Näkökulma – Semel-kartelli taksiongelmien syypää

Olin alun pitäen positiivisesti varautunut tulevaan taksimuutokseen. Kuvittelin, että kovasti luvanvarainen ja suojattu ammattiala aukeaisi oikeasti ja vapaasti kenelle vaan.

Niinpä, liikennelupa tuli viikossa, korttikoe meni läpi tunnissa, hihaa… ja eikun hankkeeseen, olin hämmästynyt homman helppoudesta.

Lehdistöstä kuului huolestuneita ääniä, ettei kelakyydit toimi, taksit ei tule, eikä niitä ole tarpeeksi. No minulla on auto ja luvat!

PRO-Keskus Oy vastaa Etelä-Savon, Keski-Suomen, Lapin, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon maakuntien alueilla järjestettävistä Kela-kuljetuksista. Soitin sinne ja tietoa tihkui ja aloin ymmärtää ns. vanhempien taksimiesten poisjäännin syyt.

Ei puhettakaan, että ajoa saisi, ennen kuin teen orjasopimuksen Pro-Keskuksen kanssa. Sopimusmaksu, prosentit jokaisesta ajosta, kela-alennus, ja mikä pirullisinta olisi hankittava tuhansia maksava Semel-niminen mittarilaitteisto ja siihen liittyvä tablettilaite.

Laskin, että hyvinkin neljännes ajosta saadusta tulosta pitää antaa Pro-Keskukselle ja sen edustamalle Semel-mittraristolle. Eli olisin välistävetofirman täysipäiväinen renki.

Semel M2 Premium laitekokoonpano edellyttää sitten maksukorttien hyväksymistä varten erillisen kauppiassopimuksen Elavon Oy:n kanssa (amerikkalainen pankkikorttien lukulaitefirma). Eli pankkikorttien lukulaitteeksi ei käy esim. huippuedullinen iZette. Näin entinen yrittäjä on kytketty Semelin kartelliin pakkoryöstetyksi rengiksi oikein näppärästi digipäätöksillä.

Ehdot ovat taksiyrittäjän kannalta kohtuuttomat. Pitää olla valmis toimimaan 24 tuntia päivässä, seitsemän päivää viikossa ja 365 päivää vuodessa, muuten tulee sakkomaksu.

 

Taksilakiuudistuksen myötä poistui päivystysvelvollisuus, mutta Pro Keskuksen sopimuksen myötä se astui uudelleen voimaan.

Oudommaksi asia tulee, kun katsoo asioita Pro-keskuksen ja Semel Oy:n omistajuuden kautta. Semel Oy:n toimitusjohtaja on Pro Keskus Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja lisäksi Pro Keskuksen hallituksen jäsen on Savon Taksidatan toimitusjohtaja. Pro Keskus omistaa Semel Oy:n.

Eli se, minkä piti aueta vapaana kilpailuna, on nyt kiedottu hämärään palvelun järjestäjän ja pakottavan ajolaitevalmistajan yhteisbisneksiin. Tämän menettelyn kilpailutti ja hyväksyi Kela, kilpailusta tuli kilapilu!

Tämän vuoksi kela-ajot eivät pelaa useissa kunnissa. Kun kuntien edustajat ilmaisivat kantansa asiaan, ilmoitin Sisä-Savoon, että saavat minut ajoon, kun maksavat laitteet ja sopimusmaksut. Silloin olisin suunnilleen itsenäinen yrittäjä, enkä minkään kartellin osallinen.

Tässäkin särjettiin toimiva palvelu, joka otti asiakkaita myös paluukyytiin. Eli säästöt syntyvät taksien omistajien tyhjinä ajoina.

Luulen, että markkinaoikeus saa selvittää asian. Toivottavasti vapaus ja yrittämisen oikeus voittaa.

Rauno Jääskeläinen
Siilinjärvi

 

6 Comments

 1. Pelle Peloton
  27.8.2018 17:13

  Olisikohan jonkun poliitikon näpit mukana Semelissä tai Pro Keskuksessa?

  Vastaa
  1. Samppa Granlund
   27.8.2018 17:45

   Ainakin Nummelin Börje Mikael toimii toisessa pj:nä ja toisessa tj:nä. Sama mies suunnitteli taannoin Bernerille sitä autoihin laitettavaa mustaa laatikkoa.

   Vastaa
 2. Timo Törmikoski
  28.8.2018 16:57

  Niinhän se hyvävelibisnes toimii. Berner johtaa ja syyttää Kelaa omista virheistään. Mitään arviota seurauksista ei tehdä. Pakolla vaan eteenpäin. Pakkosyöttöä taksikuskeille kun ei enää tavalliset taksamittarit laskuntulostuksineen kelpaa.

  Vastaa
 3. Pennosen Timo
  4.9.2018 18:09

  Ja niin, eikös tuo Soinin Timo aikoinaan uhonnut, että se on hallituskysymys tuon taksilain kanssa?
  HAHHAHAHAAAA!!!!

  Vastaa
 4. Totuus Sattuu
  8.9.2018 16:44

  Mulla on kaveri, joka ajaa taksia ja puhuu itsestään taksi-isäntänä vaikka tosiasiassa sehän on vain välityskartellin pikku huora. Eli renki.

  Vastaa
 5. Peter
  20.11.2018 10:47

  Mutta eikö tuo ala vapautunut, voit ajaa mitä huvittaa miten paljon tai miten vähän haluat. Millä hinnalla huvittaa.

  Mutta jos kelakyytejä mielii niin sitten lauletaan kelan lauluja. Ja jos (vaikka) taksi helsingin alle kuljettajaksi mielit niin takuulla laulat taksi helsingin lauluja.

  Älä purnaa, nyt sait mitä pyysit. Vapautta tehdä omia valintoja.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top