NATO:n huippukokous kokoontuu tänään vahvuudessa jäsenmaat+2, Zelenski kutsui Putinin neuvottelupöytään

Pohjois-Atlantin Puolustusliiton NATO:n pääsihteeri on kutsunut järjestön huippukokoukseen ei-jäsenmaat Suomen ja Ruotsin. Kokous pidetään tänään perjantaina. Samaan aikaan, aktiivisella sotanäyttämöllä, Ukrainan presidentti on todennut maansa ”jätetyn yksin”.

Päivitys: Venäjä valmis neuvottelemaan Ukrainan kanssa.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyn videopuhe ”Ukrainan kansalaisille ja viranomaisille” tulee muistetuksi yhtä mieleenpainuvana, kun Suomen presidentin Kyösti Kallion puhe Talvisodan jälkeen.

 ”Meidät on jätetty yksin puolustamaan valtiotamme”, Volodymyr Zelensky sanoi videopuheessaan kansalle puolenyön jälkeen. ”Kuka on valmis taistelemaan rinnallamme? En näe ketään. Kuka on valmis antamaan Ukrainalle takuun NATO-jäsenyydestä? Kaikki pelkäävät.”

”Kysyin heiltä – oletko kanssamme?” Zelensky sanoi. ”He vastasivat, että ovat kanssamme, mutta he eivät halua ottaa meitä liittoumaan. Olen kysynyt 27 Euroopan johtajalta, otetaanko Ukraina NATO:on, olen kysynyt heiltä suoraan – kaikki ovat peloissaan eivätkä vastanneet.”

Ukraina saattaa suostua neutraalisuuteen turvatakuita vastaan

Presidentti Zelensky kertoi, että hän saattaa valmistautua allekirjoittamaan ”neutraaliussopimuksen” Venäjän kanssa:

”Emme pelkää Venäjää, emme pelkää puhua Venäjän kanssa, puhua kaikesta: maamme turvallisuustakuista ja neutraalista asemasta”, Zelensky huomautti.

Arvostelijoille huomautan, että me olemme täällä, Zelensky ja ukrainalaiset ovat siellä, missä soditaan.

Zelensky kertoi, että 137 ukrainalaista -sotilaita ja siviilejä- on kuollut hyökkäyksen alkamisen jälkeen. 316 on haavoittunut. Zelensky kertoi pysyvänsä perheineen Kiovassa, kävi miten kävi.

YK:n 15-jäseninen turvallisuusneuvosto todennäköisesti äänestää perjantaina Ukrainaa koskevasta päätöslauselmaluonnoksesta, ja Venäjää koskevia hirmuisia pakotteita sorvataan kaiken aikaa Washingtonissa ja Brysselissä.

Yksinjäämisestä sotanäyttämölle on kokemusta suomalaisillakin: Syksyltä 1939. Sen kokemuksen toistumista ei kukaan voi tosissaan toivoa, ja sen estäminen on valtionjohtomme ensimmäinen ja tärkein tehtävä, jos sodanvaaraa ei voida toisin keinoin kokonaan ja lopullisesti poistaa.

Tätä kirjoitettaessa sotatapahtumat ulottuvat Kiovan kaduille.

Ukraina on valmis keskustelemaan Venäjän kanssa neuvotellakseen neutraaliudesta, mutta siihen täytyy sisältyä turvallisuustakuut, kertoi Mykhailo Podoliak, presidentin avustaja.

Luettavaa:

 • Summit News 25.02. 2022: Ukraine President Says He’s Been “Left Alone” by West as He Considers Signing ‘Neutrality Deal’ With Russia,
 • Forbes 25.02. 2022 -EU:n pakotteista Venäjän pankkeja kohtaan,
 • Sputnik News 25.02. 2022, neuvotteluista.
 • Aamulehti 25.02. 2022: Ilmavoimien ex-komentaja: Näistä syistä Suomi pärjäisi hyökkäyksessä paremmin kuin Ukraina – yksi puute aiheuttaisi ongelmia: ”Ei ole sellaisia sopimuksia, joita Suomella pitäisi olla”,
 • RT 25.02. 2022, klo. 14:42, -mainitsee Zelenskyn neuvottelutarjouksen.

Scholz Münchenissä tänään: ”Ukrainan Nato-jäsenyys ei ole asialistalla”

6 Comments

 1. pää määrää
  25.2.2022 14:33

  Ukrainan presidentti suostuu nyt neuvotteluihin sitoutumattomuudesta. Se ei vielä riitä, nyt on lisäksi annettava Donbassiin allas Itsenäistyneille valtioille. Lisäksi näiden turvallisuus on taattava varmasti, muutoin alueet liittyvät venäjään.
  Tähän on Ukrainan toiminta johtanut, kun ei halunnut toteuttaa Minskin sopimusta.

  1939 suomen poliitikot eivät suostuneet mihinkään Neuvostoliiton esitykseen, vaan katsoivat neuvottelujen katkenneen. Ei tällainen menettely toimi yhdenkään suurvallan kanssa. Ukraina luotti liikaa Naton kykyyn estää Venäjän tunkeutuminen alueilleen. Suomi luotti Saksan apuun estää Neuvostoliiton hyökkäys, eikä Mainilan laukaukset herättäneet Suomen hallitusta ruususen unesta. Oli muutama päivä aikaa heräillä. Kuten oli Ukrainalla tässä tilantessa. Venäjän sotaharjoitukset olivat mainilan laukaukset. Mutta Ukraina vain kiihdytti Donetskin ja Lukanskin pommituksia, vaikka kaikkialla levitettiin tietoa Venäjän aikeista hyökätä.
  Suomella Saksan ja Venäjän sopimuksista ei ollut mitään tietoa. Mitähän Natomaat ovat sopineet Venäjän kanssa? Ehkä kuvittelivat pelkän painostuksen riittävän.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   25.2.2022 14:53

   Nytkö meille ilmoittautuu Putinin käskijä? Venäjä varmaankin itse katsoo, mikä sille riittää.

   Suomen vuoden 1939 ratkaisut myöhempi kehitys osoitti oikeiksi.

   Vastaa
   1. pää määrää
    25.2.2022 16:50

    Tarkoittanet koko Ukraina riittää?
    Katsotaan tilanteen loppu ja kumpi arvasi tarkemmin. Arvion oman kantani seuraamalla tilannetta, enkä elä valtamedian luomien tunteitten varassa.
    Pahinta, mitä voi sattua, on tilanteen eskaloituminen. Silloin voi hullut poliitikot pitää parempana Nato jäsenyyttä. Nato (USA) tietenkin innostuu keskusteluista ja joudumme Ukrainan tilanteeseen. Lopputulosena voi olla Stalinin suunnittelema Suomi, jossa raja kulkee Vaasasta Kymijokisuuhun. Tosin tuo sunnitelma silloin pysähtyi Tali-Ihantalan taisteluihin.

    Vastaa
    1. Pekka Kemppainen
     25.2.2022 17:38

     Kekkonen pysäytti suunnitelman -ties monenteenko kertaan- 70-luvulla karkoittamalla erään Beljakovin.

     Ei Ukraina riitä, Suomi ja Ruotsi on mainittu tänään.

     Vastaa
 2. Juha
  25.2.2022 16:02

  Zelensky:”Kuka on valmis taistelemaan rinnallamme? En näe ketään.”

  Turha tapattaa enempää ihmisiä. Eiköhän tämä ole jo ratkaistu.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   25.2.2022 16:16

   Lavrovin ennakkoehdot pyyhitty pois?

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top