Multa- ja kompostituotteista saattaa löytyä legionellabakteereja – tuotteita ei kannata pöllyttää hengitysilmaan

Ruokaviraston ja THL:n käynnissä olevassa tutkimuksessa on selvinnyt, että yli 90 % maanparannusaineiden ja kasvualustojen näytteistä sisälsi legionellabakteereja, osassa niitä löytyi runsaastikin. Tämä ei ole yllättävää, sillä legionellabakteereja esiintyy yleisesti pieniä määriä luonnon vesissä ja maaperässä.

Tavallisimmin ihmiset kuitenkin sairastuvat, kun legionellabakteerit lisääntyvät ja leviävät erilaisissa vesijärjestelmissä (suihkut, porealtaat, kostuttimet ja jäädytysjärjestelmät). Tartunta tapahtuu hengittämällä legionellabakteereja sisältävää aerosolia. Mikäli bakteeri pääsee keuhkoihin, se voi aiheuttaa keuhkokuumeen.

Suurin riski sairastumiseen on ikääntyneillä ja henkilöillä, joilla vastustuskyky on heikentynyt. Myös keuhkosairaudet ja tupakointi lisäävät sairastumisriskiä. Suurin osa terveistä ihmisistä, jotka altistuvat legionellabakteerille, eivät sairastu.

Legionallainfektiot ovat harvinaisia – tosin tauti on todennäköisesti alidiagnosoitu

Legionallainfektiot ovat harvinaisia, mutta hyvin todennäköisesti tauti on alidiagnosoitu. Suomessa todetaan vuosittain parikymmentä legionellan aiheuttamaa keuhkokuumetta, puolet sairastuneista on saanut tartunnan ulkomaanmatkalla ja puolet kotimaassa.

Suomessa on kahdesti epäilty, että legionellatartunta olisi saatu multatuotteesta, vuonna 2016 nurmikkomullasta ja vuonna 2018 kukkamullasta. Ruotsissa raportoitiin vuonna 2018 nelisenkymmentä kaupallisiin multatuotteisiin liittyvää legionellainfektiota. Mullasta saadut tartunnat ovat yleensä olleet Legionella longbeachae -lajin aiheuttamia.

Nyt todettujen löydösten perusteella suojautumista legionellaa vastaan tulisi tehostaa. Jatkotutkimuksilla selvitetään uusia keinoja vähentää altistumisen riskiä.

Myös viljelijöiden ja kotipuutarhurien on hyvä tiedostaa riskit ja suojautua tarvittaessa

Tartuntariski on huomioitava multa- ja kompostituotteita käsittelevien työntekijöiden työturvallisuusohjeissa. Lisäksi viljelijöiden ja kotipuutarhurien on hyvä tiedostaa riskit ja suojautua tarvittaessa.

Käsiteltäessä multa- ja kompostituotteita on hyvä noudattaa seuraavia ohjeita:

– Vältä mullan ja kompostin pöllyttämistä hengitysilmaan.
– Suojaa käsissä olevat haavat ja rikkinäinen iho.
– Käytä suojakäsineitä ja pese lopuksi kädet huolellisesti.
– Avaa multapussi siten, että suuaukko on poispäin kasvoista.
– Kostuta multaa tai kompostia tarvittaessa alhaisella vedenpaineella, kuten vesikannun avulla.
– Pese multa- tai kompostimateriaali työvälineistä alhaisella vedenpaineella.
– Säilytä multapussit poissa auringosta, sillä auringossa säilytetyn pussin sisälämpötila 20-40°C on ihanteellinen legionellabakteerien lisääntymiselle.
– Jos pölyämistä ei voida muutoin vähentää, FFP-2 ja FFP-3 -tason suojaimet suojaavat tartunnalta. Muista asetella suojain tiiviisti kasvoille.

2 Comments

 1. Lähtökohta vinossa
  21.5.2019 09:02

  Tämä nyt sinänsä ei ollut uutinen kun tietää miten ”maanparannusaineet” valmistetaan. Kaupunkien kaatopaikoilla tai niiden välittömässä läheisyydessä on kenttiä joihin tuodaan ”saastunutta maata” ja jätevesipuhdistamoilta ihmisjätettä sekä puunjalostusteollisuuden jätettä. Nämä kaikki sitten sekoitetaan keskenään ja kuin taikaiskusta myrkyt ja raskasmetallit katoavat. Ja ainakin Tampereen seudulla tästä maanparannusaineesta saa jopa sertifikaatin että se sopii jopa luomutilojen käyttöön. Tätä serkkupoikani kaupitteli minulle luomutilan lisäravinteeksi ja humukseksi. Arvatkaas tuliko kauppoja?

  Vastaa
 2. Puolueeton
  21.5.2019 09:04

  Leviääkö legionella maapölyn mukana? Jos tämä pitää paikkansa Varsinais-Suomessa pitäisi ilmetä tänä keväänä legionella tautia. Pelloille levitetään sian lietelantaa. Kun peltoa muokataan nykyisin menetelmin, ympäristöön leviä sankkaa pöylä. Huomattavat harmit siitä tulee oman asunnon ja pihan siisteydelle. Kaikki paikat ovat ruskean paksun pölyn peitossa. Maanmuokkauksen aikaan auton tuulilasi on pestävä ennen liikkeelle lähtöä.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top