NATO-lähde: 5. artikla ei koske Turkin toimintaa Syyriassa

Puolustusliitto NATO:lla ei ole suunnitelmia jäsenmaansa Turkin auttamiseksi sen jouduttua ongelmiin Syyriassa, kertoi NATO:n jäsenmaan diplomaatti maanantaina (17.02.) uutistoimisto TASS:n toimittajalle. NATO:n ulkoministerikokouksessa 12.-13.02. ei ole myöskään käsitelty asiaa, eikä Turkki ole esittänyt pyyntöä saada liittolaismailtaan tukea.

”Naton jäsenmaat eivät tue 5. artiklan soveltamista Turkin sotilaiden kuolemantapaukseen Idlibissä helmikuun alussa”, lähde kertoi uutisjulkaisun mukaan.

Pohjois-Atlantin Puolustusliiton NATO:n perustamissopimuksen 5. artila velvoittaa jäsenmaita antamaan apua hyökkäyksen kohteeksi joutuneelle jäsenmaalle, jos tämä esittää pyynnön. Artiklaa ei ole sovellettu sellaisiin tapauksiin, joissa jäsenmaa on toiminut aloitteellisesti toisen valtion alueella. Viimeksi 5. artiklaan vedottiin, kun Yhdysvallat esitti muille NATO-maille muodollisen avunpyynnön 11.09.2001 terrori-iskujen jälkeen.

Diplomaatin mukaan NATO ei harkitse mahdollisuutta tarjota Turkille sotilaallista apua. Turkkilaisten sotilaiden kuolemat Idlibissä olivat diplomaatin mielestä murhenäytelmä, mutta asia tapahtui yksipuolisen sotilasoperaation aikana vieraalla maaperällä, eikä tapaus näin sovi NATO:n perustamissopimuksen 5. artiklaan. Diplomaatin mukaan Turkki ei ole myöskään esittänyt avunpyyntöä.

Lausunnon antanut diplomaatti totesi, että NATO:n jäsenenä Turki saa poliittisen tuen multa jäsenmailta, mutta sotilaallisesta operaatiosta ei ole suunnitelmaa.

Syyrian armeija on tammi-helmikuun aikana tehostanut toimia ääriliikkeitä vastaan ​​ja otti haltuunsa liikenneyhteyksien kannalta keskeisen Saraqibin kaupungin 5. helmikuuta, ja äskettäin Aleppon kaupungin. Tällöin kolme Turkin 12:sta sotilaallisesta tarkkailupisteestä jäi hallituksen joukkojen valvomalle alueelle. Turkki on ilmaissut ärtymystä tilanteesta.

Turkin tukemat kapinallisjoukot ja ”Idlibin taskua” hallitseva Hay’at Tahrir al-Sham (Jabhat al-Nusra), al-Qaedan syyrialainen osasto, ovat yhdessä yrittäneet ottaa takaisin hallituksen joukkojen, Syyrian Arabiarmeijan SAA:n, valtaamia alueita, onnistumatta. Idlibissä olevien Turkin armeijan sotilaiden ja hallituksen joukkojen välillä on ollut myös kahnausta, ja em. välikohtaus jossa turkkilaisia sai surmansa.

Turkin islamistipresidentti Recep Tayyip Erdogan on vaatinut Syyriaa vetäytymään Idlibistä helmikuun loppuun mennessä. Äskettäin Erdogan ilmaisi, ettei hänen sietokykynsä riitä edes niin pitkään. Turkin armeija on siirtänyt äskettäin lisää joukkoja kohti Idlibiä. Tiedot mainitsevat mm. 100:n sotilasajoneuvon kolonnan.

Mahdollinen Turkin avunpyyntö NATO:lle tulisi kysymykseen siinä vaiheessa, jos/kun Turkki yrittää ottaa SAA:lta pois viime päivien aluemenestykset. Diplomaatin mukaan pyyntöä ei ole esitetty, eikä se voisi saada myönteistä vastaustakaan.

Asiasta kirjoitti tänään Al-Masdar News.

4 Comments

 1. Orang Utang
  18.2.2020 00:33

  > Naton jäsenmaat eivät tue 5. artiklan
  > soveltamista Turkin sotilaiden
  > kuolemantapaukseen Idlibissä helmikuun
  > alussa.

  Näinhän se menee. Aina.

  Silloin kun on tosi kyseessä, sota, nämä puolus­tus­sopi­mukset ovat vain papereita, joista sitten voi taitella liidokkeja ja heitellä niitä päin vihollista.

  Loppupelissä jokainen voi luottaa vain omaan apuun. Silloin muilla on sen verran kiireitä, että eivät juuri ehdi auttamaan.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   18.2.2020 19:41

   Puolustusliittona NATO ei sillai auta jos joku rynnii itse omien rajojensa yli. Sopimukset eivät ole ihan pelkkää paperia: WW1 saatiin aikaan ilmeisesti sillä, että Venäjä oli taannut Serbian, Saksa Itävallan, jne..

   Vastaa
   1. Oliiviöljyä
    19.2.2020 08:00

    Juu, ja on hyvä muistaa että NATO:lla ei ole maajoukkoja. Joten, jos suomalaiset kuvittelevat että saisivat NATO:on liittyessään miehiä riveihinsä esim. itäräjan puolustamiseen, niin väärin meni. Sieltä saa luoteja ja upseereiden ”tietotaitoa”, kaukana etulinjasta. Suomi ei saisi edes ilmatukea koska ei ne lentotukialukset tule tuolta Tanskan salmesta läpi. Ei sillä etteikö ne mahtuisi, mutta konfliktin alkaessa ne olisi sumpussa valmiina tuhottaviksi.

    Ja kuten suomalaiset muistaa, nytkin Suomen ensimmäiseksi avuntarjoajaksi on nimetty Italia !!! Sieltä lämpöisestä nyt ei ole kiire tänne pohjolan kylmyyteen kun pöytä on täynnä ruokaa ja aurinko lämmittää sopivasti.

    Vastaa
 2. NATO-kiima
  18.2.2020 15:01

  North Atlantic Terrorist Organisation.

  Sielä missä on NATO, sielä on aina sota.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top