Netanjahun Washingtonin-tuomiset: Muutakin kuin Golan?

Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun nyt päättynyt USA:n vierailu antoi hänelle Donald Trumpin virallisen siunauksen Golanin kukkuloiden pitämiseen Israelin hallussa. Tämä Syyriaan kuuluva alue jäi vuoden 1968 sodassa Israelin haltuun, eivätkä arabimaat ole koskaan tunnustaneet Israelin oikeutta Golaniin.

Uutistoimisto al Masdar News kertoo Netanjahun myös saaneen Washingtonissa vihreää valoa sotilaallisen voiman käyttämiseen Gazassa. Israelin Puolustusvoimien IDF:n kerrotaan ryhmittäneen vahvoja joukkoja Gazan-Israelin rajalle, mikaanlukien panssariajoneuvoja.

Korkea-arvoisten henkilöiden Israelissa kerrotaan antaneen sen suuntaisia viitteitä, että Gazan rajalla olevan tilanteen ratkaisemisessa voidaan käyttää voimaa ”täyden sodan” tasolla. Koska Gaza on tiheään asuttua aluetta, sotilaalliset toimet ovat siellä helposti aika sotkuista menoa. Gaza kuului Palestiinaan YK:n alkuperäisen jakosuunnitelman mukaan vuodelta 1947. Israelin vapaussodassa arabilegioonaa vastaan Israel laajensi alueitaan, mutta Gaza jäi Egyptille vuoden 1968 ”kuuden päivän sotaan” asti. Palestiinan valtiota perustettiin sittemmin kansainvälisin toimin, ja Palestiinan hallinnolle annettiin Gaza ja ns. länsiranta.

Gazaa kontrolloi ensin al Fatah, mutta Hamas kaappasi alueen itselleen. Sen jälkeen on ollut kaikenlaisia vaikeuksia. Huolimatta Egyptin välittämästä tulitauosta, rakettien ampumista Gazasta Israelin puolelle jatkettiin viime yönä, ja IDF on vastannut ilmahyökkäyksin. Tilanne ei ole rauhoittunut.

Lisää aiheesta: Al Masdar News tänään.

Päivitys:

Sieltä kuuluu paukuttelua rajalta:

Hallituksen turvallisuusistunto ei suosita aselepoa:

1 Comment

  1. Simo
    26.3.2019 17:24

    Jos golanin kukkulat ”jäivät israelille” pelkästään puolustautumis syihin vedoten niin siellä sijaitsevan öljynhän voi antaa sisällissodan tuhoista kärsivälle Syyrialle.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top