Neljän Välimeren-maan ja Emiraattien ulkoministerit tuomitsivat Turkin laittomat toimet

Välimeren-maat Egypti, Kreikka, Kypros ja Ranska, ja Yhdistyneet Emiraatit tapasivat tänään maanantaina ulkoministeritasolla. Yhteisessä julkilausumassa tuomittiin Turkin laittomat toimet Kyproksen talousvyöhykkeellä, ja Turkin sotilaallinen sekaantuminen Libyan tilanteeseen. Kokous toteutettiin etänä.

Viisi ulkoministeriä ottivat yhteisessä lausunnossaan kantaa Turkin suorittamaan öljyn ja kaasun etsintään Kyproksen talousvyöhykkeellä:

”Kyproksen tasavallan yksinomaisella talousvyöhykkeellä ja sen aluevesillä tapahtuvat Turkin laittomat toimenpiteet rikkovat kansainvälisen oikeuden sääntöjä, ja Yhdistyneiden Kansakuntien merioikeusyleissopimusta”, todetaan lausunnossa. ”(Tapahtunut oli)Turkin kuudes yritys vähemmän kuin yhden vuoden aikana toteuttaa laitonta toimintaa Kyproksen merialueilla”.

Ministerit ottivat kantaa myös ”Turkin rikkomusten lisääntymiseen Kreikan ilmatilassa, mukaan lukien lennot asuttujen alueiden ja aluevesien yli kansainvälisen oikeuden vastaisesti”. Ulkoministerit paheksuivat myös Turkin toimia Kreikan rajalla: Siviilien lähettämistä kohti Kreikkaa aiheuttamaan häiriöitä. Turkkia vaadittiin kunnioittamaan muiden valtioiden suvereniteettia itäisellä Välimerellä.

Ulkoministerit katsoivat, että Välimeren merirajojen rajaamista koskeva yhteisymmärryspöytäkirja ja Ankaran ja Tripolin välinen turvallisuus- ja sotilaallista yhteistyötä koskeva yhteisymmärryspöytäkirja ovat ristiriidassa kansainvälisen oikeuden ja Yhdistyneiden Kansakuntien Libyalle asettaman asevientikiellon kanssa ja heikentää myös alueen vakautta. Ministerit tuomitsivat myös voimakkaasti Turkin sotilaallisen väliintulon Libyassa ja kehottivat Turkkia kunnioittamaan täysin YK:n asevientikieltoa ja lopettamaan ulkomaalaisten taistelijoiden tulo Syyriasta Libyaan, pitäen tätä uhkana vakaudelle Afrikassa sekä Euroopassa.

Turkki tukee Libyan sisällissodassa samaa Tripolissa istuvaa hallitusta, kuin mm. YK. Turkki on tehnyt tämän hallinnon kanssa sopimuksia, jotka päästävät turkkilaiset öljynetsijät merialueille, jotka yleisesti noudatettujen periaatteiden mukaan kuuluvat Kyprokselle, Libyalle ja mm. Syyrialle. Turkki on kuljettanut syyrialaisten tietolähteiden mukaan Libyaan useita tuhansia syyrialaisia kapinallisia omiksi palkkasotureikseen.

Asiasta kirjoitti tänään Al-Masdar News.

1 Comment

  1. Maan parasta ajatteleva
    12.5.2020 08:54

    Turkkihan on itsenäinen valtio kuten muutkin suurvallat. Miten nämä voivat rikkoa omia lakejaan sekaantuessaan muiden maiden asioihin?

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top