Nesteen jalostamo Rotterdamiin: MIKÄ Suomessa maksaa?

Neste Oy:n Porvoon Kilpilahteen suunnittelema biopolttoainejalostamo saattaakin toteutua Rotterdamiin, kertoi Kauppalehti tänään: Kustannukset ovat Hollannissa kolmanneksen Suomea halvemmat. Odotinkin, että joku mediassa t. politiikassa kysyy, mikä täällä oikein kustantaa kun suomalaisten palkkapussi on hollantilaista keveämpi.

Teollinen toiminta Suomessa tulee siis huomattavasti kalliimmaksi, kuin esm. ruuhkaisessa ja urbaanissa Keski-Euroopassa. Firman toisensa jälkeen investoidessa muualle, on syytä kysyä, mikä täällä kotimaassa oikein maksaa. Kun kukaan ei ole asiaa syventänyt, kirjoitan itse. Paperiteollisuus oli edellinen toimija, joka päätyi perustamaan tuotantolaitoksen Saksaan, -juuri samalla logiikalla: Saksassa on halvempaa.

Hollannissa on halvempaa, Saksassa on halvempaa, mutta palkkataso on korkeammalla

Tätä ei ole huomannut Vartiaisen Jussikaan, vaikka on muuten tarkka mies, -eikä yhtälön pitäisi olla mahdollinenkaan markkinataloudessa: Teollisuus siirtyy kustannuksia säästääkseen korkeampien reaalipalkkojen maihin.

Minä en hetikään usko, että kiinteistökustannukset ovat halvempia Hollannissa, jossa maata otetaan käyttöön jopa merta kuivaamalla. -Eikä tarkasteltava ilmiö liity erityisesti Hollantiin, kun sama koettiin jo UPM:n sulkiessa Suomessa ja rakentaessa Saksaan:

Jos me puhumme kolmivuorotyöläisestä (UPM:n) Saksan-tehtailla, suomalainen maksaa 30 prosenttia enemmän. Se on toki seikka, mikä painaa ulkoisten tekijöiden listassa, UPM:n yksikönjohtaja Anu Ahola sanoi. (Iltalehti 26.08. 2020)

Hetkinen: Suomalaisen palkansaajan ostovoima on julkisuudessa kerrotun mukaan 95%  ruotsalaisen ja 80% saksalaisen työläisen palkan ostovoimasta. Tämän havainnollistamiseen ei tarvitse tehdä muuta, kuin vilkaista suomalaisen teollisuuaslaitoksen parkkipaikkaa: Suomalaiset ajavat keskimäärin 15 vuotta vanhoilla autoilla, -kun taas saksalaiset… UPM:lle ja nyt viimeksi Nesteelle tulevat kuitenkin halvemmiksi saksalaiset ja hollantilaiset.

Joku vetää välistä?

Ei se siis voi olla suomalaisen ay-liikkeen sosialismi, ja palkansaajien ahneus, joka tekee työn teettämisen Suomessa kannattamattomaksi: Vuosikymmeniä kestäneen lakkoilun ja suureen ääneen kauhistellun yleissitovuuden jälkeen suomalaisen duunarin reaalipalkka on yhä alle keskieurooppalaisen tason.  -Ja samaan aikaan teollisuuden palkkakustannukset ovat sietämättömät, -meille kerrotaan.

Ehkä teollista tuotantoa ajaa pois Suomesta sama ilmiö, joka leikkaa duunarin palkkapussinkin: Sivukulut ja verot. -Ja energian verotuksen arvaamattomuus.

Löydämmekin suomalaisen hybridisosialismin, tuon kapitalismin ja sosialismin huonojen puolten yhdistelmän, jollaiseen kukaan muu tällä pallolla ei ole pystynyt: Mahdollisimman paljon kierrätetään julkisen sektorin kautta, joka paisuu kuin pullataikina ja tukahduttaa kaiken luovuuden ja aloitteellisuuden alleen. Virkakuntaa on enemmän kuin yli 60-miljoonaisella Englannilla, -öö: kuin paljon meitä suomalaisua olikaan?

No nyt ymmärrän, miksi teollisuus pakkaa kapsäkkinsä ja lähtee liukkaasti täältä virkamiessosialistien paratiisista.

Luettavaa:

Suomalainen työ on kallista mutta palkalla saa vähemmän, -ja tehtaanpiiput kylmenee

UPM:n Pesonen: Kaipolan sulkemisesta Suomen kansantaloudelle 300 miljoonan menetys

5 Comments

 1. Tehdäänkehitysmaayhdessä
  3.3.2021 15:05

  Suomen, Norjan ja Ruotsin Biltemoissa samat hinnat kun kääntää euroiksi. Norjassa 2x palkat suuremmat, verotus pienempi ja muut sivukulut pienemmät. Ruotsissa 1.5x palkat suuremmat, verotus pienempi ja muut sivukulut pienemmät. Suomi on paska maa kantasuomalaisille.

