Nano-dronet tulevat -oletko valmis

Yhä pienemmät laitteet ovat tulossa sotilaalliseen operatiiviseen käyttöön. Tieteiskirjailijoille ja visionääreille nämä vehkeet ovat olleet tuttuja jo vuosien ajan, nyt ne ovat tulleet taistelukentälle, -sikäli kun modernissa sodassa taistelukentän ja selustan eroa huomaakaan?

Sotilaallista tekniikkaa seuraava blogi kertoo tänään, että USA:n armeija on saanut juuri käyttöön ensimmäiset nanotekniikkaa soveltavat kopterinsa. Siis: Ne ovat nyt tulleet käyttöön.

USA:n armeijalla on ohjelma nimeltään Soldier Borne Sensor Program (SBS). Tämän ohjelman puitteissa on US.Armyn käyttöön luovutettu 60 miehittämätöntä järjestelmää, joita määritellään nano-mittakaavassa toimiviksi. Se tarkoittaisi, että ne ovat ”kärpäsen kokoisia”, mutta eivät ilmeisesti ihan vielä. Julkaisu esittelee laitetta, nimeltään ”Black Hornet”. Laite kuljetetaan kätevässä salkussa, viritetään toimintaan ja lähetetään lentoon. Operaattori seuraa salkun äärellä, mitä nanodrone tekee ja antaa sille käskyjä.

Lyhenteitä:

 • Rock Island Arsenal-Joint Manufacturing and Technology Center, RIA-JMTC
 • Unmanned Aerial System, UAS (”Black Hornet”)
 • Soldier Sensors and Lasers, SSL
 • Product Manager Soldier Maneuver Sensors, PM SMS
 • Project Manager Soldier Sensors and Laser, PM SSL
 • Program Executive Office, PEO

Pieni UAS, kuten Black Hornet, antaa sotilaalle mahdollisuuden nähdä, mitä on kulman takana, mitä on seuraavan kukkulan takana”, sanoo Nathan Heslink, joka työskentelee nanotaistelulaite-ohjelmissa.

Nyt palvelukseen otetut 60 laitekokonaisuutta riittävät vain yhdelle prikaatille, mutta 2000 yksikköä on tarkoitus luovuttaa käyttöön kesään mennessä. Nyt käyttööntulevat laitteet ovat vielä vain sotilaan silmän ja korvan jatke, joka laajentaa havaintokyvyn alueelle, josta 1900-luvun sotilaat kyllä osasivat haaveilla, mutta joka ei ollut heidän ulottuvillaan. Seuraava sukupolvi nanohärpäkkeitä saattaa jo tehdä sotilaan työn.

Tags: USA

2 Comments

 1. Kolmen Markan Mies
  5.2.2019 00:13

  Nämä nanolennokit, eivät tosin aseteollisuuden valmistamina kuitenkaan, ovat tulleet niin halvaksi, että sopivat hyvin myös epäsymmetriseen sodankäyntiin.

  Kuvitteellinen esimerkki: Tehdään miljoona kappaletta paperilennokkeja, jotka sitten pudotetaan vihollisen joukkojen keskelle. Yksi lennokeista (ehkä) kantaa mukanaan erittäin vaarallista asetta.
  — Mitä maksaa näiden lennokkien valmistus ja lähettäminen?
  — Mitä maksaa suojautuminen niitä vastaan?

  Vastaa
 2. Häirintää kipinäkoneella
  5.2.2019 10:52

  Hmm… Pitää siis ryhtyä tekemään eri taajuuksilla toimivaa ”kipinäkonetta”. Drone kun pitää olla aina signaalin kantomatkan päässä eikä scannereita ole vaikea rakentaa/ostaa.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top