Monitoimisuus on evoluutiota

Elämänkaaria on olemassa monenlaisia, niitä löytyy esimerkiksi solun, yksilön, rodun, planeetan, aurinkokunnan, ja universumin tasolla. Vaikka nämä elämänkaaret ovat hyvin erilaisia ja pituisia kaikkia kuitenkin yhdistää muutos ja evoluutio.

Muutos on aika vaikea ja laaja käsite, joka alkaa universumista tai sitten kvantti maailmasta ja vaikka sen ymmärtäminen on haastavaa varmaa on se, että muutosta ei ohjaa ihminen tai ihmiset ainakaan missään merkittävissä määrin. Ihminen ei myöskään tulevaisuudessa tule ohjaamaan muutosta vaikka kuinka haluttaisiin uskoa kaikenlaisiin utopistisiin täydellisen elämän malleihin valtioiden, NASA:n, Zuckerin, Muskin, Gatesin tai kavereiden lupaamina, kehitteleminä ja tarjoamina.

Muurahainen on aina uhrattavissa

On olemassa monenlaisia ihmisiä, mutta yhtä lailla on olemassa monenlaisia muurahaisia. On erivärisiä ja kokoisia, eri ympäristöistä ja yhdyskunnista, ja jokaisessa muurahaisyhdyskunnassa on monenlaisia rooleja, rooleja jotka kaikki tekevät työtä antaumuksella kuningattaren eteen. Työpanos ei muurahaisella niinkään johda laadukkaampaan elämään koska muurahainen syntyy siihen kastiin mihin kuuluu, muuta muurahainen ansaitsee paikkansa ja sitä kautta pidemmän elämän, jos pysyy ruodussa. Ne vähäiset muurahaiset, jotka taas sooloilevat tai eivät ole tuottavia jätetään oman onnensa nojaan, kohtalon ivaa voisi sanoa.

Kuka, mitä, miksi olemme

Kun yhteiskunnan kehitystä lähemmin tutkaille, se tietenkin muistuttaa omalla tavallaan muurahaisyhdyskuntaa. Valtaosa seuraa ja tottelee käskyjä kyseenalaistamatta mitään ja ne jotkut ei tottelevaiset pyritään syrjäyttämään ja siirtämään sivuun harmonian ylläpitämiseksi. Harmoniaa on elämässä välillä enemmän ja välillä vähemmän, mutta ihmisten kannalta se on aina suhteutettua tietoisuuden tilaan, siihen miten paljon ymmärrämme siitä kuka, mitä ja miksi olemme. Se kuka, mitä ja miksi olemme ei ole muuttunut tuhansiin vuosiin, mutta se miten itsemme koemme, sitä on yllättävän helppo muuntaa ja jalostaa manipulaation kautta, mihin myös pyritään nykypäivänä.

Mitä emme tekisikään sen eteen, että tuntisimme olomme turvalliseksi

Jonossa odotetaan kiltisti siinä toivossa, että huonot ajat eivät osuisi omalle kohdalle, niin tekivät ihmiset ennekin kun heille tarjottiin kaikki mahdollinen tai vähintään lupaus turvasta ja siitä, että heidän elämää varjellaan. Tässä onkin se syvempi ongelma, kun odottaa jotain niin aika hidastuu, tai itse asiassa ei se ihan niin mene, itse ihminen hidastuu ei aika. Oleellinen ongelma yhteiskunnassa onkin siitä syystä se laajeneva kuilu tekevien ja tekemättömien ihmisten välillä, ja tässä suhteessa aika (ikävä kyllä) ei todellakaan ole lineaarinen ja kaikille sama.

Elämä on valintoja ja ennen kaikkea panoksista kiinni

Kantti kestää kun on kanttia kohdata itsensä ja ympäristönsä, silloin on aina arvokas itselle ja ympäristölle vaikka ympäristö ei käsittäisi puoltakaan siitä minkä potentiaalin ja tahtotilan omaksuu. Englanniksi se menee näin: ’Those with the courage to face themselves and their surroundings carry the mark of unconditional productive potential and evolution for the greater good of society, which requires neither approval nor admiration by the masses’ – Niklas Christides 2021.

Ydinviesti on tämä, kannattaa aina luoda itselleen puitteet selvitä ja edistyä koska kun jää seisomaan paikoilleen jää lopulta jyrän alle. Tämä on toki haastavaa varsinkin kun yhteiskunta kosiskelee ihmisiä rajaamaan omaa potentiaaliaan, erityisesti luovuuden, intohimon ja uteliaisuuden suhteen, mikä taas nakertaa meidän halua kokea, kehittyä ja uudistua ikävällä tavalla.

Tilalle on tietenkin tarjottu oiva vastapaino, valtion ohjaama koulutusjärjestelmä ja yhteiskuntamalli, joka lastenkodista asti istuttaa kaiken tarpeellisen tiedon ja käyttäytymisnormit kansalaisiin, miten käyttäydytään, miten menestytään, mitä on menestymisen, mikä on tärkeää ja vähemmän tärkeää, ja tietenkin tärkeimpänä kaikesta mitä saa ja ei saa tehdä elämässä.