  Vastaa
 2. Kyllä ottaa päähän tää hölmöys
  3.3.2021 15:30

  Matutus, sosialismi, ylisuuri julkinen sektori, viherhörhöily, maailman halailu. Nämä kaikki nostavat veroastetta ja laskevat investointeja ja työllisyyttä.

  Suomi vajoo tällä vuosikymmenellä basgaan kaulaansa myöten ja sinne myös jää.

  Vastaa
 3. Merceeri
  3.3.2021 15:49

  ”Löydämmekin suomalaisen hybridisosialismin, tuon kapitalismin ja sosialismin huonojen puolten yhdistelmän, jollaiseen kukaan muu tällä pallolla ei ole pystynyt: Mahdollisimman paljon kierrätetään julkisen sektorin kautta, joka paisuu kuin pullataikina ja tukahduttaa kaiken luovuuden ja aloitteellisuuden alleen. Virkakuntaa on enemmän kuin yli 60-miljoonaisella Englannilla, -öö: kuin paljon meitä suomalaisua olikaan?”

  Hybridisosialismi – kapitalismin ja sosialismin huonojen puolien yhdistelmä – voihan nenä Pekka Kemppainen! Ilmaisusi naurattaa, vaikka tämä virkakunnan koko suhteessa BKT:hen on ihan hirveä asia!🤣 Ehkäpä sitten huumorin keinoilla onkin parasta kertoa ihmisille, että Suomessa EI OLE yli 60miljoonaa kansalaista, jota kaitsemaan ja jonka omaisuutta nokkimaan tarvitaan tuon kokoista virkakuntaa?
  Mutta, jos vakavoidutaan hetkeksi, niin kaikkein huomionarvoisinta on, ettei yksikään puolue _Eduskunnassa_ esitä suoraan virkamiehistön määrän kohdistuvia leikkauksia siten, että virkamiesten määrä vastaisi Suomen n. 5.5miljoonaisen väestön tarpeita – eivät edes persut. Sen verran olen politiikkaa seurannut, että muistelisin joidenkin, nyt puolueessaan keskeisissä asemissa olevien persujen kasvualustana olleen jossain vaiheessa suomensisu niminen viritelmä, jossa sielläkin virkamiesten saneerausta vaativat kirjoitukset tehokkaasti sensuroitiin – yltiöisänmaallisuuden hengessä ja yksituumaisesti, iltapäivälehtien ”hyväveli-punakapitalisti” toimittajien tapaan. Jokainen päätelköön tykönään onko tällainen aktiviteetti jotenkin vain eliitille rajattua ISÄNMAALLISUUTTA, vaiko muuten vain:

  -sattumaa
  -vahinkoa
  -tai sitten poliittisen hybridisosialistisen vastustajan pitkäjänteisen preventiivistä toimintaa, omien oikeuksiensa, eli kansan taskuilla käyntiin perustuvien valtalinnakkeidensa lue; privilegioidensa varmistamiseksi?

  Vastaa
 4. Goobeli
  3.3.2021 15:58

  Niinpä!

  Viher-kommareiden tai nykyään jo viher-bolshevistien maassa ei kenenkään työssä käyvän kannata asua eikä teollisuuden kannata jäädä tänne. Ei kukaan voi laittaa satoja miljoonia tehdasinvestointiin, jos/kun et ollenkaan tiedä tuleeko jo 3-5 vuoden päästä voimaan laki joka vie tehtaan kannattavuuden pakkasen puolelle (esim. joku päästövero, joku aine kielletään, saat ajaa laitosta vaan arkipäivinä klo 8-16, jne, jne.)

  Ei hätää:
  -Velkaa saa maailmalta halvalla ja sitä ei tarvitse maksaa takaisin
  -Vielä riittää sosialisoitavaa. Palkoista voi ottaa vielä veroa lisää kymmeniä prosentteja ja yksityistä omaisuutta on vielä sosialisoitavaksi.

  Joskus sosialisoitava loppuu. Sitten myydään kansa orjiksi muihin maihin. Itsellä on jo palkintovirka Brysselissä, niin kaikki on kunnossa.

  Vastaa
 5. juha.
  3.3.2021 20:49

  Kiitos Sanna Marinin tuholais hallitus!!!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top