NATO:n miinantorjunta-aluksia saapui tänään Turkuun (VIDEO)

Kuusi NATO:n miinantorjunta-alusosaston alusta saapui tänään Turkuun Aurajoen rannalle satamavierailulle. Extra oli paikalla laivaston rantautuessa. Vieraat ovat Turun linnan sivulla usean päivän ajan yleisön nähtävänä.

Keskiviikkona alukset suuntaavat Saaristomerellä tapahtuvaan miinantorjunta-painotteiseen yhteisharjoitukseen. Satamavierailu Turussa ja yhteinen harjoitus merellä toteutetaan koronarajoitukset tiukasti huomioiden, eikä vierailuun liittyen järjestetä yleisöesittelyjä.

Vierailevat alukset Belgiasta, Virosta, Hollannista, Englannista ja Saksasta

NATO:n kansainvälisestä alusosastosta harjoitukseen osallistuu belgialaisen johtoalus BNS Godetian (A960, otsikkokuvassa) lisäksi viisi muuta alusta: virolainen ENS Ugandi, alankomaalainen HNLMS Zierikzee, brittiläinen HMS Pembroke, saksalainen FGS Sulczbach-Rosenberg ja belgialainen BNS Crocus. Suomesta harjoitukseen osallistuvat miinantorjunta-alukset Katanpää ja Vahterpää.  Harjoituksen valmistelusta ja toteutuksesta vastaa Rannikkolaivaston 4. Miinantorjuntalaivue.

 • Harjoituksen komentoalus, BNS Godetia, peri nimensä brittiläiseltä HMS Godetialta, jossa belgialaiset merimiehet palvelivat toisen maailmansodan aikana. Nykyinen Godetia on Belgian laivastossa monitoimialus, joka on kokenut monia muutoksia aktiivipalvelunsa aikana. Sitä voidaan käyttää ei-sotilaallisiin tehtäviinkin, ja se toimii usein esikunta-aluksena sotaharjoituksissa. Godetia on yksi vanhimmista aktiivipalveluksessa olevista sotalaivoista. Sen käyttöä on tarkoitus jatkaa vuoteen 2021.
 • EML Ugandi on myös palvellut brittilaivastossa -nimellä HMS Bridport– ennen siirtymistään Viron lipun alle vuonna 2009. Ugandi on kolmas ja viimeisenä rakennettu Sandown-luokan raivaaja, jota alusluokkaa alettiin poista brittilaivaston palveluksesta vuonna 2005. Ugandi on nimetty muinaisen Viron maakunnan Ugandin mukaan.
 • HNLMS Zierikzee on vuonna 1987 käyttöönotettu Alkmaar-luokan miinanraivaaja. Luokkaan kuuluu yhteensä kuusi alusta, jotka kaikki on rakennettu 1980-luvulla.
 • FGS Sulczbach-Rosenberg tuli aktiivikäyttöön Saksan Liittotasavallan laivastossa vuonna 1996, ja kuuluu kahdentoista muun miinanraivaajan ohella Frankenthal-luokkaan. Tämän alustyypin sanotaan edustavan kolmatta sodanjälkeistä sukupolvea saksalaisissa sota-aluksissa.
 • BNS Crocus kuuluu moderniin Tripartite-luokkaan, ja aloitti palveluksena Belgian laivastossa vuonna 1987. Aluksessa on ilmeisesti antimagneettinen lujitemuovi-runko. Tämän luokan aluksia rakennettiin yhteensä 35 kappaletta, Belgian, Hollannin ja Ranskan laivastojen käyttöön. Näitä aluksia käyttävät myös Latvian, Bulgarian, Indonesian ja Pakistanin laivastot.
 • HMS Pembroke on toinen Saaristomeren harjoitukseen osallistuva Sandown-luokan miinanraivaaja. Pembroke palveli kolmen vuoden jakson Persianlahdelle, vuosina 2009–2012. Sen jälkeen alus on osallistunut kansainvälisiin harjoituksiin, ja etsinyt sodanaikaisia räjähteitä kotivesillä.
 • Kantanpää-luokan kolme raivaajaa, MHC Katanpää, MHC Vaherpää ja MHC Purunpää, valmistuivat Italiassa Intermarinen telakalla 2010-luvulla. Katanpään kummikaupunki on Turku.
FGS Sulczbach-Rosenberg (M1062) Turun linnan laiturissa.
ENS Ugandi (M315).
BNS Crocus (M917) tulossa laituriin.
Harjoituksen suomalaiset osallistujat, Katanpää ja Vahterpää, laiturissa Suomen joutsenen seurassa.

