New Yorkin seksikultin oikeusjuttu paljastaa, miten rikolliset alistavat uhrinsa

Eilen alkoi Brooklynissa NY:ssa oikeudenkäynti hyvin merkillisestä rikossarjasta. Syytetty Keith Raniere on pyörittänyt vuosia jonkinlaista kulttia, jossa on syyllistytty vakaviin rikoksiin, ja alistettu uhreja seksuaalisesti. Tapauksella on laajempiakin ulottuvuuksia, ja niitä tarkastelemme nyt.

Syytetyn asianajaja tiivistää -ilmeisen tahattomasti- asian ytimen, kun hän kuvailee Ranieren rikosuhreja:

”Nämä eivät ole köyhiä, ihmisiä, jotka ovat avuttomia. He ovat näyttelijöitä ja liikemiehiä. He ovat suurimmaksi osaksi hyvin koulutettuja, he ovat älykkäitä ja että heidät olisi aivopesty, -miten tämä olisi onnistunut. En usko, että on olemassa aivopesua”, vakuuttaa Ranieren puolustusasianajaja Marc Agnifilo.

Agnifilon pöydällenostamalla kysymyksellä on merkityssä niissäkin tapauksissa, joissa rikosuhrit ovat silminähden avuttomia ja puolustuskyvyttömässä asemassa. Ranieren tapauksessa, kun hän kohdisti rikoksensa koulutettuihin, menestyviin ja taloudellisesti toimeentuleviin henkilöihin, kysymys mainipuloinnista ja sen metodeista nousee väistämättä esiin, ja tarkastelun kohteeksi. Kun näissä rikostyypeissä, joista englanninkielisessä mediassa käytetään sanontoja trafficking ja grooming, uhrin henkinen painostaminen ja alistaminen on hyvin keskeistä, Agnifilon kysymys osuu juuri asian ytimeen: Tapahtukoo seksuaalirikoksissa ”auvopesua” ja miten?

Tarkastellaan vielä Ranieren rikostapausta: NXIVM-kultti, jota Raniere pyöritti, esittäytyi ikäänkuin psykologisena tukiryhmänä. Se tarjosi ”itsensäkehittämiskursseja”, mikä vetosi henkisesti hämmentyneisiin henkilöihin, jollaisia nykyään riittääkin. Siinä vaiheessa kun henkilö huomaa, ettei hänen menestyksensä ja vaurastumisensa anna hänelle mitään henkistä, hänellä on yleensä jo rahaa ja omaisuutta, -ja niitä NXIVM tavoittelikin: Kurssimaksut olivat suuria ja asiakas pyrittiin kietomaan yhä lisääntyvien vaatimusten verkkoon, kuten muuten aivan kaikissa kulteissa. (Jos itse epäilet joutuneesi kulttiin, tarkkaile tilisuorituksiasi.)

Renieren kultti meni kuitenkin tavallisia mielenrauhankauppiaita pidemmälle. Se riisti asiakkaitaan seksuaalisesti ja vaurioitti heidän mielenterveyttään. Keith Ranieren saamat syytteet syytteet koskevat mm. lapsipornografiaa ja seksikauppaa. Kultin sisäpiirissä, josta käytettiin nimitystä DOS, leikittiin seksiorja-leikkejä joissa alistuttiin liikkeen 58-vuotiaan johtajan hyväksikäytettäviksi. Tämä on kuitenkin metodin lopputulos. Miten siihen päästiin/ajauduttiin?

