Muutakin menneisyyttä tuhotaan, kuin kirkkoja

Paikallislehti kertoo kulttuurituhosta, joka tehtiin pääsiäisen aikana Lindholmin Højen museoidulla muinaismuistoalueella Aalborgin seudulla Tanskassa: Usean eri aikakauden pystykivien ja hautamuistomerkkien ympäristöä oli kaiveltu, -ilmeisesti metallinpaljastinten osoittamissa kohdissa- ja aiheutettu korvaamatonta tuhoa.

Højen muinaismuistoalue on hyvin tunnettu ja merkitty, joskaan ei täydellisesti tutkittu. Alueella on kivirakenteita pitkältä ajanjaksolta, mutta populäärikulttuuri liittää aina tämän kaltaiset kohteet ”viikinkiaikaan”. Saattaa olla että pääsiäisenä liikkuneiden rosvojen löydöt ovat pian kaupattavina ”viikinkiesineinä”. Se merkitsee niiden sisältämän informaation katoamista, sillä varastettuja muinaismuistoja harvemmin esitellään tutkijoille.

Yksi tai useampi rikoksentekijä oli kaivellut syviä kuoppia lainsuojaamaan muinaismuistoon, kertoo museon lehdistötiedote. Højen kohteessa on ainakin 700 erillistä kivirakennetta, joista osa on hautoja. Huomiotaherättävien ”laivalatomusten” kaikkia tarkoituksia ei tiedetä, -paitsi etteivät ne liity ”viikinkilaivoihin”.

Myös Suomessa tapahtuu samaa ala-arvoista toimintaa muinaiskohteissa. Eräillä rautakautisilla linnavuorilla on tapahtunut kaivelua, ja mm. Raaseporin linnanraunion edustalle oli kaiveltu jopa kymmeniä kuoppia, keskiaikaisten esinelöytöjen toivossa. Sivistymättömyyttä ilmeisesti riittää myös Skotlannin Orkneyllä, sillä 04.-05.04. oli hyvin tunnetun Ring of Brodgarin kivikehän pystykiviin raapusteltu ilkivallantekijöiden nimitä tms. reviirimerkkejä. 8000 vuotta vanhoissa rakennuksissa typeryksen nimi on toki arvokkaassa paikassa. Paikallinen poliisi tutkii asiaa, kertoo nettiportaali.

Brodgarin kivikehä on säilynein seudun neoliittisen kivikauden rakennuksista, joita on alunperin ollut kolme: Ring of Boogan, Stones of Stennes (Stennis) ja Ring of Brodgar. Booganin kehä on täysin hävinnyt, Stenneskin kivistä on jäljellä puolet. Kivirakenteiden tuhoa on tapahtunut maankäytön tehostuessa ja vanhojen tapojen menettäessä vaikutustaan 1700-luvulta alkaen. Britteinsaarten, kuten mm. Saksankin, neoliittiset kehärakennukset ja pystykivet ovat uudemman tutkimuksen mukaan liittyneet taivaankappaleiden tarkkailuun ja kalenterin pitämiseen. Suomessa on samaan aikaan rakennettu irtokivivalleina jätinkirkkoja, joista on myös tunnistettu linjoja auringon tai kuun nousuihin tai laskuihin tiettyinä päivinä. Eräissä ruotsalaisissa hypoteeseisessa myös Højen kompleksissa esiintyvät ”laivalatomukset” on päätelty samaan tapaan päivämäärien pitämiseen liittyviksi.

Kivien avulla oli merkitty linja horisonttiin, ja kun aurinko nousi juuri merkitystä paikasta, silloin saatiin tarkka päivämäärä. Kivikauden maanviljelijät niin Orkeyllä, Tanskassa kuin Suomessakin tarvitsivat tarkkoja päivämääriä kevätkylvöjen ajoittamiseen. Siinä lienee tärkein syy kivien pystyttämiseen eri puolilla Eurooppaa juuri maanviljely-elinkeinon tultua tunnetuksi. Kalevala mainitsee ”Pohjolan kivimäen” ja samasta suunnasta haettiin Sampoa. Kun Sampo-ihme antoi jyviä, purnun syötäviä, purnun myötäviä, niin runoteemalla on jokin yhteys maanviljelyyn? Voikin olla, että ”sampo” oli koje joka neuvoi tarkan ja hyvän kylvöpäivän. Sellaisista kojeista, pystytetyistä kivistä tai kivivalleista rakennettuina, meillä on konkreettisia esimerkkejä Orkneyltä, Tanskan Aalborgista ja Suomesta.

Menneisyys, oli se historiallista tai esihistoriallista, tai vielä nykyisin muistettuihin tapoihin kätkettyä, on identetiteettiämme rakentavaa yhteistä omaisuutta. Teot menneisyyden muistomerkkien vahingoittamiseksi ovat tekoja meitä vastaan.

Asioista kertoivat:

1 Comment

  1. perkele
    25.4.2019 14:46

    Islami tuhoaa kaiken tieltään

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top