Harjoituksen painopiste monikansallisessa yhteistyössä

– Painopiste harjoituksessa on miinantorjunnan menetelmien kehittämisessä monikansallisessa ympäristössä. Harjoitus tukee samalla myös Katanpää-luokan alusten valmistautumista vuoden 2022 NRF-valmiusjaksoon, joka sisältää toimintaa yhdessä SNMCMG1:n kanssa, kertoo Rannikkolaivaston esikuntapäällikkö, komentaja Mikko Villikari.

Harjoitus painottuu miinantorjuntaan, ja toteutetaan yhteisharjoituksena NATO:n pysyvän miinantorjunta-alusosaston kanssa 05. – 06.05. 2021 Saaristomerellä. Harjoitus tukee Katanpää-luokan alusten valmistautumista ensi vuoden NRF-valmiusjaksoon. Satamavierailu Turussa, ja yhteinen harjoitus merellä, toteutetaan koronarajoitukset tiukasti huomioiden. Vierailuun liittyen ei järjestetä yleisöesittelyjä. Aluksia ympäröivä laituri- ja jokialue otetaan vierailun ajaksi käyttöön sotilasalueeksi, jolla liikkuminen ja miehittämättömien ilma-alusten lennättäminen on kiellettyä.

Ensi viikolla käynnistyvä harjoitus on niin kutsuttu PASSEX-harjoitus, joka toteutetaan NATO:n pysyvän miinantorjunta-alusosaston, Standing NATO Minecountermeasures Group Onen (SNMCMG1) Turkuun 1. – 5.5.2021 suuntautuvan satamavierailun päätteeksi. Vierailua isännöi Rannikkolaivaston komentaja, kommodori Jukka Anteroinen.

Merivoimat 101-vuotta, tutustuimme miinalaiva Uusimaahan (video)

7 Comments

 1. Mieron tielle...
  1.5.2021 21:16

  Tämä oli tärkeä tieto, kiitos!!

  Suomalaisten ei tarvitse ihmetellä jos rajalle kertyy rautaa. Se on ihan itse aiheutettua ”keskarinnäytöllä” ja pullistelulla. Kun ei ole hauiksia niin ei kannata pullistella. Parempi on että pelaa vaikka shakkia.

  Voi meidän tyhmiä päättäjiä minkä taas tekivät. Toisaalta, olemme saaneet sellaiset päättäjät kuin olemme ansainneet.

  Vastaa
 2. Sensuroimaton Totuus
  1.5.2021 21:43

  Suomi on miehitetty maa.

  Vastaa
 3. tutkija
  2.5.2021 06:02

  isäntämaasopimus nääs ja lentokenttääkin varustetaan….

  Vastaa
 4. Peku
  2.5.2021 09:43

  Eipä asiaa ole uutisoitu Pasilan trollitehtaan oksennuksissa. Saapuminen sopivasti vappuna, että huomio on mahdollisimman vähäinen.

  Ruotsin ja Viron alukset ja yhteisharjoittelu heidän kanssaan olisi ok. Liittoutuneet käänsivät Suomelle selkänsä talvisodan jälkeen, joten ei pettureiden kanssa pitäisi hännystellä.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   2.5.2021 10:36

   Länsiliittoutuneiden tekemä valinta, tukea ”Uncle-Joe” Stalinia, on historiantutkimuksessa käsitelty arveluttavan pinnallisesti. Valinnan seurauksista maailma kärsii yhä.

   Vastaa
 5. Snif
  2.5.2021 12:05

  Näin sitä hierotaan sotaa venäjää kohtaan missä valtio taas kiimassaan haluaa tappaa viattomia suomalaisia.
  Pirkkalaan tampereelle tehtiin väestönkuljetus ja varustetilojen laajennusta yli 15 miljoonalla eurolla, paikkaa tullaan käytämään natojoukkojen paikkana joten mitä luulette että venäjä tuumaa siitä että suomi perustaa usan joukkojen sotajoukkiot suoraan uhkaamaan venäjää?

  Turha sitten syytellä muuta kun suomen päättäjiä jos venäjä hyökkää suomeen.

  Vastaa
 6. Mikko
  2.5.2021 15:30

  Prokuraattori Sauli Niinistö pullistelee piikamaasopimuksen hengessä. Suomen historian vahingollisin presidentti. Ei riittänyt että kuppasi ylivelkaantuneet yrittäjät norjalaisten velkaorjiksi, vaan pitää ilmeisesti sotkea Suomi vielä Amerikan sotapullisteluihinkin. Ken tietää, saattaa jopa sotaan sotkeminenkin siintää tuon sairaan olion päässä.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top