MTV oli kutsunut neljän suurimman puolueen puheenjohtajat studioonsa.Ylellä vastaavasti oli viiden suurimman puolueen puheenjohtajat, koska muutoin ei vihreitä olisi siihen saatu mukaan.
Tentille oli ikävän leimallista se, että tenttaattori käytti valtavan mainosmäärän vuoksi tuskin kolmen vartin nettoajasta omaan samojen asioiden jankkaamiseen aivan kohtuuttoman paljon lähetyksestä. Toimittajan on oltava politiikkojen kanssa tiukkana mutta, kun esim. pääministeri vastaa viidennen kerran samaan kysymykseen samalla tavalla, niin on vaikea nähdä tai kuulla miten se edisti itse keskustelua: Ei tietenkään mitenkään.
On nimittäin aivan selvää, että oli kysymyksessä minkä tahansa eduskuntapuolueen puheenjohtaja suorassa lähetyksessä, jos hän on kahteenkin kertaa vastannut jokseenkin sanasta sanaan samalla tavalla, niin on turha toistaa samaa kysymystä viiteen kertaa. On aivan varma, että -vaikka Sanna Marinilta olisi kysytty tai keneltä tahansa noista puheenjohtajista- vaikka kymmeneen kertaan samaa kysymystä, niin ei se vastaus olisi muuttunut. Ja sitä paitsi se oli ihan selkeä, vaikka toimittaja ei saaanutkaan mieleistään vastausta, tai sitten ei sitä ymmärtänyt. Poliittistenkin ohjelmien tarkoituksena on saada vastauksia kysymyksiin mutta niiden tarkoituksena ei ole kiillottaa toimittajien kilpeä.
Epäselvää koronavastuusta
Keskustan puheenjohtajan kulttuuri- ja urheiluministeri Annika Saarikon mielestä on tärkeintä käyttää oikeita rajoitustoimenpiteitä ja ajoittaa ne oikeaan aikaan. Saarikko myös sanoi, että valmiuslain käyttöönottoa ei ole suljettu pois. Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mielestä Suomen tilanne on verrattain hyvä, mutta onko se juuri hallituksen ansiota vai onko siinä tuurillakin sijansa. Halla-aho vaati, että hallituksella on oltava poliittinen ohjaus, vaikka on otettava alueelliset erot huomioon. Petteri Orpo, Kokoomuksen puheenjohtaja, oli myös sitä mieltä, että Suomessa tilanne muuhun maailmaan verrattuna on varsin hyvä, mutta hän peräänkuulutti valmiutta lisätoimenpiteisiin.
”Koronabonukselle” eli hoitohenkilökunnalle jaettavalle lisäkorvaukselle, ei sympatiaa neljän suurimman puolueen suunnalta herunut. Tähän yhteinen perustelu oli mm. se, että hallitus tai eduskunta ei ole työmarkkinaosapuoli. Petteri Orpon mielestä bonukset ovat työnantajien harkittava asia. Halla-ahon mielestä on hankittava niin paljon henkilökuntaa, että se riittää. Pääminiseri Sanna Marin myös muistutti, että hallitus ei palkoista päätä. Puheenjohtajat olivat kyllä yhtä mieltä siitä, että hoitajat kyllä ansaitsisivat bonukset mutta ne eivät ole heidän päätettävissään. -Ja tästä asiasta tentin juontaja jankkasi minuuttikaupalla ja yritti saada varsinkin Marinin muuttamaan ensimmäistä vastaustaan.
”Liian aikainen kuntavaali-laukka”
Kun oli päästy keskustelemaan rokottamisesta. ja kun selvisi että kaikki sen ottavat, niin Annika Saarikko alkoi syyttä Halla-ahoa siitä, että tämä aiemmin oli puhunut ”tuurista” koronan yhteydessä. Halla-aho vastasi siihen, että ”Saarikko lähti nyt liian aikaiselle kuntavaalilaukalle”. Halla-aho myös jatkoi, että rokottamisesta ei pidä tehdä polittista kysymystä.
Eläkeputki pois
Yli 55-vuotiaita työntekijöitä työttömyyden sattuessa eläkkeelle kannatteleva nk. eläputki poistuu jos ja kun nämä neljän suuriman puolueen puheenjohtajat sen saavat päättää. Ja onhan heillä takanaan 148 kansanedustajaa eli 3/4 eduskunnasta.
Ensimmäisenä eläkeputken poistoa kiirehti katkaisemaan Saarikko. Tähän lisäsi pääministeri, että toivottavasti päätökset tehdään pian. Orpo kannatti myös eläkeputken poistoa ja uskoi sen tuovan 10 tuhatta uutta työpaikkaa. Halla-aho muistutti, että eivät yritykset irtisano iäkkäämpiäkään työntekijöitä, -vaikka siihen ikärasismia liittyykin- ilkeyttään tai tyhmyyttään, vaan siksi että jollekin määrälle työvoimasta ei ole tarvetta.
