Mumbai-Helsinki: 25 vrk! -Venäläinen rahtiliikenne-idea haastaa Suezin

Venäjän presidentille Vladimir Putinille on tällä viikolla esitelty idea uuden konttiliikenteen reitin avaamisesta Suomenlahden ja iranilaisen Bandar-e Anzalin sataman välillä, jonne rahti tulisi rautateitse Intianvaltameren satamista. Reitti lyhentäisi kuljetusten aikoja Pohjois-Euroopan ja Intian välillä miltei puoleen, ja toisi tavaraliikennettä Suomenkin vesille.

Hankkeesta käytävässä keskustelussa näyttäytyy myös Venäjän aie varautua kansainvälisen kaupan tämänhetkisten valtameriyhteyksien häiriytymiseen Yhdysvaltain hegemonian mahdollisesti murtuessa: Sisävesireitit pystytään aina turvaamaan, vaikka merillä olisi rauhatonta. Hankkeen etuja olisivat myös nopeutuneet kuljetukset.

Kartta: United Shipbuilding Corporation

Kartta ei näytä Volgan-Donin kanavaa, jonka kautta merikelpoiset alukset pääsevät Mustallemerelle ja mm. Tonavalle, joka on jo nyt vilkas kuljetusreitti. Iranin-Kaspian vaihtoehto hyödyttäisi siis Keski-Eurooppaakin.

Meri/joki-matka Bandar-e Anzalista Suomenlahdelle kestäisi 17 vuorokautta. Kuljetus välilastauksineen esm. Mumbaysta Anzaliin tekee 6-7 päivää lisää, kertoo venäläinen julkaisu. Presidentti Vladimir Putin tapasi United Shipbuilding Corporationin pääjohtajan Aleksei Rakhmanovin 27.07., keskustellen muistakin asioista. Tapaaminen merkitsee kuitenkin vihreää valoa Suomenlahden-Kaspian konttikuljetus-suunnitelmalle.

Suunnitelmaa tukevat poliittiset riskit, jotka liittyvät valtamerien turvallisuuteen, mutta myös hankkeen tulevien toteuttajamaiden politiikkaan liittyy riskejä: Kuinka vakaa on Iran, ja jos siellä tapahtuu muutos, tuoko se vakautta vai epävakautta. Irania järkyttivät viime syksyn laajat protestit, joiden syynä oli heikentynyt taloustilanne ja laukaisimena polttoneisten hinnankorotukset. Poliittiset jännitteet eivät ole sen koommin kadonneet, ja Iran on myös lähestymässä konfrontaatiota USA:n kanssa.

Rakhmanov esitteli reitin toimenpiteitä vaativana pisteenä Nižni Novgorodin ja Gorodetsin välisen osuuden, jolla veden riittävyys suuremmille aluksille on ollut ongelma osan vuotta. Tällä osuudella päästään parannustöihin vasta v.2024, kertoi Rakhmanov. Toimitusjohtaja laittoi tämän luonnonsuojelijoiden tekemien valitusten piikkiin. Toinen hidaste on laivakaluston riittävyys. Kreml.ru:n mukaan Rakhmanov ja Putin keskustelivat laivanrakennusohjelmista, eivätkä jokilaivat ole ainoat joita puuttuu.

Venäjän lain mukaan sisävesireiteille pääsevät vain Venäjälle liputetut laivat. Kun kalustopula ja suunnitelmien toteutuessa lisääntyvä tavaraliikenne eivät ole sovitettavissa keskenään, Suomella onkin tilaisuus pyrkiä kahdenvälisellä sopimuksella auttamaan hyvää naapuria. Onhan Pietari tuttu paikka ulkoministerillemme.

Historiallisesti tarkastellen kauppareitti Venäjän jokia pitkin Euroopasta Lähi-Itään ja Aasiaan on ollut venäläisten ja myös suomensukuisten kansojen kohtalonkysymys tuhansien vuosien ajan. Sen kautta on tullut innovaatiota ja hyvinvointia, mutta myös sotia ja onnettomuuksia. Maailmankaupan siirtyminen Kaspian-Suomenlahden -vesireitille, muinaiselle ”Fenno-Kaspian salmelle”, voi siis tuoda sekä hyvää että pahaa.

Muinainen Fenno-Kaspian vesireitti näkyy keskiajan kartografin, munkki Beatuksen, kartassa: ”OT-kartta”, jollaisia esiintyy vanhoissa käsikirjoituksissa, esittää silloin tunnetusta maaimasta vain tärkeimmät asiat, ei mitään muuta. (Kartassa itä on ylhäällä.) Mukaan on otettu Eurooppa, Aasia ja Afrikka, ja näitä toistaan erottavat vedet: Välimeri (pystyssä), Niili (sakara oikealle) ja vesitie Välimereltä pohjoiselle Maailmanmerelle, -siis Itämerelle josta ei silloin tiedetty juuri mitään. Keskiajan oppineet tiesivät, että jotain siellä kuitenkin on, ja sitä kautta on kauppa kulkenut ikimuistoisesti, Kaspialta Suomenlahteen. Rakhmanov on siis hyvin vanhan jutun jäljillä.

