Neuvottelut Iranin ydinsopimukseen palaamisesta jatkuvat, tai sitten ei

Toisin kuin on kerrottu, neuvottelut pappisjohtoisen Iranin palaamisesta JCPOA-sopimukseen, ns. ”Iran nuclear deal” -pöytäkirjaan,  eivät jatku torstaina (21.10.) Brysselissä, kertoi Euroopan Unionin ulkoasiainjohtaja Joseph Borrell maanantaina.

EU ei aio neuvotella Iranin kanssa vuoden 2015  ydinsopimuksen  (JCPOA:n) elvyttämisestä

”Olemme kriittisessä vaiheessa JCPOA:n  (Iranin ydinsopimuksen) suhteen. Kaikki ovat päättäneet saada JCPOA:n raiteilleen, joten teemme kovasti töitä palataksemme Wieniin”, Joseph Borrell totesi, jatkaen: ”Ei,  ensi torstaina (21.10.) ei ole kokousta, sikäli kun tiedän. Teimme iranilaisille selväksi, että aika ei ole heidän puolellaan ja että on parempi palata nopeasti neuvottelupöytään.”

Iranin ydinneuvottelija Ali Bagheri on kuitenkin kertronut menevänsä torstaina Brysseliin keskustelemaan sopimuksesta. JCPOA-sopimus solmittiin Iranin, EU:n ja YK:n turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenmaiden välillä vuonna 2015, tarkoituksena lopettaa Yhdysvaltain talouspakotteet Iranin pappishallitusta kohtaan luomalla kontrollijärjestelmä joka estää iranilaisten ydinpommihankkeet, ja sitouttaa pappiskohdon olemaan rakentamatta pommia.

Yhdysvaltain silloinen presidentti Donald Trump irroitti maansa sopimuksesta vuonna 2018, kyllästyneenä pappisjohdon jatkuviin sopimusrikkomuksiin ja saivarteluun.  Pyrkimykset sopimuksen palauttamiseksi ovat myös kärsineet iranilaisten asenteesta. Neuvotteluja ei ole vielä käyty kesäkuussa valitun Iranin uuden presidentin Ebrahim Raisin virkakaudella. Hän aloitti virassaan elokuun alussa. Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blink sanoi syyskuussa, että Iranin aika palata takaisin ydinsopimukseen.

 

Luettavaa:

2 Comments

 1. Joku
  19.10.2021 10:16

  Kiina on opettanut Iranin pelaamaan aikaa. Hyvä monestakin syystä!

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   19.10.2021 15:10

   Basaarikauppiaiden pojat ei oppia tarvitse, mutta kyllä kiinalaiset heitä vedättää.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top