kirjattiin erikseen, että juridinen sukupuolen vahvistaminen perustuen omaan selvitykseen on mahdollista vain 18-vuotiaille. Sukupuolen korjaamiseen tulee harkinta-aika.

Täysikäisyyden vaatimus oli siis erikseen mainittu kritiikin kohde. Henkilön juridinen sukupuoli siis jää hallitukselta entiseen kuosiinsa, ja sen voi vaihtaa mielensä mukaiseksi vain täysi-ikäinen.

Translain kokonaisuudistus alkaa ja intersukupuolisten oikeudet vahvistuvat
Hallitus aloittaa itsemääräämisoikeuteen perustuvan translain kokonaisuudistuksen, jossa sukupuolen juridinen vahvistaminen ja lääketieteelliset hoidot erotetaan toisistaan ja lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksesta luovutaan. (Seta.fi)

Sukupuolen juridisesta määrittelystäkö ollaan nyt lipeämässä?  Puuttuu enään, että tavoittamatta jäänyt vaatimus toteutuisi pikkuhiljaa, askel askeleelta, juridiikan porsaanreikien kautta, ja mahdollistaisi vaikkapa hormonihoidot alle 18-vuotiaille? Eihän tälläistä oikeasti tapahdu. Suomihan on oikeusvaltio ja siis lakeja noudattava sääntöyhteiskunta, jossa julkinen valta suojelee yksilöitä, myös alaikäisiä nuoria.

Lisää luettavaa:

1 Comment

 1. ro
  28.4.2020 20:02

  Niin kumpa jukinen valta suojelisi kansaa myös Pekka pakaraporarilta!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top