Orpo vaati hallitusta ylipäänsä työllisyysasioissa kovempaan työntekoon. Kokoomuksen puheenjohtaja muistutti myös, että hallituksen toistaiseksi aikaansaamat uudet töpaikat ovat jääneet vain 5000, kun hallitusohjelmassakin oli tavoitteena 60 000 uutta työllistä. Halla-aho nosti esiin sen, että eläkeputken poistaminen ei kuitenkaan poista irtisanomisen syitä. Marin taas lupasi, että hallitus tekee päätökset 80 000 uuden työpaikan luomisesta, vaikka ei hallitus itse niitä työpaikkoja luo.
Vähän huutokaupaksi keskustelu meni juuri tässä kohtaa, vaikka ei päälle puhuttukaan, mikä jälkimmäinen asia johtui ilmeisesti siitä, että tuon sarjan vanhat mestarit Paavo Arhinmäki Vasemmistoliitosta ja Ville Niinistö Vihreistä eivät olleet kaatamassa lisää löylyä lauteille. Kun Halla-aho puhui niin työntekijöiden kuin yritysten olosuhteiden parantamisesta, ja verotuksen järkeistämisestä, niin kovimman ”tarjouksen” löi tiskiin Petteri Orpo joka lupasi, että jos heidän ohjelmaansa noudatettaisiin niin saataisiin 120 000 uutta työpaikkaa. Pääministeri lupasi,että hänen hallituksensa lisää yrityksille ennustettavuutta myös veroasioissa.
Kunnallisvaaleista: Keskusta ja perussuomalaiser tukkanuottasille
Halla-ahon muutaman päivän takainen lausunto Keskustasta ”tukijaispuolueena” oli ilmeisesti lmmittänyt Annika Saarikon jo valmiiksi. Jo Saarikon ilmekin oli kuin vanhasta Suomi-Filmistä missä Niskavuoren vanha emäntä katsoo renkipoikaa vihaisena, kun tämä on uskaltanut asettaa kyseenalaiseksi emännän ajatuksenjuoksun. Ja halla-aho hyökkäsi uudelleen Keskustaa vastaan myöntämällä ensin, että ei ole tarkoitus viedä ihmisiltä joille ne kuuluvat noita tukiaisia vaan on tarkoitus, että maaseudulle luodaan uusia työpaikkoja ja Keskusta oikein mainostaa itseään tukijaishanana. Saarikko sivalsi takaisin tiuskimalla, että Halla-ahon puheesta tuli kuva, että maaseudulla asuvat ihmiset ovat ressukoita.
Kun tuli puhe Helsingin uudesta pormestarista, joka valitaan vaalien jälkeen, niin ei tarvinnut olla kummonenkaan psykologi, kun näki että Kokoomuksen Petteri Orpolla ei ollut harmaintakaan aavistusta kehen Kokoomus Helsingissä luottaa, kun Vapaavuori lähtee. Orpo tosin lupasi ,että vuodenvaihteen tienoilla asiassa tulisi selvyyttä. Kokoomuslaisista Helsingin pormestarikisaan on toistaiseksi -ja hänkin vain puolittain- lupautunut ex-kansanedustaja Kirsi Piha. Tosin omankin puolueen kriitikot ovat sitä mieltä, että ultraliberaalina esiintynyttä Kirsi Pihaa ei mielipiteiltään juurikaan erota Vihreiden Anni Sinnemäestä tai demarien Nazima Razmyarista. Keskustelun lopuksi väiteltiin siitä miksi kunnille on annetaan rahaa kolme miljardia, kun niiden tarve on kaksi miljardia.
Pääministeri mukaan tämä siksi, että estetään kuntia irtisanomasta ja lomauttamasta. Halla-ahon mukaan kysymys on siitä, että kunnallisvaalit lähestyvät. Halla-ahon huomio ei ole huono sillä kunnissa on ollut tunnetusti aina erittäin merkittävä joukko töissä, jotka ovat sosiaalidemokraattien kannattajia.
Seppo Huhta
9.12.2020 02:35
MTVltä loistava veto jättää vihreät ulkopuolelle.
Eikä mikään ihme jos puheenjohtajan suusta ei vahingossakaan tule totuutta/faktaa/realismia tai muuta tolkullista.
Eikä vahingossakaan vastaa itse esitettyyn kysymykseen.
9.12.2020 10:02
Miksi kunnissa ei lomauteta ja anneta kenkää turhille käsien heiluttelijoille? Jos tai paremminkin KUN rahaa ei ole riittävästi edes peruspalveluihin, kuten terveydenhoitoon, niin silloin olisi säästettävä myös kuntapuolelle. Eli väkeä pakkolomalle ja kenkää takapuoleen ja NOPEASTI! Ei yksityinenkään ihminen voi elää vuosia ja vuosikymmeniä yli varojensa.
Julkisella puolella tämä on mahdollista, kun maksaja on tiedossa eli verotettavat maksavat lopulta kaikki kulut&velat. Tämä tosin onnistuu ainoastaan sen aikaa, kun sosialisoitavaa palkkatuloa ja sosialisoitavaa omaisuutta vielä riittää. Nuokin loppuvat jossakin vaiheessa, kuten kommunistisissa maissa kävi aikoinaan.
9.12.2020 13:41
Kuntiin on piilotettu puolueiden virkaläänityksille väkeä, jolle on luvattu palkkiovirka puolueen asioilla juoksemisesta. Suomessa poliittinen valta perustuu tähän. Jos virkakiintiöihin kajotaan, puoluetoimistot menettävät valtansa.