Neuvottelut Iranin ydinsopimuksen palauttamisesta alkoivat Wienissä: USA ja Iran eivät sovi samaan huoneeseen

Iranin ydinsopimus JCPOA,  joka solmittiin YK:n turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenten ja pappisjohtoisen Iranin välillä vuonna 2015,  ja sopimus on ollut katkolla Yhdysvaltain irtauduttua vuonna 2018. Sopimus on pöydällä tänään Itävallan pääkaupungissa Wienissä alkaneissa neuvotteluissa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump irtisanoi JCPOA-sopimuksen kolmisen vuotta sitten, -Iranin rikottua sen määräämiä rajoituksia järjestelmällisesti, -amerikkalaisen näkemyksen mukaan. Trumpin seuraajan, Joe Bidenin, puheet Iranin pappisjohtoa kohtaan ovat olleet pehmeämpiä, ja ovat myös saaneet kiitosta Iranin johdolta. Iranin papit ovat kuitenkin pitäneet kiinni kannastaan, että Iran alkaa noudattaa uudelleen JCPOA:ta vasta kun USA on sitä ennen purkanut kaikki kauppapakotteensa Irania kohtaan. Tämä asenne on läsnä myös tänään alkaneissa neuvotteluissa.

Neuvotteluissa Wienin Imperial and Grand -hotellissa iranilaiset, ja Venäjän, Kiinan, Venäjän, Saksan, Ranskan ja Yhdistyneen kuningaskunnan edustajat istuvat kokoushuoneessa, mutta Yhdysvaltain edustajat -jotka ovat myös saapuneet kaupunkiin, eivät sinne pääse: Iranilaiset eivät suostu olemaan samassa tilassa heidän kanssaan. Iranilaisten ja erityislähettiläs Robert Malley:n johtamien amerikkalaisten välillä käydään kuitenkin välillistä kommenttienvaihtoa, mutta toistaiseksi pattitilanteessa.

Malley ehti jo viime perjantaina (02.04.) lausunnollaan paaluttaa USA:n neuvotteluasenteen myönnytyksiin: Malleyn mukaan ”Yhdysvallat tietää, että päästäkseen takaisin sopimukseen sen on poistettava vuoden 2015 sopimuksen kanssa ristiriidassa olevat sanktiot.”

Iranin Wienin valtuuskuntaa johtaa varaulkoministeri Abbas Araghchi. Iranin kannan ilmaisi selvimmin Teheranissa hallituksen tiedottaja Ali Rabiei, joka tänään tiistaina kertoi maansa olevan tyytyväinen Yhdysvaltain erityislähettilään Malley’n viimeaikaisiin kommentteihin, joissa ilmaistaan toive JCPOA:n palauttamisesta. Israelissa ei olla Malleyhin yhtä tyytyväisiä, vaan pidetään kompromissien mahdollisuutta ilman JCPOA:n tarkistamista (tiukentamista) ”hyvin huolestuttavana”.

”En voi keskustella yksityiskohdista, mutta odotamme innokkaasti tämän (Malleyn esittämän) rakentavan kannan toteutumista ja toivomme, että Wienissä käytävien neuvottelujen lopussa voimme saavuttaa selkeämmän vakavuuden ja rehellisyyden sitoumusten toteuttamisessa”, kertoi Ali Rabiei lehdistötilaisuudessa Teheranissa.

Iranin hallituksen suunnastaa kuuluu myös tiukkaa puhetta, jonka mukaan Iran ei ole syyllinen mihinkään:

Iranin tiedusteluministeri Mahmoud Alavi puhui viime helmikuussa, syyllistäen Yhdysvaltoja Iranin ajamiseksi rikkomaan vuoden 2015 sopimusta: ”Jos he ajavat Irania siihen suuntaan”, hän sanoi, ”se ei ole Iranin vika. Ne,  jotka työnsivät Iranin tähän suuntaan, ovat syyllisiä.”

Viime vuoden syksyllä Iran ilmoitti -parlamenttinsa päätöksen jälkeen- aloittavansa uudelleen uraanin rikastamisen JCPOA:ssa määrättyä 3,25%:n rikastustasoa rikkaammaksi. Iran onkin saanut uraaniteollisuutensa hämmästyttävän nopeasti käyntiin, ja ilmoittaa pyrkivänsä, näin ensialkuun, 20%:n tasoon. Toiminnan nopea käynnistäminen sinänsä tukee käsitystä, ettei Iranin uraanirikastamoja ole koskaan ajettu alas JCPOA:n vaatimusten mukaisesti. Trumpin epäluottamus pappisjohtoa vastaan ei siis ollut lainkaan aiheetonta.

Aiemmin juuri äskettäin 25-vuoden yhteistyösopimuksen Iranin kanssa tehnyt Kiina on ilmaissut kiinnostuksensa USA:n ja Iranin välisen kompromissin löytymiseen.

Luettavaa:

3 Comments

 1. Juha
  7.4.2021 08:41

  Jännä nähdä sytyttääkö Biden sodan ensin Irania vai Venäjää vastaan. Arvaukseni osuu jälkimmäiseen. Sääli vain, että Suomi Nato maana joutuu mukaan tähän sotaan. Suomen nukkehallitus voisi alkaa työllisyystoimina rakentamaan ydinpommisuojia asutuskeskuksiin. Etenkin Tampere tullaan pahoin ydinpommittamaan kun Naton lentotukikohta sijaitsee siellä. Ihan strategisesti nerokasta on sijoittaa lentotukikohta asutuskeskuksen viereen.. eikö. Sotilashenkilöstöllä on palvelut ihan vieressä… sehän on monin verroin tärkeämpää kuin väestön turvallisuus.

  Vastaa
 2. Obelix
  7.4.2021 13:39

  Malleyn mukaan ”Yhdysvallat tietää, että päästäkseen takaisin sopimukseen sen on poistettava vuoden 2015 sopimuksen kanssa ristiriidassa olevat sanktiot.”

  ”Neuvotteluissa Wienin Imperial and Grand -hotellissa iranilaiset, ja Venäjän, Kiinan, Venäjän, Saksan, Ranskan ja Yhdistyneen kuningaskunnan edustajat istuvat kokoushuoneessa”….ja ovat aitiopaikalla todistamassa sitä, miten ”vapaan maailman tuki ja turva”, sekä maailman toistaiseksi ainoa sotilaallinen supervalta tekee itsestään naurettavan amerikkalaisten yliopistomarxistien johdolla, muutaman hassusti pukeutuneen islamisti-papin, kommunistin, yms. kummallisen friikki globalistisosialistin edessä. Ainoa asia mitä ihmettelen on: miksi Venäjä vaivautuu istumaan tuossa kokoushuoneessa, koska sillä on siinä joukossa yhtä vähän ystäviä, kuin on Yhdysvalloilla?

  Vastaa
 3. juha II
  7.4.2021 14:30

  Iranin viha ”Suureen saatanaan” on kestänyt yli 40-vuotta.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top