Oulussa 1.4.2019 järjestetyssä Ylen Puolen Suomen vaalitenttissä väitteli joukko eduskuntapuolueiden puheenjohtajia vaalien ajankohtaisimmista aiheista. Kuulimme myös kertaalleen jo unohdettuja vanhoja selityksiä.
Yksi tunteita herättänyt ”kyllä tai ei”- kysymys oli: ”Yllätyittekö, että Oulun lasten hyväksikäyttötapausten epäillyt olivat turvapaikanhakijoita?”
Näin tunteet heräsivät mm. Kokoomuksen puheenjohtajalta Petteri Orpolta:
”Jussi; kollega, annoit kaksi ratkaisuesimerkkiä. Eli, että tämä läpi Euroopan ikäänkuin shoppailu pitää saada loppumaan. Oon täysin samaa mieltä. Eurooppalaisesti pitää löytää ratkaisu, että Euroopan läpi ei voi enää kävellä.”
”Mut loppujenlopuksi niitä ratkaisuja kun on kovin vähän ja, jos se on rajat kiinni, niin täällä sitten ollaan vaan ihan omalla porukalla. Täällä ollaan ja, jos puolet meidän bruttokansantuotteesta tulee ulkomaankaupasta. Ja, jos me ollaan se Euroopan Unionia, ja mä en halua, että meille tarjotaan vaihtoehdoksi eristäytymistä.”
Palataan hetkeksi ajassa taaksepäin vuoteen 2016, jolloin Itävalta keksi tähän samaiseen ongelmaan omanlaisensa ratkaisun:
”Itavalta irtautui väliaikaisesti Schengenin sopimuksesta lauantaina, kertoo Politico-lehti. Liittokansleri Werner Faymann perusteli päätöstä sillä, että EU-maat ovat epäonnistuneet siirtolaiskriisin hoitamisessa ja alueen ulkorajojen turvaamisessa.”
Ja sitten takaisin Puolen Suomen vaalitentin tunteita herättäneeseen kysymykseen..
Näin tunteet heräsivät Seitsemän tähden liikkeen puheenjohtajalta Paavo Väyryseltä:
”Minä en ollut ollenkaan yllättynyt. Sillä sehän oli selvä, kun syksyllä 2015 maahan päästettiin yli 30.000 turvapaikanhakijaa, joista valtaosa oli nuoria miehiä, joista tiedettiin, että he eivät tule turvapaikkaa saamaan.”
”Minä otin silloin yhteyttä Juha Sipilään, Timo Soiniin, presidenttiin. Esitin, että pitää palauttaa rajatarkastukset niinkuin Itävalta ja Ruotsi olivat jo tehneet. Sanottiin, ettei se ole mahdollista.”
”Se oli mahdollista ja se olisi ollut mahdollista jo aikaisemmin Suomen osalta. Meillä on myöskin Euroopan tuomioistuimien päätös, joka osoittaa, että meillä olisi ollut mahdollisuus käännyttää rajalta nämä Ruotsin kautta Suomeen pyrkineet.”
Kysymys lasten hyväksikäytöstä poiki monia muitakin tunteita herättäneitä vastauksia ja mielenkiintoisia näkökulmia eri puolueiden edustajilta.
Ollaankohan Britanniassakin huolissaan eristäytymisestä, jos tulee kova Brexit, vai jatkuuko elämä kaupankäynnin osalta niinkuin ennenkin? Paitsi tietenkin vienti- ja tuontiyritysten osalta, joille saattaa tulla vähän ylimääräisiä kuluja mahdollisten tullimaksujen muodossa.
Asiasta lisää:
2.4.2019 23:14
Allekirjoita kansalaisaloite, johon kerätään nimiä GCM-sopimuksen hyväksynnän mitätöimiseksi. Jostain syystä sitä ei löydä enää ko. sivuston hakutoiminnalla. Tässä linkki: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3592
Jakakaa tätä!