NATO:n raportti Turkin ja Ranskan välikohtauksesta Välimerellä kesäkuussa ”pyyhitty maton alle”

Libyan asesaartoa vartioiva Ranskan laivaston fregatti yritti pysäyttää kesäkuussa epäillyttävää turkkilaista laivaa itäisellä Välimerellä, mutta joutui itse Turkin laivaston ahdistamaksi. Diplomaattilähteen mukaan selkkausta koskeva NATO:n rapotti on piilotettu, eikä asiaa haluta penkoa.

Ranskalaiset yrittivät pidättää 10. kesäkuuta Tansanian lipun alla purjehtivaa alusta, joka osoittautuikin turkkilaiseksi, ja kuljetti aselastia Libyaan Turkin tukemille joukoille. Turkin laivaston fregatit kuitenkin puuttuivat tilanteeseen, estäen salakuljettajien pidätyksen. Turkki on tapansa mukaan kiistänyt aggression Ranskan sotalaivaa kohtaan, ja syyttää ranskalaisia tilanteesta.

Kreikkalais-lehden mukaan salakuljetusaluksella oli saattajinaan kaksi Turkin laivaston sotalaivaa. YK:n asettamaa aseidenvientikieltoa valvovat Välimerellä EU-maiden alukset.

Pohjois-Atlantin Puolustusliitto NATO alkoi tutkia jäsentensä välistä selkkausta, ja NATO:n virkamies on vahvistanut, että raportti on valmistunut. Uutistoimisto Reutersille eurooppalainen diplomaatti kertoi: ”Se on pyyhitty maton alle”.

Turkki on törmäyskurssilla toisen NATO-maan, Kreikan, kanssa itäisen Välimeren kaasuvaroista. Turkkilaisten sotilaallinen läsnäolo Libyassa liittyy myös merenpohjan hyödyntämiseen: Turkin tukeman Libyan sisällissodan osapuolen voittaessa turkkilaiset pääsevät hyödyntämään laajaa aluetta Kyproksen eteläpuolella.

Turkki on tuonut Libyaan omien sotilaidensa lisäksi syyrialaisia entisiä jihadisteja, ja sotii Syyriassa aktiivisesti sekä maan hallitusta, että Yhdysvaltain tukemaa SDF:ää vastaan. Aika erikoinen NATO-maa tämä Turkki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top