Nazima Razmyar torjuu sisäministeri Mykkäsen ehdotuksen poliisin läsnäolon lisäämisestä ongelmalähiöissä

Sisäministeri Kai Mykkänen otti äskettäin puheeksi vanhan ajan korttelipoliisien tapaisen lähiöpoliisin perustamista tavallista rauhattomampiin lähiöihin, ja sai heti palautetta Helsingin kaupunginjohdosta. Ehdotus liittyi Ruotsin maahanmuuttajavaltaisten kaupunginosien ongelmien räjähtämiseen käsiin tänä kesänä.

Jos ministeri Mykkänen on myöhässä ehdotuksineen, Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Nazima Razmyar pitää sitä liian aikaisena: Hänen mielestään ongelmien kasautumisesta puhuminen luo ongelmia.

Nazima Razmyar Uuden Suomen haastattelussa 21.08:

Kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari Razmyar pitää tällaista puhetta vahingollisena ja katsoo sen vahvistavan segregaatiota eli eriytymistä, joka on jengiytymisen riskitekijöistä merkittävin. Ruotsissa on syntynyt niin sanottuja maahanmuuttajalähiöitä, joita ainakaan Helsingissä ei Razmyarin mukaan toistaiseksi ole. Hänen mielestään Helsinki on onnistunut ehkäisemään huono-osaisuuden kasautumista lähiöihin.

Mykkäsen avautumisen aiheena oli jengiytymis-ilmiö, joka Ruotsissa on luonut no-go-alueita, joissa poliisikaan ei voi toimia normaalilla vahvuudella. Poliisin, palokunnan ja sairaanhoidon ajoneuvot kohtaavat näissä kaupunginosissa säännöllisesti kivisadetta ja ilkivaltaa, ja niitä estetään väkivalloin suorittamasta tehtäviään.

Äskettäin läntisen Ruotsin alueella poltettiin yhdessä yössä 100-120 pysäköityä autoa ja yksi rakennus. Koulut ovat myös toistuvasti joutuneet tuhopolttojen kohteiksi. Ministeri Mykkänen siis reagoi Ruotsista tulleisiin uutisiin ehdottaessa poliisin näkyvän läsnäolon lisäämistä lähiöissä ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä.

Ongelmalähiöiden etninen profilointi on kuuma peruna, jota vältetään sanomasta, Mykkänenkin, mutta Razyar ilmaiseen sen suoraan US:n haastattelussa:

Siinä vaiheessa, kun yhteiskunnallinen ilmapiiri on sellainen, että täällä syntynyt nuori kuulee jatkuvasti, että ”ette ole tervetulleita, ette kuulu tänne” ja mennään järjettömään vastakkainasetteluun, voi olla varma, että se nuori, joka ei ole eläessään edes nähnyt vanhempiensa synnyinmaata, eriytyy, ihan sen keskustelun ansiosta.

Ongelmallisuus on siis maahanmuuttajien läsnäolon funktio, kertoo Nazima Razmyar. Helsingin kaupunki onkin jo toiminut Naziman antamien nuottien mukaan, ja käyttänyt kohdennetusti positiivista erityiskohtelua jakaessaan resursseja asuinalueille ja kaupunkilaisille suunnattuihin palveluihin.

Ruotsi on myös käyttänyt samaa metodia, jopa huomattavasti laajemmin kuin esm. Helsingin resurssit mahdollistavat. Tulokset ovat kuitenkin katastrofaaliset. Ruotsissa on myös käyty poliisin taholta dialogia maahanmuuttajayhteisöjen edustajien kanssa, kuten Suomessa ainakin Turun Varissuolla. Tulokset Ruotsista eivät kuitenkaan rohkaise.

Sisäministeri, kuten myös jo aiemmin julkisuuteen tulleet poliisin edustajat, tähdentää että Suomessa ollaan jengirikollisuuden suhteen samassa tilanteessa, kuin Ruotsissa 10 vuotta sitten, ja että korkea aika ennaltaehkäisyyn on juuri nyt.

