NATO-pöytäkirjasta ei muistettu kertoa eduskunnalle: Niin miksi?

Eilen ja tänään Suomen ja mm. Venäjän media reagoivat rumpua lyöden presidentti Sauli Niinistön tänään Kultarannassa medialle kertomaan: Vuonna 2018 tehty hiljainen yhteisymmärrys Suomen, Ruotsin ja puolustusliitto-NATO:n välillä kerrottiin eduskunnan valiokunnille vasta helmikuussa 2020: ”Olisin minäkin voinut hoksata, että tämä olisi hyvä viedä eduskuntaan”, sanoo presidentti.

Eduskunnan  puolustusvaliokunta ja ulkoasiainvaliokunta kokevat olleensa pimennossa parisen vuotta, ja vievät asian perustuslakivaliokuntaan. Keskustelu kriisitilanteen tiedonvaihdosta naapurimaan Ruotsin ja keskinäisen puolustusliiton NATO:n kanssa, mitkä keskustelut käytiin vuonna 2018, ei liippaa läheltä valiokuntien vastuualaa, vaan on sen keskiössä.

Ylelle on kerrottu, ettei ministeri voi tehdä mitään tämänkaltaisissa asioissa, ilman että TP-Utva on mukana. -Siis presidentti ja avainhenkilöt. Keskusteluja ruotsalaisten ja NATO:n edustajien kanssa käytäessä puolustusministerinä oli Jussi Niinistö.

Vuoden 2018 tapahtumat koskivat tiedonvaihtoa kriisitilanteessa, ja niistä tehtyä dokumenttia nimitetään Suomessa pöytäkirjaksi, ei sopimukseksi. Kriisin aikana tai sen edellä vaihdetaan tiedustelutietoja ja turvallisuutta koskevia tietoja, ja vaihto tapahtuu yleensä liittolaisten välillä.

Muistelemme, mitä puolustusliitto NATO:n entinen varapääsihteeri Aleksander Vershbow sanoi käydessään Suomessa mielenkiintoisena vuonna 2018:

– Osallistuminen Naton laajennettujen mahdollisuuksien kumppanuusyhteistyöhön on viesti, jolla on vahva pelotevaikutus Venäjän suuntaan ja joka pitää ovet auki puolustusliiton jäsenyyteen, suurlähettiläs Alexander Vershbow sanoo Verkkouutisille antamassaan haastattelussa Brysselissä. Samaan aikaan haluan jälleen muistuttaa, että kumppanuus ei merkitse turvallisuustakuita eikä sisällä kriisitilanteessa automatiikkaa puolin eikä toisin, hän toteaa. (verkkouutiset)

Vershbown vieraillessa Suomessa, NATO:n varapääsihteerinä, vuonna 2016, kuultiin seuraava: Vershbow  katsoo Suomen olevan sidottu ”Naton rakenteisiin syvällisemmin kuin vain jalojen periaatteiden tasolla”.  ”Konsultaatiot ovat tulleet jatkuvaksi toiminnaksi Suomen ja Naton välillä. Arvioimme yhdessä uhkia Itämeren alueella ja harjoittelemme kriisinhallintaa.”

Kriisitilanteen varelle Vehrsbow totesi silloin seuraavaa:

– Se on meillä lähes verissä, että meillä voi olla konsultaatioita. Jos Suomelta tulisi muodollinen pyyntö, Pohjois-Atlantin neuvosto kokoontuisi muodossa 28+1. Menettely ei eroaisi siitä, mitä Naton jäsenmaa voi tehdä, Vershbow selvittää. (Verkkouutiset 25.09.2016)

Myöhemmät sananvalinnat eivät viesti Suomen NATO-suhteen lähenemisestä kovinkaan vakuuttavasti. Jos vuoden 2018 keskusteluista on jätetty informoimatta eduskunnan valiokuntia, olisiko niille ollut kovin dramaattista kerrottavaa.