Tutkinta-aineisto, joka on ollut esillä oikeudenkäynnissä, kertoo myös kiristyksestä -mitä esiintyykin lähes kaikissa vastaavanlaisissa tapauksissa, mutta se levelli jolla kulttijohtaja tai manipulaattori saa otteen uhristaan on häpäiseminen ja itsekunnioituksen murtaminen, jotka tekevät uhrista helpommin alistettavan. Useissa muissakin tapauksissa alistettavalle uhrille tuotetaan kokemuksia, joita hän ei pysty käsittelemään, ja jotka hän siksi kieltää itsepetokseen turvautuen. Kun NXIVM-kultin kokelas ”pakotettiin” kulttijohtajan seksuaalisesti hyväksikäytettäväksi, hänet oli jo saatu luulemaan että se on normaalia ja asiaankuuluvaa. Kultin vanhempi jäsen, joka oli kokenut saman, ohjasi hänet tilanteeseen kädestä pitäen. Tilanne samalla sulki vanhemmalta kultistilta mahdollisuuden ymmärtää oma tilanteensa hyväksikäytöksi, koska hän olisi nähnyt itsensä hyväksikäyttäjänsä kanssarikollisena.

Ranieren kultti oli kuitenkin ilmiön sivistyneistö-versio. Todella haavoittuvassa asemassa oleviin uhreihin keskittyvissä porukoissa itsekunnioituksen murtaminen voidaan suorittaa mm. kusemalla uhrin suuhun, tai fyysellä pahoinpitelyllä johon liittyy myös kollektiivinen häpäisy ja pilkka. Eräissä yleisimmissä tapauksissa on levitelty mm. videoita uhrin raiskauksesta. joille on sitten porukassa naureskeltu. Kyllä, valmisteluvaiheessa olevat tulevat uhrit ovat olleet tässä mukana.

Pelkistetyimmän esimerkin Ranieren elliitiversiossa esiintyneestä ilmiöstä voimme löytää vaikkapa eurooppalaisen suurkaupungin sosiaalisen asuntotuotannon leimaamasta lähiöstä, joidenlaisia asuttavat pysyvästi työttömät perheet, yksinhuoltajat ja akkultturoituneet maahanmuuttajat. Siitä ympäristöstä puuttuu hienostelu ja turhat krumeluurit: Poika teeskentekee tytölle olevansa kiinnostunut, vie hänet kerrostalon pölyiseen pyöräkellariin, ja tekee siellä mitä tekee. Tämän jälkeen hän avaa oven kavereilleen, joita onkin jo melkoinen jono, kun tekstarit ovat liikkuneet. Kokemuksensa jälkeen tyttö on murrettu, hän on jengin omaisuutta ja kaikkien käytettävissä. Paluuta haaveiltuun elämään ei ole.

Kyseessä on siis urbaanin elämäntavan ilmiö, jossa uhri manipuloidaan kieltäytymään näkemästä omaa tilaansa ja itseensä kohdistuvaa vahingoittamista. On myös toinen itsepetoksellisen selvien asioiden näkemättäjättämisen muoto: Kiellämme itseämme näkemästä, mitä lähiöissämme tapahtuu, vaikka selvät merkit ovat silmiemme edessä.

Oletteko kuulleet lauseen ”tätä tapahtuu vain huonossa asemassa olevien perheiden lapsille”? -Edellä jo viittasin näkemästä-kieltäytymiseen, ja Ranierelta voimme kysyä, onko hyvä taloudellinen ja sosiaalinen asema suoja hyväksikäytöltä. Hän se tietää, jos joku.

3 Comments

 1. Jussi
  8.5.2019 16:44

  Esimerkit oli aika lieviä verrattuna satanan palvaajien seurapiireissään pyörittämiin mielenmurtamiseen, seksiorjuuteen ml. pikkulapset, rituaalikidutukseen ja rituaalimurhaan, pakottamiseen ulosteiden syöntiin, kannibalismiin ja pakottamiseen syödä oman lapsen, sikiön tai oman vartalon osia…
  Osin tieteellisesti kehitettyjä ja salaisesti kokeilluissa aivopesumenetelmissä ovat yleisimmin esillä opit MK-ultra ohjelmasta ja saarivaltion Tavistock-instituutissa, joissa on mukana ”laajennettuja” psykiatrisia menetelmiä fyysisen alistuksen lisänä.

  Vastaa
 2. stisse
  8.5.2019 18:15

  Stormy Daniels

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   8.5.2019 21:14

   Nokitan Jaskarilla.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top