”Muuten kansa alkaisi kapinoimaan, mutta torit on jo varattu?”

Ranskassa kuljetusalan protestina polttoaineiden hinnankorotuksia vastaan alkanut spontaani kapinointi jatkui tänäänkin Pariisissa, ja on kuukausia kestettyään miltei saanut hallituksen polvilleen. Keltaliivi-protestien copycatteja onkin ilmaantunut eri puolille Eurooppaa. Portugalissa ranskalaisten esimerkkiä seurattiin organisoidusti, valmistelemalla tapahtumapäivä, jolloin kerrankin unohdettaisiin oppositiomielisten jako oikeistolaisiin ja vasemmistolaisiin, mutta idea ei ottanut tuulta. Ehkei spontaani kapina ole vienti/tuonti-tavaraa?

Suomessa #lainahöyheniin ovat tarttuneet etupäässä perussuomalaisiin nähden kilpaileviksi puolueiksi pyrkivät ryhmittymät, mutta ilmeisesti myös keskenään kilpaillen, sillä Extran saamien tietojen mukaan kansalaisaktivismi on ollut hyvin vilkasta: Peräti viisi ranskalalaisen idean viralliseksi perilliseksi ja franchising-haltijaksi ilmoittautunutta on pongattu.

Toki näin käy kun ei ole auktorisoitua keskuskomiteaa, jonka kanssa voisi laittaa nimet paperiin ja sitten kotimaaahan palattuaan vaatia johtoasemaaa: ”Me olemme viralliset epäviralliset!” Toki se menisi komedian puolelle, vaikka em. luvanmyöntäjä olisikin olemassa, -kuten kävi taannoin eräälle toiselle porukalle joka ilmeisesti vieläkin säilöö kassakaapissa Prahassa allekirjoitettua maagista pumagaa, joka tekee omistajastaan Suomen kansallismielisen eliitin itsensänostaneen johtajan.

Elitismi on sinälläänkin hassu juttu, ja tuottaa hupia sivustaseuraajille, mutta vaikutus korostuu jos kukaan ei seuraa johtajaa. Nyt olemme sillä levellillä, että vallankumouksen johtajia riittää vaikka usealle torille yhtäaikaa, mutta joukkoja ei kenellekään. Tällä asioidentilalla on joitain seurauksia:

  • Protestoimiseen halukkaat kansalaiset huomaavat, aikoessaan ryhtyä toimintaan, että torit jaa kadut on vallannut jo jokin outo porukka.
  • Haluaisin vastustaa verojen, hintojan ja energiansiirtomaksujen korotuksia, ja uusien maksujen keksimistä, mutta ketä noi on?!”, -kysyy kansalainen.
  • Muodostuu tulppa, joka estää kansalaisten aktivoitumisen ja protestiliikkeen ilmaantumisen.

Näin se käy. On käynyt ennenkin.

Suomessa on tapahtunut monia asioita, jotka kukin yksinäänkin kiristävät kansalaisten sietokykyä äärimmilleen. Kuten Ranskassa, polttoaineiden ja liikkumisen verotus on niistä vain yksi tyytymättömyyden kohde. Epärealistisesti hoidetun maahanmuuttohaasteen seuraukset tulivat mukaan protestoinnin aiheeksi Ranskassakin. Suomessa tämä kysymys jakaa kansaa keskenään kommunikaatiokyvyttömiin leireihin, mutta tämän ongelman voittaminen vaatii toisen tarkastelun.

Polttoaineverotuksen järjettömyys kärjistyi talvella 2018-19, kun markkinatilanne nosti dieselin hintaan jopa korkeampioktaanista bensaa kalliimmaksi. Aiheutui tilanne, jossa ammattiliikenne huomasi maksavana sekä arvokkaammasta polttoaineesta että ajoneuvokohtaisesta dieselverosta. Ministeri Petteri Orpon vastaus aihetta koskevaan kansanedustajan kysymykseen torstaina kuvaa ääretöntä röyhkeyttä ja omahyväisyyttä. Tämänkaltainen suhtautuminen ministeriltä ja hallitukselta kansalaisten toimeentuloon liittyvään asiaan suorastaan vaatii epätavanomaisia keinoja vastalauseen ilmaisuun. Vaikkapa Ranskan mallia.

Sellaista ptotestoimista, joka ravistaisi establishmentin hereille, ei kuitenkaan nähdä. Siihen on kaksi syytä:

  • Ammattiyhdistysliike on Suomessa tiukasti puolueisiin sidottua, eikä lähde kaduille horjuttamaan puoluevaltaa, mikä juuri on edellä käsiteltyjen ongelmien syy.
  • Puolueiden ja järjestötoiminnan ulkopuolella oleva kansalaisten enemmistö ei pääse missään protestoimaan, kun kaikki tilanteet ja paikat joissa protestimieltä voisi ilmaista, ovat kummajaisten miehittämiä (video).

Tässä tulikin kuvattua tyhjentävästi torilla nähty keltaliivi-ilmiö. Onko sitten mitään toivoa? Ehkä silloin, jos rikotaan konventionaaliset kuviot, ja pakkomielteet siitä kenen kanssa voi toimia ja kenen ei, -ja lopetetaan etujoukko-elvistely oman pikkupuolueen hännän nostamiksi. Uutta ja realistista aloitetta odotellen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top