Harhaanjohtaminen ei ole erityisen vaikea taito

Oikeusjärjestelmä tukee hyvin tätä ajatusta, ajatusta siitä, että ihmisiä ohjataan vastoin heidän luonnollista tahtoaan suuntaan, joka on heille epäedullinen. Kun oikeusjärjestelmää lähemmin tutkii niin se muistuttaa enemmän reikäjuustoa kuin brie juustoa, mutta miksi? Koska reikäjuusto tarjoaa riittävästi harmaita alueita, joiden avulla voidaan määritellä, muuttaa ja ohjata sitä mikä on oikein ja väärin. Kun asioissa on reikiä tai harmaita alueita tietää heti, että työtä ei ole edes yritetty tehdä hyvin tai loppuun.

Vaikka maailma ja sen ihmiset puhuvat antaumuksella kaikista niistä hienoista ja fiksuista ihmisistä, jotka vievät meidät kuuhun, saivat meidät näkemään universumin uudella tavalla, tai loivat puitteet lentämiselle, niin edes näillä avuilla ja tehokkaalla aivojen armeijalla ei olla pystytty luomaan muuta kuin läpimätä ja omahyväinen hierarkinen oikeusjärjestelmä. Kun tahtotilaa luoda toimivia ja läpinäkyviä ratkaisuja ei ole jää käteen ainoastaan sen suora vastakohta, itsekeskeinen ja omaa hyötyä tavoitteleva julma koneisto, joka ei kaihda keinoja kasvattaakseen omaa vaikutusvaltaa hinnalla millä hyvällä. Tämä on myös se tila, jolloin edistyksellisyys kärsii tappioita toisensa jälkeen kunnes järjestelmä lopulta seisoo lähes paikallaan.

Hevoslaput luotiin sitä varten, että ei häkeltyisi ja joutuisi kohtaamaan asioita

Se joka uskoo siihen, että yksi lineaarinen urapolku on tehokasta yhteiskunnalle on sokea. Hevosetkin tottelevat paremmin hevoslaput päässä, siihen on syynsä. Monitaitoisuus on tulevaisuutta piste, koska ketään oikeasti fiksua johtajaa ei kiinnosta meriitit, tutkinnot tai muut taidon julistukset. Ei, arvokasta on näkemys, kasvu, sopeutuminen ja arvot. Konkretia on valttia, sen saa todennettua kahdella tavalla, katsomalla ihmistä syvälle silmiin ja sitä kautta sieluun, tai jos siihen ei ole kykeneväinen niin kysymällä vaikeat kysymykset, joiden kautta tuodaan pinnalle ihmisen tahtotila, sitoutuminen, näkemys, arvomaailma ja tietenkin usko omaan tekemiseen ja itseensä.

Kohti tulosvastuullista työtä

Valtio on jo tänään, ja tulee pitkän päälle olemaan, yksin monien tarpeettomien töiden kuten HR toimintojen ylläpitämisessä. HR (henkilöstöhallinto) on nimittäin oivalla tavalla todistanut meille sen, että kun ei pysty kehittymään yhteiskunnan tarpeiden tahdissa, niin ratkaisut eivät auta ihmisiä tai yhteiskuntaa eteenpäin vaan ratkaisuista muodostuu pullonkauloja. Totuus on jo rivien välissä 100% vahvistettu, että olemme siirtymässä tulosvastuu työhön ja sen mukana kaikki turhat rekrytointi työkalut ja tunteja kestävät hakuprosessit voidaan suoraan heittää roskiin koska niitä ei enää tarvita. HR toiminnon ikävä, mutta oi niin kauan tiedetty kohtalo on järjettömän suuri hintalappu kehitystyöstä, joka on ollut lähes täysin tarpeetonta. Kuten aina veronmaksaja tästäkin tuhlailusta kiittää ja kumartaa syvään ja nielee tappion vikisemättä sen enempää.

Ihminen ei ole jumala

Elämä on joidenkin mielestä julmaa, mutta se on vain heikon mielen mielipide, itse asiassa evoluutio vain testaa rajojaan ihmisten kustannuksella. Kun ymmärrämme sen, että meissä on hyvin vähän jumalaa ja paljon enemmän maallista niin ymmärrämme myös, että konkreettinen lisäarvoa tuottava tekeminen verrattuna paperinpyörittelyyn tai vaikka johtamiseen ovat täysin eri asioita, jolla on hyvin vääristynyt arvosuhde. Meille on iät ja ajat tuputettu, että johtamisella, hallintoviroilla, virkamiehillä, kuninkaallisilla ja poliitikoilla on erityistä arvoa, enemmän arvoa kuin käytännön lisäarvoa tuottavaa työtä tekevillä, mutta se on vain tuotettu illuusio, jota on viljelty tuhansia vuosia.

Hyvä asia kehityksen kannalta on se, että tämän arvosuhde harhan voi helposti kääntää toisinpäin omavaraisuuden kautta. Mitä enemmän olemme naimisissa rahaan, valtioon, yrityksiin ja yhteiskunnan koneistoon sitä vähemmän voimme vaikuttaa omaan kohtaloomme. Toivoa on toki myös valtiolla koska kaikesta voi parantua, mutta se vaatii työtä. Parantuminen alkaa siitä kun ensi kertaa uskaltaa katsoa itseään peiliin ja tämä on entistä enemmän tarpeellista valtiolle ja kaikille sitä edustaville tahoille kuin sen kansalaisille…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top