Ranska, Nantes torstai-aamuna: Kirjaston rauniot savuavat (VIDEO 05.07.)

Toinen levoton yö on takana Nantesin Malakoffin kaupunginosassa.  Nuori, 2 ja 4 vuotiaiden tyttöjen äiti, Maïna, tarkastelee tuhoutunutta kirjastoa kyyneleet silmissään. ”Siellä oli niin paljon kaikkea lapsille loma-aikana. Kävimme joka päivä leluosastolla…” Hän ja järkyttyneet lapsensa eivät voi käsittää tuhoamisen vimmaa.

Mellakointi Nantesissa alkoi tiistain ja keskiviikon välisenä yönä (03.-04.07.) maahanmuuttajataustaisen nuorison keräännyttyä ryhmiksi, jotka alkoivat turmella julkisia paikkoja, heitellä polttopulloja ja pyrkiä yhteenottoihin poliisin kanssa. Ensimmäisenä yönä sytytettiin rakennuksia ja poltettiin autoja, ensin Breillissä, sitten Malakoffissa ja Dervallieresissa.

Toisena mellakkayönä, -viime yönä- paloi 40 autoa, ja useat rakennukset, kuten Dervallieresin oikeustalo, joutuivat uudelleen hyökkäysten kohteiksi. Malakoffin kirjasto, joka tuhoutui, oli ollut keskeisessä roolissa kunnan tukemissa projekteissa, joihin osallistui kolmisenkymmentä paikallista yhdistystä. Tapahtunut aiheuttaa suuren vahingon kunnallisille sosiaalisille ohjelmille, joita on käynnnistetty erityisen ongelmallisissa lähiöissä.

Tänään (05.07.) tiistaisessa välikohtauksessa surmansasaaneen, poliisia paenneen etsintäkuulutetun Aboubakar Fofana:n, perhe on läsnä 18.00 paikallista aikaa alkavassa tilaisuudessa, ”valkoisessa marssissa”, joka alkaa Rue des Plantesilta, jossa tiistain tragedia tapahtui.  Kuten vuosien 2005 ja 2016 mellakoissakin, sovintomarssin ei odoteta hillitsevän levottomuuksia.

Lähipäivinä nähdään, toistuuko vuosien 2005 ja 2016 tilanteet, joissa paikallisesta tapauksesta alkaneet väkivaltaisuudet levisivät ympäri Ranskaa.  

Asiasta kertoi OUEST FRANCE 05.07.2018, 04.07.2018.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top