Muslimien kolmanneksi pyhin moskeija tulessa samaan aikaan kuin Notre Dame

Samana yönä kun yksi kristityn maailman tunnetuimmista monumenteista, Notre Dame, roihusi Pariisissa, syttyi tuleen myös muslimien kolmanneksi pyhin Moskeija, Al-Aqsa, Jerusalemin Temppelivuorella.

Al-Aqsan moskeijasta Jerusalemin vanhassa kaupungissa alkoi nousta savua aamuyöllä 16.4. Palo alkoi Al-marwanin rukoussalista, joka tunnetaan myös nimellä Salomonin tallit. Samaan kompleksiin kuuluu myös kuuluisa Kalliomoskeija, josta Mohammedin kerrotaan nousseen taivaaseen al-buraqilla – siivekkäällä hevosella, jolla on naisen pää ja riikinkukon pyrstö –  ja jättäneen jalanjälkensä kiveen, jonka ympärille temppeli sittemmin rakennettiin. Alunperin muslimit kumartuivat rukoillessaan kohti Temppelivuoren peruskiveä, myöhemmin rukoussuunta käännettiin kohti Mekkaa.

Tulipalon on esitetty saaneen alkunsa joko sähköviasta tai lasten tulitikkuleikeistä. Palokunta sai palon hallintaansa ennen kuin se ehti levitä kompleksin vanhimpiin ja arvokkaimpiin osiin, jotka ovat peräisin 800 -luvulta, ja tuhot jäivät siten vähäisiksi.

Lähde: https://www.archdaily.com/915316/jerusalems-al-aqsa-mosque-catches-fire-during-notre-dame-blaze

7 Comments

 1. Asko Liukkonen
  21.4.2019 15:43

  Ja mitäköhän juutalaiset ovat tällä hetkellä raivoisasti ajamassa? Salomonin temppelin uudelleen rakentamista. Missä se mahtoikaan sijaita aikaisemmin? Tietysti tuon moskeijan paikalla.

  Notre Damen palo sattui päivälleen samaan aikaan, kun ranskalaiset polttivat talmudeja 1200-luvulla Pariisissa. Sattumaako?

  Vastaa
  1. Asko Liukkonen
   21.4.2019 15:48

   Vuosi oli siis 1242 ja käsinkirjoitettuja talmudeja poltettiin yli 12 000.

   Vastaa
   1. Pekka Kemppainen
    21.4.2019 19:40
    Vastaa
    1. Asko Liukkonen
     22.4.2019 07:08

     Tuossa on osoite yksityiselle Youtube uutissivustolta ( Know more news ), jossa käsitellään temppelin uudelleen rakentamista: https://youtu.be/w2IFh9zuHbg
     Videolla olevat asiat ovat poimittu suoraan juutalaisista medioista, ei siis hatusta vedettyjä juttuja.

     Vastaa
 2. Pate
  22.4.2019 11:20

  Tämän palon olisin kyllä jättänyt sammuttamatta.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   22.4.2019 12:02

   Kalliomoskeija on ilmeisesti alunperin rakennettu valloittajakalifi Malikin käskystä pyhäköksi, jolla on sekä kristillisiä että siihen aikaan vasta hyvin epämääräiseen islamiin liittyviä konteksteja. Se on siis harvinainen todiste menneisyydestä: Alkuaikoijen ”muslimit” palvoivat Kalliomoskeijassa mm. Jeesusta, jonka nimi löytyy seinäkirjoituksista useamman kerran kuin ”muhamedin”. ”Muhammed” ei ole tutkijan mukaan erisnimi vaan huonosti arameaa puhuvien väännös sanonnasta ”jumalan lähettiläs”.

   Vastaa
   1. johannes
    24.4.2019 19:11

    moi pekka kuin levität tietoa islamista käy katsomassa youtube raamatun profeetat siellä yksi entinen musliimi kertoo totuuksia

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top