10 Comments

 1. K Mikko eli koomikko
  22.5.2020 18:31

  Toikin on varmasti laitonta, mutta ei kenenkään pidä tehdä juttua nyt asiasta, vaan odottaa että parempi hallitus on koolla. Muuten ei mitään tapahdu suomessa.

  Vastaa
 2. Viattomasti maanpetosta hoksaamaton
  22.5.2020 19:09

  Akvaariossamme asuva python nauttii korkeampaa luottamusta kuin isänmaamme valtaeliitti, myös vieraidemme keskuudessa. Rikkovat perustuslakia mennen tullen ilmeisesti lahjuksia muodossa tai toisessa omaan pussiinsa ja keskenään toistensa pusseihin pelaten. Pitävät tyytyväisinä hykerrellen meitä niin tyhminä, etteivät uskoneet koskaan paljastuvansa. Mutta se aika sittenkin tuli. Nyt näkyy vasta kapeita osia jäävuoren huipusta. Olemme mielenkiintoisten aikojen alkusuoralla – totuus puskee jatkuvasti voimistuen esiin. Näyttämöverhot rakoilevat ja heiluvat, kun niiden takana nousevassa paniikissa sählätään ja pyllistellään uusia peitetarinoita kehittäen, mutta valmistuvat tökeröt palapelin palat eivät enään loksahda yhteen.

  Vastaa
 3. ro
  22.5.2020 19:38

  Hoksata ! Mitä? MaanÄIJÄ, taisi myöntää olevansa ulkona kys asioista ! Vai eikö Hovinarreille enää viitsitä keroa tärkeimpiä asioita.

  Vastaa
 4. Puolueeton
  22.5.2020 20:37

  Liitto 1940 Saksan kanssa tehtiin myös pimennossa. Silloin sopimusta ajaneet poliitikot idealisoivat Karjalan takaisinvaltauksesta korkoineen. Saksan motiivina oli, Suomen 1300 km raja sitoo suuren määrän NLn joukkoja etenkin kun rajan tuntumassa on suurkaupunki. Hyökkäys etelässä helpottuu.
  Luulisin Natolla olevan samat motiivit, vaikka puheet ovat muuta, suojataan muka Suomea Venäjän hyökkäykseltä. Typerät suomalaiset poliitikot eivat todellisuutta tajua.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   23.5.2020 02:05

   1940 Suomi oli Venäjän sotilaallisen hyökkäyksen kohde. Venäjän liittolainen Saksa koki rautamalmin saamisen Ruotsista joutuvan uhatuksi, joten vastusti diplomaattisesti Venäjän hyökkäystä jo Talvisodan vielä jatkuessa. Kesällä Saksan ulkoministeri Ribbentrop vastasi kieltävästi venäläisen kollegansa Molotovin kyselyyn, ”saako Suomen asian saattaa loppuun?”. Oikein tai väärin, suomalaisten olemassaolo ei päättynyt. Toki Erkki Tuomiojan mummo ei saanut silloin tietää, mitä Saksan kanssa oli puhuttu. Olisko pitänyt? Mielestäni ei.

   Vastaa
   1. Rikolliset NATO-maat
    23.5.2020 09:09

    Ja samalla kun Suomi toimitti Saksalle nikkeliä sekä malmeja, olivat liittoutuneet valmiita pommittamaan Suomen kaivokset tuusan nuuskaksi. Silloinne istuva presidentti koitti herättää liittoutuneiden joukossa ajattelua siitä että suomalaiset kuolevat nälkään kun ulkomaankauppa ei vedä. Mutta Churchill totesi että sääli, mutta Saksan malmintuotanto on tyrehdytettävä. Ja näiden rikollisten kanssa Suomi on nyt tekemässä sopimuksia!!!

    Vastaa
    1. Pekka Kemppainen
     23.5.2020 13:06

     Tekihän Churchill itsekin sopimuksia rikollisten kanssa. Hänestä ja Stalinista on potrettikin!

