Myöntyykö Biden Iranille, suuri huoli Israelissa

Yhdysvaltain  ensi viikolla aloittava presidentti Joe Biden koetaan Jerusalemissa arvaamattomaksi suhteessa ydinaseita tavoittelevaan pappisvaltaiseen Iraniin, joka on uhka Israelille. Bidenin joukkueen jo neuvottelemista pappisjohdon kanssa Iraniin kohdistuvien pakotteiden poistamisesta ja paluusta vuoden 2015 ydinsopimukseen, ei oteta vastaan rauhan uutisena.

Virkaansa 21.01. astuvan USA:n presidentin Joe Bidenin tiimi käy jo neuvotteluja Iranin kanssa Yhdysvaltain paluusta ydinsopimukseen, josta kauttaan päättävä presidentti Donald Trump irtautui, kirjoittaa israelilaislehti. TV-kanava Channel 12 kertoi Bidenin joukkueen informoineen Israelia käydyistä keskusteluista. Jerusalemissa ei vanhan sopimuksen elvyttämisestä pidetä, vaan ollaan päivitetyn ja täsmällisempiä rajoituksia sisältävän sopimuksen kannalla. Yhdysvallat ja Israel ovat siten ajautuneet eri linjoille suhteessa shia-islamistien johtamaan Iraniin, ja sen ydinpommi-hankkeeseen.

Bidenin tulevan hallinnon virkamiehet ovat jo alkaneet käydä hiljaisia ​​neuvotteluja Iranin kanssa palatakseen vuoden 2015 ydinsopimukseen ja päivittäneet Israelia näihin keskusteluihin, Channel 12 News kertoi lauantaina. (16.01.)

Israel ja Bidenin Yhdysvallat ovat eri linjoilla, koskien uusien rajoituksien sisällyttämistä Iran Nuclear Deal -sopimukseen (JCPOA), joka solmittiin YK:n Turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenten ja Iranin kesken vuonna 2015. Yhdysvallat allekirjoitti sopimuksen presidentti Barack Obaman ja  aikana. Hänen varapresidenttinsä oli eräs Joe Biden, ja USA:n neuvottelijana sopimusta tehtäessä toimi  Wendy Sherman, josta on nyt tulossa varaulkoministeri Bidenin hallintoon. Hänen tuleva nimityksensä aiheuttaa lisää huolta Jerusalemissa.

Presidentti Trump irroitti USA:n sopimuksesta vuonna 2018, -perusteena Iranin jatkuvat sopimusrikkomukset, mikä käynnisti Iraniin kohdistuvat pakotteet uudelleen. Israelin kanta on, että sopimuksen ehtoja Iranille on tiukennettava: Israel vaatii sisällyttämään sopimukseen uusia rajoituksia Iranin ballististen ohjusten ohjelmalle ja terrorismin tukemiselle. Kauttaan aloitteleva presidentti Biden on kuitenkin jo ilmoittanut haluavansa palata sopimukseen, korostavat israelilaiset lehdet.

Iranin pappisjohto, ja sen ulkomaillakin toimivan Vallankumouskaartin johtajat ovat toistuvasti puhuneet suureen ääneen Israelin hävittämisestä, ja kun heillä on erityinen kiinnostus ohjuksiin, raketteihin ja ydinpommeihin, nämä puheet aiheuttavat tiettyä valppautta israelilaisissa. Historiallisista syistä he suhtautuvat vakavasti tämänkaltaisiin asioihin. Median mukaan Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu on jo valmistelemassa neuvottelujen aloittamista Bidenin hallinnon kanssa Iranin ydinohjelmasta.

Netanjahun kokoamaan tiimiin kuuluu median pääministerin kansliasta nimettömästi saamien tietojen mukaan virkamiehiä ulkoministeriöstä, puolustusministeriöstä, armeijasta, Mossadista ja ydinenergia-asiantuntijoita,  Neuvottelutiimiä johtaisi Mossadin päällikkö Yossi Cohen, joka TV-kanavan mukaan onkin jo käynyt Washingtonissa tapaamassa nykyisen ja tulevan USA:n hallinnon virkamiehiä. Presidentti-valittu Biden on siis saanut pyörät liikkeelle Jerusalemissa.

Virkakauttaan lopettelevan presidentti Trumpin irtisanouduttua vuonna 2018 Iranin ydinsopimuksesta (JCPOA:stä) pappisjohto teki oman siirtonsa syksyllä 2020: Iran ilmoitti aloittavansa uudelleen uraanin rikastamisen JCPOA-sopimuksessa määrättyä rajoitusta korkeampaan pitoisuuteen, 20%:iin. Iraniin on myös rakennettu jo toinen maanalainen laitos uraania rikastamaan, ja valtio on edennyt myös ohjusten kehittelyssä. Iran on myös edelleen aktiivinen Syyrian sotanäyttämöllä, ja on aktiivisesti mukana Jemenin taisteluissa Houthi-proxyjensä kautta. Jerusalemissa koetaan, että Iranin pappisporukka pyrkii epävakauttamaan ainakin Lähi-Itää jos ei koko maailmaakin.