Mykkänen ei kuitenkaan halua nimetä ongelmalähiöitä, kuten ei Nazmyarkaan, ja molemmat ehdottavat suurinpiirtein samanlaisia ratkaisuja: Poliisin yhteistoimintaa asukkaiden kanssa, sosiaalisia ja asuntotuotannon toimenpiteitä. Syrjäytymisen ehkäisyn mainitsevat molemmat, kuten oikein onkin. Toisin kuin apulaiskaupunginjohtaja, sisäministeri mainitsee ammattimaisesti rikoksia tekevät jengit poliisin tulevana kohteena, kuten poliisitoimesta vastaavan ministerin voi odottaakin tekevän.

Missä sitten on ”väärä viesti valtiolta”, jota vastaan Razmyar kiukuttelee? Se ei voi olla Mykkäsen maininta että rikollisiin tulee puuttua, sillä eihän Helsungin kaupungin johdolla voi olla sellaisia huolia. Ministerin ja apulaiskaupunginjohtajan dialogin tekee vaikeasti ymmärrettäväksi molempien välttelevä puhetapa, joka kiertää asiaa kuin kissa kuumaa puuroa.

US:n siteeraamaa:

–Ei pidä väittää, että tämä olisi maahanmuuton aiheuttama ongelma.

Ei, ei Razmyarilta, se on Mykkäsen lause.

Suomessa on nyt viimeiset hetket tarttua ongelmaan ennenkuin meillä on samat jatkuvat rauhattomuudet kuin Ruotsin kaupungeissa, mutta päättäjät eivät osaa edes sanoa ongelman nimeä. Mykkänen edes yrittää, Razmyar tahallaan väärinkäsittää hänet jonkinlaisen poliisivallan ehdottajaksi, ja esiintyy lauseillaan jollekin yleisölle jota hän haluaa miellyttää.

Samaan aikaan Suomessakin kasvavat turhautuminen ja jännitteet ongelmallisissa lähiöissä, joiden olemassaoloa ei saa myöntää, mutta pitää ehdottaa kohdennettuja toimenpiteitä ryhmille, joilla ei saa sanoa olevan mitään tekemistä ongelman kanssa.

Daud-Razmyarin suku johti jonkinaikaa Afganistania. Ennen heidän ja kommunistieliitin valtaa, maa oli vuosisataisen takapajuisuuden jälkeen astumassa 20. vuosisadalle. Sitten tapahtui jotakin, ja nyt Razmyarit ovat Helsingissä. Olisiko joihinkin asioihin pitänyt puuttua jo Kabulissa

Mielipidekirjoitus.

Kai Mykkänen Uudessa Suomessa 16.08., Nazima Razmyar samassa julkaisussa: Sisäministeri Kai Mykkäselle palaute Helsingistä: ”Väärä viesti valtiolta – riskilähiöitä ei ole”.

Daud-Razmyarit Afganistanissa.

 

 

5 Comments

 1. Minä
  23.8.2018 09:29

  Ei toki ”maahanmuuttajien” (lue: laittomien maahantunkeutujien) syyksi voi lukea heidän aiheuttamaansa ja heidän mukanaan tulleita ongelmia, jotka toistuvat samanlaisina kaikkialla.

  Vastaa
 2. Pelle Peloton
  23.8.2018 15:07

  Salaliittoteoreetikko voisi epäillä jopa pyrkimystä islamistien valtaan, kun halutaan estää poliisien järjestyksen pito nyt, kun se vielä on mahdollista.

  Vastaa
 3. Pelle Peloton
  23.8.2018 15:10

  Salaliittoteoreetikko voisi epäillä islamistien valtaan pyrkimyksiä, kun halutaan estää poliisin järjestyksenpito nyt, kun se vielä on mahdollista.

  Vastaa
 4. Jorma
  23.8.2018 15:27

  Pyytäisin saada huomauttaa, että Razmyarin etunimi kirjoitetaan Nasima, ei Nazima.

  Vastaa
 5. apulaispormestari
  24.8.2018 19:48

  Niin ja Nasima on yksi apulaispormestari eikä apulaiskaupunginjohtaja niin kuin tekstissä moneen kertaan lukee. Onko sellaista virkanimitysta Hesassa ollenkaan ?

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top