     Vastaa
 5. YRITTÄJAT, SEURAT, TAPAHTUMIEN JÄRJESTÄJÄT..
  23.5.2020 02:50

  Hyvät maamme selkärangan muodostajat ja kesän 2020 pelastajat, urheilun, musiikin, uskonnon yms harrastajat. Jos perustuslain ja lääketieteen vastainen terveiden karanteeni haittaa teitä.. En kehoita mutta teoriassa joku voisi tulla ajatelleeksi tulostaa isonnetulla kirjasinkoolla muutamat kohdat isänmaamme perustuslaista. Joku, jollain muulla maapallolla, saattaisi korostustussia tai tiedoston kirjasintyyppiä muuttaen korostaa vielä avainsanat. Entä jos joku teoriassa teippaisi paperit näyteikkunaan, rekan takasivuikkunaan jos turvallista ja sallittua, taksit tietävät itse jos ja mihin saa turvallisuutta vaarantamatta teipata, liikkeen oveen, ilmoitustaululle jne. Ehkä jotkut ohikulkijat saattaisivat kiinnittää huomiota moninkertaiseen perustuslain rikkomiseen teoriassa luottamusta nauttivien teoriassa etuamme ajavien taholta. Monella eri nimellä ja monesta erityyppisestä äänitorvesta ilmestyvä Pravdamme ei tätä sivuasiaa ole vielä hoksannut. Alla on vain yksi sattumalta esiin pongahtanut linkki, lyhyt ja selkeä, perustuslaki. joku voisi pitää tärkeänä, että minkään lain ei saa olla ristiriidassa perustuslain kanssa (perustuslaki kumoaa/mitätöi sellaiset lait jos niitä on). Terveiden karanteeni vaikuttaa rikkovan ainakin seuraavat perustuslain kohdat:
  2. Perusoikeudet
  a) ”..ihmiset saavat kokoontua ilman lupaa” : rikottu
  b) ”.. saavat liikkua maassa vapaasti” : rikottu
  6. Hallitus eli valtioneuvosto
  a) ”Valtion on edistettävä työllisyyttä.. ” : rikottu
  b) ”pyrittävä järjestämään jokaiselle työtä.” : rikottu
  https://selko.fi/perustuslaki/

  Vastaa
 6. Puolueeton Suomi
  23.5.2020 09:12

  PItää muistaa että Suomi on puoleeton maa. Suomi ei ole osana NATO:a eikä muita sotilaallisia järjestöjä !!

  NATO:n perustusasiakirjassa mainitaan että NATO:on liityvässä maassa tulee olla kansan vankka tuki. Ja onneksi Suomessa sitä ei ole. Siksi on hyvä pitää yllä meteliä siitä että Suomi on liitoutumaton maa. Allekirjoittavat kansanedustajamme sitten mitä tahansa vessapaperia, niin suomalaiset kun ovat liittoutumattomia, me emme ole osana NATO:a.

  Ja ainahan voi palauttaa sotilaspassinsa takaisin jos haluaa antaa kunnollisen mielenilmauksen. Minä kävin armeijani puolueettoman ja itsenäisen maan puolesta ja sitä puolustan. En NATO maata enkä EU:ta.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   23.5.2020 13:05

   Suomen puolueettomuus päättyi marraskuun 31. 1939. Sen jälkeen Suomen puolueettomuus on ollut olemassa vain omissa puheissamme. On toki ollut meille edullista, että muut ovat leikkineet uskovansa. Presidentti Urho Kekkonen vastusti tarmokkaasti Neuvostoliiton painostusta sotilaallisten suhteiden lähentämiseksi, ja kättyi myös NL:lle arvokasta ”puolueettomuus”-sanaa apunaa. Sen avulla venäläisjoukot pidettiin poissa Suomen maaperältä, vaikkemme olleetkaan puolueettomia: YYA-sopimus määräsi Suomen toiminnan sotatilanteessa.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top