Naamarit tehoaa sittenkin: STM:n asiakaskontakteissa suojainpakko

Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut päätöksen, jolla määrätään asiakkaiden kanssa lähikontaktissa työskentelevät käyttämään suojusta sosiaalihuollon ympärivuorokautisissa toimintayksiköissä ja kotiin annettavissa palveluissa.

Tavoitteena on suojata asiakkaita, joilla on kohonnut riski sairastua vakavasti koronavirustartunnan (covid-19) seurauksena. Jos kirurgista nenä-suusuojusta ei ole käytettävissä, on käytettävä pestävää tai kertakäyttöistä kankaista suojusta tai kasvot peittävää visiiriä.

Päätöksellä suojataan kaikkia riskiryhmiin kuuluvia asiakkaita, jotka ovat sosiaalihuollon palveluissa yleensä iäkkäitä ihmisiä. Päätös ei koske työntekijöiden suojaamista eikä sairastuneiden suojaamista, joista on voimassa olevat ohjeet.

Päätös on tehty valmiuslain perusteella. Se tulee voimaan välittömästi ja on voimassa 30.6.2020 saakka, kertoi STM:n tiedote tänään.

2 Comments

 1. Maan parasta ajatteleva
  14.5.2020 08:43

  STM voisi suositella maskeja vähitellen myös omaan suojautumiseen, koska niitä saa muutamassa päivässä ostettu internetistä. Tosin hinnat ovat vielä korkeat, FFP2 maskit noin 5 €/kpl. Vai haluatko sairastaa jopa hyvin hankalaksi heittäytyvä taudin, jotta maahan sadaan laumasuoja.
  Mieletöntä on väittää, että maskit suojaavat palvelua suorittavan naamalla vain asiakasta mutteivät palvelua suorittavaa. Kodissa vierailevan palvelun suorittajalla maski on kuitenkin tärkeä, ettei hänen sylkipisaroitaan leviä asuntoon esimerkiksi puhuessa. Ulkona ja kaupoissa liikkujaa maski suojaa ilmassa leijuvilta pisaroilta. Tartunnan todennäköisyys vähenee pieneksi, vaikkei maski olisikaan sertifioitu. Paikkojen koskettelussa niihin laskeutuneista pisaroista voi saada eläviä viruksia sormiinsa, joten limakalvoja ei saa kosketella ennen käsien pesua. Maskista on suuri apu, koska se vähentää tartunnan voimakkuutta ja tauti jää lieväksi oman immuunijärjestelmän ehtiessä torjua viruksen laajan leviämisen.

  Vastaa
 2. Pete
  14.5.2020 21:57

  Kuukausien aivopesu vaikuttaa, kyselyn mukaan valtaosa Suomalaisista vastustaa maskipakkoa. Hong Kongissa pitäisivät meitä umpihulluina.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top