Luettavaa:

 

6 Comments

 1. Intia nousee, Kiina tulvien alla
  31.7.2020 15:09

  Hieno idea. Intia on nouseva talousmahti. Kiina taitaa olla puoliksi tulvien alla ml. viljelykset ja suuri osa tehtaista – tietoa tihkuu vähän ja kv. valtamedia täynnä potaskaa. Jopa kommarit joidenkin lähteiden mukaan ovat nyt syrjäytettynä – China Federation.
  https://youtu.be/erONP33MBlA Lienee aitoa Kiinan tulvakuvaa(?) Tulossa valtava maailman elintarvikepula, kun Kiinan omat sadot tulvan alla?

  Vastaa
 2. Orang Utang
  31.7.2020 23:42

  Linkistä aukeavan Kremlin sivulla olevan tiedotteen formaatti on aivan erinomainen. Keskustelun muotoon kirjoitettuja valtakunnanpolitiikan tiedotuksia. Sama formaatti on monissa muissakin Kremlin tiedotteissa ja tapaamisissa.

  Yleensä tiedote vielä loppu Putinin toteamukseen: “Selvä. Lähdetään hommiin!”

  Tällä kertaa taisi tapaamisen syy olla liikenneministeriön patistaminen toimintaan. Presidentin sana saattaa hyvinkin saada vipinää virastoon.

  Muuten.

  Lähes koko Venäjän valuuttavaranto koostuu kullasta ja kullan hinta saattaa “räjähtää käsiin”. Tämä pitää nähdä yhtenä Venäjän uhkakuvana. Jos valtiosta tulee äkkirikas niin silloin järki häviää poliitikkojen päästä.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   1.8.2020 11:20

   Siellä on ilmeisezsti toimittajataustainen kaveri tiedotushommissa? Putte muistaa hyvin, kuin kävi Gorban valuutta- ja osakekeinottelun kanssa: Valtion kassa tyhjeni kun isoot poijjaat sääti vähän kursseja lännessä. Siksi kulta.

   Rahtitie Kaukoidästä Suomenlahdelle voi vilkastuttaa taloutta, mutta kuumentaa myös geopoliittista tilannetta. Suomella pitäis olla hyvin kylmäpäinen jojto, mutta mistä sellasen saa tähän hätään?

   Vastaa
 3. Ehdottomasti
  2.8.2020 10:24

  Iran on melko vakaa maa jos vertaa esim. Amerikan yhdysvaltoihin. Iran ei ole 350 vuoteen hyökännyt esim. rajojensa ulkopuolelle. Ja muutenkin, sillä on oma pankki jota se suojelee loppuun asti. Gaddafille kävi ohraisesti, mutta eivätpä Ranska ja Englanti uskalla hyökätä Iraniin. Sinne ei mennä noin vaan.

  Muistanette Venäjän lausunnon parin viikon takaa:”Jos yhdestäkään ydinasesiilosta ammutaan ohjus Venäjälle, niin me emme vastaa vain sinne mistä se tuli, vaan myös sinne mistä käsky tuli” tai jotain tämän suuntaista. Mutta se että Amerikan yhdysvalat hiljenivät, tarkoittaa että viesti ymmärrettiin.

  No, Suomen pelastuksia voisi olla rahtilikenteen kulku syrjäisen rannikkokaupungin kautta. Se voisi uudelleen avata Suomen jo suljetut syväsatamat ja sitökautta tuoda tervetullutta vaurautta maahamme jonka eduskuntapuolueittemme politikot ovat tuhonneet viimeisten 20 vuoden aikana.

  Minä sanon ”kyllä” tälle hankkeelle, sillä kun vaihtoehtona on valmistunut silkkitie, Suomi jää nuolemaan näppejään maailman rahtilikenteessä. Se kun päättyy suoraan Berliiniin.

  Vastaa
 4. Orang Utang
  28.10.2020 10:16

  Tässä yksi konkreettinen investointi, jonka menestys alleviivaa tulevaisuuden kauppareittien välttelevän valtiorajojen ylityksiä.
  – Miten käy SilkkiTien?

  Russia’s Development of a Railway Route Bypassing the Baltic States Was More Effective Than Expected

  Vastaa
 5. Orang Utang
  30.11.2020 23:11

  Uusi sisämaan reitti avattu: Hakata, Kobe, Toyama, Yokohama, Vladivostok, Brest, Belgium, Netherlands, Germany, Poland.

  First container train from Japan to Europe crosses Belarus

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top