Netti-saalistaminen jatkuu yhä, lasten vanhemmilla pahaenteisiä havaintoja

Eräs perheenäiti kertoi eXtralle havainnoistaan, kun tapansa mukaan tarkkaili olan yli pienten tyttöjen nettiselaamista. Jollakin sosiaalisella alustalla keskustelu alkoi mennä arveluttavaan suuntaan, niinpä keskustelijaksi vaihtuikin keski-ikäinen nainen, joka pian paikallisti sen itähelsinkiläisen kaupunginosan, jossa varhaisteiniksi tekeytyvät henkilöt olivat oman koneensa ääressä. Juuri näin pitääkin toimia, ja jakaa havaintonsa viranomaisten kanssa.

Poliisi on varoittanut Oulun sarjarikosten jälkeen lasten vanhempia somen ja keskustelualustojen kautta tapahtuvasta lasten lähestymisestä pahoin aikein. Oulussa tuomiolla olevat lasten hyväksikäyttäjät ovatkin kerrotun mukaan käyttäneet varhaisnuorten suosimia some-palveluita uhriensa löytämiseen ja groomauksen, siis hyväksikäytettäviksi koulimisen, alkuvaiheessa. Havaintoja nuorten tyttöjen ja myös poikien nettilähestymisestä onkin koko maassa, ja ilmiöstä on havaintoa jo irc-gallerian ajoilta.

Varoituksista huolimatta toiminta näkyy jatkuvan. Eräs perheenisä twiittasi eilen näin:

8-vuotias tyttäreni kysyy ”Äiti, mitä on seksuaalisuus?”, johon äiti, että missä olet sen sanan kuullut, mutta tytär ei suostu kertomaan. Hän on koko päivän outo, mutta lopulta kertoo, että lastenpelin chatissä. Kyseessä oudosti suomea kirjoittanut mies.

Tapauksen seurauksena lapsi on poissaoleva, ahdistunut, ja lopettaa kokonaan kyseisen nettipelin harrastamisen. Toinen perheenisä on kopioinut lapsensa (10v.) saamat chattiviestit:


Nettihyväksikäyttäjä on useimmiten mies, tieni-iästä ylöspäin. Hän -tai hän kavereineen- saattaa lähestyä hyvin nuoria tyttöjä itsekin tytöksi tekeytyen. Näin hän (he) toimii sillä oletuksella, ettei rikosuhriksi valittu kohde ole vielä lainkaan kiinnostunut vastakkaisesta sukupuolesta. Monen mediassakin selostetun rikostapauksen kuvaukseta selviää nettilähestymisen tavanomaiset menettelytavat. Otamme yhden esimerkin:

Iltalehti kirjoitti eilen joensuulaisen Ismael Kaban Itä-Suomen hovioikeudessa vahvistetusta tuomiosta, ja uutisoi myös teon kuvauksen:

Rikos tapahtui toissa kesäkuussa Joensuussa, missä Facebookissa tutustuneet mies ja koulutyttö tapasivat ensi kertaa kasvotusten. Tyttö oli vasta täyttänyt 15 vuotta, mies puolestaan oli juuri täyttämässä 19 vuotta. Tapaamispaikaksi oli sovittu puisto, mistä kaksikko jatkoi Pielisjoen rantaan juttelemaan. Ennen pitkää mies ehdotti, että he lähtisivät käymään hänen ystävänsä asunnolla.

Tapauksessa on tyypillistä, että seksuaalinen väkivalta alkaa jo ensimmäisessä reaalimaailmassa tapahtuvassa tapaamisessa. Toinen usein esiintyvä piirre on, että rikollinen houkuttelee uhrinsa näyttäytymään vähissä vaatteissa, tai lähettämään itsestään kuvia. Tällä pyritään kiristyksenomaiseen tilanteeseen, jossa uhri joutuu tekemään yhä uusia myönnytyksiä, kunnes häntä jaetaan rikollisen ”serkkupojille” tms. sedille, ja myös maksaville asiakkaille. Useilla tämäntyyppistä rikollisuutta harjoittavilla on kalliit autot, joiden olemassaoloa heidän tiedossaolevat tulonsa eivät selitä.

Suomi ei sanonnan mukaan ole enää lintukoto, ja elämäämme rajoittavia uusia varottavia asioita on ilmaantunut. Poliisi on puuttunut Oulussa toimivan katupartio-ryhmän toimintaan, näiden ilmoittaessa perustavansa someen valeprofiileja teini-ikäisten tai lasten nimissä pedofiiliansoiksi.

Iltalehden Ismail Kaba -artikkelissa on linkki videoon, jossa asiantuntija neuvoo uhrien omaisia.

Brittipoliisi ohjeistaa vanhempia tunnistamaan lapsensa mahdollisen seksuaalisen hyväksikäytön:

Oulu: Uusia raiskauksia tulee päivänvaloon miltei päivittäin, Odinit lähdössä kaduille, -”eikä poliisia kutsuta”, mutta poliisihallitus reagoi

Kontula, Helsinki: Aikuisten miesten oleskelu nuorisotalolla varhaisnuorten seassa puhuttaa lasten vanhempia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top