Musta leski lapsineen palautettu al-Holista Moldovaan Turkin avulla, kuka toi sieltä ”suomalaiset”?

Moldovalainen äiti neljän lapsensa kanssa on siirretty Syyriassa sijaitsevalta al-Holin internointileiriltä Moldovaan Turkin tiedustelupalvelun avulla, kertoo uutinen. Paikalliset viranomaiset ovat tyytymättömiä tapaan, jolla siirto toteutettiin. Heidän mukaansa siirretyt henkilöt olisi saatu kuljetettua kansalaisuusvaltioonsa vähemmän vaarallisella tavalla, sopien kurdi-itsehallinnon kanssa asiasta.

Uutisen mukaan henkilöitä on ainakin osan matkaa kuljetettu kätkettyinä ajoneuvoon, säiliöautoon. Turkin viranomaisilla ei myöskään ole toimivaltaa Syyrian Arabitasavallan alueella, eikä myöskään Koillis-Syyrian kurdi-itsehallinnon kontrolloimalla alueella. Tapahtunut siirto valottaa myös Suomeen al-Holista tulleiden mahdollisia vaiheita.

Viime vuoden joulukuussa Syyriasta tuotiin Suomeen orpolapsia, Suomen ulkoministeriön ja kurdi-itsehallinnon yhteistyönä. Silloin henkilöt luovutettiin Suomen edustajalle itsehallinnon tiloissa, ja kuljetettiin Irakin Kurdistanin kautta, lennolla Erbilistä Helsinkiin. Huolimatta eräistä seikoista toimenpide oli läpinäkyvää viranomaisyhteistyötä, ainakin Syyriassa ja Irakissa, ilman tuntemattomien tahojen osallistumista. Ongelmaksi voidaan mainita Koillis-Syyrian paikallishallinnon legitimiteetti: Syyrian virallinen hallitus Damaskoksessa ei halua tunnustaa kurdien dominoimaa itsehallintoa, eikä katso hyvällä sen yhteydenpitoa ulkovaltoihin. Kurdit kuitenkin de facto pyörittävät hallintoa tuolla alueella.

Kurdiviranomaisten mukaan tämänkertainen vaarallinen matka al-Holista Turkkiin joko ihmissalakuljettajien tai Turkin tiedusteluviranomaisten avulla oli tarpeetonta: Moldovan hallitus olisi voinut sopia asiasta suoraan Koillis-Syyrian paikallishallinnon kanssa.

Syyrian Demokraattisen Neuvoston SDC:n edustaja Sinahim Mohamed kertoi medialle, että itsehallinto noudattaa islamilaista valtiota” IS:ää (ISIS) vastaan taistelevan kansainvälisen liittoutuman kehoitusta IS-terroristien kotimaille  tai kansalaisuusvaltioille ottaa Koillis-Syyriassa internointileireillä olevat omat terrorismista epäillyt kansalaisensa vastaan, -ja siis luovuttaa näitä henkilöitä valtioiden pyytäessä. Mohamad täsmentää, ettei Moldova ollut pyytänyt perjantaina Turkin kautta palanneiden henkilöiden luovutusta.

Al-Holin leirikompleksi, jossa on yhä tuhansia terrorismiyhteyksistä epäiltyjä, toimii SDC:n sotilaallisen siiven, Syyrian Demokraattisten voimien SDF:n, ylläpitämänä. Trkin hyökättyä viime vuoden lokakuussa Syyriaan SDF otti osan al-Holia vartioineisesta sotilaista takaisin omaan käyttöönsä. Pakenemiset yleistyivät tuolloin leirillä, ja IS:n kannattajat rohkaistuivat muutenkin. He odottivat Turkkia pelastajaksi, ja mm. nostivat IS:n lipun al-Holissa. Leirin sisäiset olot myös vaikeutuivat vartijoiden määrän vähetessä, ja leirin ”sisäisen kalifaatin”, so. aggressiivisimpien ”mustien leskien” lisätessä valtaansa. Näillä leskillä on ilmeisesti yhteydenpitoa sekä ihmissalakuljettajiin että vielä vapaina liikkuviin jihadisteihin.