Yhdysvaltain presidentiksi valittu Joe Biden on jo lausunut, että jos Iran palaa vuoden 2015 ydinsopimuksen ehtoihin, hänen johtamansa Yhdysvallat poistaisi Iranilta taloudelliset sanktiot, jotka ovat vaurioittaneet Irania vuodesta 2018 alkaen. Taloudellisen taantuman, ja mm. polttoaineiden hinnankorotuksen, seurauksena iranilaiset osoittivat syksyllä 2019 laajaa tyytymättömyyttä pappisjohtoa kohtaan, ja kapinointi levisi lähes kaikkiin suuriin kaupunkeihin. Trumpin Irania painostava politiikka oli siis tuloksellista, ja pappisjohdon tukijat maailmalla puhuivat jo ”USA:n etäjohtamasta värivallankumouksesta”.  Sillä kertaa mullahien repressiotoimet -pidätykset, teloitukset, väkivalta- kuitenkin riittivät, ja pappisjohto pysyi vallassa. Taloudellisten sanktioiden poistaminen päästäisi pappisvaltion pinteestä, -ja jatkamaan ydinohjelmaansa.

Iran on jo ilmoittanut voivansa pitää tervetulleena amerikkalaisten paluuta sopimukseen, mutta vasta sen jälkeen, kun he ovat poistaneet pakotteet. Iran on torjunut neuvottelut muista asioista.

Paitsi Jerusalemissa huolta aiheuttavan JCPOA-neuvottelija Wendy Shermanin ilmaantuminen Bidenin hallintoon, sinne putkahti ympäristömisteriksi John Kerry, -Obaman regiimin ulkoministeri. Kerryn nimi ei vaikuta lainkaan rauhoittavasti Israelissa, päinvastoin. Israel oli ankarasti vastustanut Obaman/Kerryn Iran-politiikkaa jo 2015. Pääministeri Benjamin Netanjahu tapasi viime viikolla Jerusalemissa Yhdysvaltain valtionvarainministerin Steve Mnuchinin, toistaen hänelle Israelin kielteisen kannan ydinsopimukseen palaamiseen.

Ottaen huomioon Israelin vähäisen liikkumavaran, kun on kyse joukkotuhoaseista jyrkkää antisemitistä retoriikkaa käyttävän islamistivaltion käsissä, on mahdollista että näemme israelilaisten aktiivitoimia ydinpommi-vaaran poistamiseksi.  Israel onkin iskenyt aiemmin mm. irakilaiseen ydinreaktoriin Saddam Husseinin aikana, ja erääseen mahdolliseen myrkkykaasutehtaaseen Syyriassa. Netanyahun liittolaisena pidetty israelilainen poliitikko Tzachi Hanegbi (Likud-puolue) onkin kertonut selväsanaisesti, että Israelin isku Iranin ydinohjelmaa vastaan on mahdollinen, mikäli Yhdysvallat liittyy uudelleen ydinsopimukseen.

Presidentti Donald Trump poimi kautensa lopulla ulkopoliittisia menestyksiä, sulkia hattuunsa, saavuttamalla vielä äskettäin mahdottomina pidettyjä tuloksia Lähi-Idän ikuisuusongelman ratkaisemisessa: Israelin ja maltillisten (sunni-)muslimimaiden väliset rauhansopimukset ja normaalien suhteiden solmimiset ovat suurempi juttu, kuin mitä sen löysästä medianäkyvyydestä voisi päätellä. Nämä askeleet ovat lisäksi oikeasti kohti pysyvää rauhaa Lähi-Idässä. Itsekään en oli uskonut sellaista näkeväni, -vuoden 1968 kuuden päivän sodan muistaen ja reaaliajassa sitä seuranneena.

On mahdollista, että Joe Bideniin vetoaa mahdollisuus loistaa rauhantekijänä ja vihollisuuksien tasoittajana, minkä glorian hänen edeltäjänsä otti ihan viime metreillä. Kansainvälisen häirikön päästäminen pinteestä ei liene se optimaalinen rauhantyö? Helposti saavutettu on usein tyhjää sisältä.

Lähi-Idän, kuten koko maailmankin, poliittinen tasapaino ei ole juuri nyt vahvimmillaan, ja useakin kriisi odottelee kärjistymistään. Näennäinen ”rauhanteko”, joka aiheuttaa Iranin ydinpommiohjelman pysäyttämisen toisin keinoin, saattaa kaataa sen dominonappulan, ja lopputulema jää nähtäväksi.

Luettavaa:

Mielipide: Paluu Iranin ydinsopimukseen ilman sopimuksen päivittämistä vaarallista

Iran avaa uuden reaktorin ja nostaa uraanin rikastustasoa ase-kelpoiseksi

Trump sai syytteen: Irak ja Iran syyttävät terroristi Soleimanin murhasta

2 Comments

 1. pöh
  17.1.2021 15:09

  Vähän ihmetyttää miksi Soros ja muut juutalais miljardöörit junaili Bidenistä presidentin?
  Mutta eiköhän biden ole vain naruista vedeltävä seniili ukko joka tekee tasan mitä taustapirut käskee.
  Todennäköisesti kiina siellä myös kiristämässä bideniä tekemään mitä haluavat, ja menee korkeintaan vuosi kun presidenttinä on kamala harris..

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   17.1.2021 20:36

   Biden on varsin erikoinen hahmo. Hänen Kiinan-bizneksensä ovat hyvin vaarallisia, ja sekoilu Ukrainassa sekä altistaa kiristykselle että lähentää hämäriin piireihin. Jos moraali on kuin Antti R:llä, niin gudbai Amerikka.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top