Pakenemiset leiriltä, kuten myös nämä huomiotaherättäneet siirtymiset Turkin valvoman alueen kautta ”kotimaihin”, lienevät tapahtuneet al-Holin ”sisäisen kalifaatin” tieten ja siunauksella. Moldovalais-äidin tapauksesta kirjoitetaan, että Turkin tiedustelupalvelu oli organisoimassa matkaa al-Holin ja Turkin välillä. Ovatko he olleet sisällä leirissä, se jää myöhemmän selvityksen varaan. IS:n entisiä taistelijoita on kurdien esittämien todisteiden mukaan mukana Turkin armeijaa tukevissa miliiseissä.

Turkin tiedotusvälineiden mukaan Turkin tiedustelupalvelu toteutti operaation Moldovan virkamiesten pyynnöstä ja Moldovan turvallisuusjoukot auttoivat ponnisteluissa.

Näin kirjoitetaan Turkissa Moldova-tapauksesta. Aiemmasta äitien ja lasten siirrosta Suomeen ei ole vastaavaa tunnustusta.

Moldovan presidentti Igor Dodon twiittasi al-Hol -vanki Natalia Barkalin paluusta torstaina kertoen perheen saapumisen Chisinaun lentokentälle. Dodon kertoi aloitteen siirtoon tulleen Moldovalta, mutta ei kommentoinut Turkin osuutta.

-Kuten emme tiedä, mikä oli Turkin osuus al-Holista Suomeen tuotujen tapauksessa. Jos aiempi yhteisoperaatio kurdihallinnon kanssa aiheuttaa selittelyntarvetta Damaskoksen suuntaan, yhteistyö Turkin tiedustelupalven kanssa Syyrian valtiollisella alueella aiheuttaa sitä vielä enemmän, -ja useaan suuntaan.

Asiasta kirjoittivat:

3 Comments

 1. Rima
  19.7.2020 06:41

  Miksi näitä massamurhaajia pidetään (piip)?
  (Poop) vain ja Jos laittaa riviin seisomaan niin säästää jopa (piip), tosin yksikin (piip) on liian kallis tuollaisen (piip) hävittämiseksi

  Vastaa
 2. Pekka Kemppainen
  19.7.2020 16:19

  Paljon on pohdittu arvoitusta, miten leirivangit joiden piti olla eristettynä ulkomaailmasta, voivat järjestää itselleen kuljetuksen tuhannen kilometriä läpi alueen, jolla eri osapuolten tiesulut ovat peräkkäin ja ristikkäin, eivätkä edes amerikkalaisten tai venäläisten sotilaspartiot pysty liikkumaan haluamallaan tavalla. Uutisoidussa tapauksessa Turkin vakoilijat kuljettivat moldolaiset ohi kurdien, Syyrian hallituksen joukkojen ja muiden sotijoiden pitämien tiesulkujen. Tämä on yksi vastausmahdollisuus myös Suomeen päätyneiden tapauksessa.

  Vastaa
 3. Anna-Maria Korhonen
  19.7.2020 21:24

  Vuonna 2017 silloinen ulkoministeri Timo Soini (sin.) rinnasti Suomen ja Turkin arvopohjat ja kuvasi maiden välejä poikkeuksellisen lämpimiksi. Mikäli EU saa Turkista uuden jäsenvaltion, on tässä nähtävissä monia strategisia ja taloudellisia etuja etenkin maakaasua ja öljyä ajatellen. Tätä vasten EU:sta pitää tehdä islamilaisempi kuin aikaisemmin ja sen on totuttava myös terrorismiin, sillä terrorismi on Lähi-Idässä yksi sodan käynnin muoto.

  Uskoisin, että läheisissä väleissä keskenään olevien maiden tiedustelupalvelut ovat tehneet yhteistyötä näiden kultakimpaleiden palauttamiseksi koti-Suomaliaan.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top