Nez Perce -kansakunta palaa kotiseudulleen

Sataneljäkymmentä vuotta sitten kotiseuduiltaan karkoitettu Nez Perce -kansakunta piti torstaina vanhan keskusasutuksensa Am’Sáaxpan paikalla Wallowa Countyssa Oregonissa maan haltuunottamis- ja pyhitystilaisuuden.

Wallowan (Wal-Lum-Wat-kin) piirikunta oli 1870-luvulla Nez Perce -kansakunnan tärkeimpien päälliköiden, vanhan päällikkö-Josephin ja nuoremman Josephin, asuinpaikka ja talvileiri. Päälliköt olivat kristittyjä, mistä etunimet. Nuorempi Joseph tunnetaan myös nezperce-kielisellä nimellä Hin-mah-too-yah-lat-kekt (myrsky vyöryy alas vuorelta). Vuonna 1877 kansakunta karkoitettiin alueelta, ja heidän kanssaan vuosina 1855 ja 1863 tehdyt maasopimukset peruutettiin kullankaivajien ja uudisasukkaiden rynnätessä alueelle. Tapahtumaa nimitetään Nez Percen sodaksi, vaikka se oli USA:n ratsuväen suorittama takaa-ajo, jossa menehtyi väkeä nälkään ja pakkaseen. ”Sota” päättyi päällikkö Josephin antautumiseen.

”Sodan” jälkeen henkiinjääneet nezpercat eristettiin reservaatteihin Kansasiin, Oklahomaan ja Colvillen reservaattiin viereiseen Washingtonin osavaltioon. Vanha Joseph on haudattu Wallowaan, nuorempi Colvilleen. Vain harvoja nezperce-perheitä asuu Wallowassa, mutta kansakunta osti joulukuussa Hayes farm -maatilan, -150 eekkeriä, jonka alueella Josephin vanha pääleiri sijaitsi.

Torstaina (29.07.) kansakunta palasi perinteiseen kyläänsä, ratsain kuten olivat lähteneetkin 143 vuotta aikaisemmin.

Alueella on nykyisin kaupunki, joka on nimetty nezpercejen legendaarisen päällikön mukaan: Joseph.

Maan haltuunotto-tilaisuudessa puhui kansakunnan nykyinen edusmies, toimeenpanevan heimokomitean puheenjohtaja Sam Penney. Maaomaisuuden palauttaminen on osa sukupolvien ajan käytyä kamppailua, ja se on lahja paitsi Nez Percen ihmisille tänään, myös tuleville sukupolville, sanoi varapuheenjohtaja Shannon Wheeler. Wheelerillä oli tilaisuudessa perinteiset nezperce-mokkasiinit, ja hän kertoi pitävänsä arvossa sitä, että voi tuntea niiden kautta Am’sáaxpan maaperän. Entinen omistaja, Mark Hettervig, oli myös paikalla tilaisuudessa. Hän sanoi myyneensä maan käypään hintaan, mutta olevansa iloinen siitä että nezpercet saavat perintönsä takaisin. Päällikkö Josephin jälkeläinen Allen Pinkham Sr., kertoi ”olevansa  iloinen voidessaan olla kotona.”

Luettavaa:

5 Comments

 1. Historia toistaa
  31.7.2021 19:30

  Näiltähän voisi kysyä että miten ”uudet asukkaat” sulautuivat maan omaan väestöön ja miten maan oman västön kulttuuria hyväksyttiin tai kunnioitettiin. Miten maan alkuperäsikansan kävi uusien asukkaiden kanssa? Paransiko se niiden hyvinvointia tai elämänlaatua?

  Samaa voidaan kysyä suomalaisilta jotka katselevat kun kansanedustajamme, ministerimme ja MEP:imme yhdessätuumin valtionhallinnon kanssa rahtaavat pohjolan kansasta väriltää poikkavia Suomeen ja eurooppaan.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   31.7.2021 22:54

   Kostoksi alkuperäiskansa opetti maahanmuuttajat polttamaan tupakkaa.

   Vastaa
 2. tulitikkutyttö
  31.7.2021 19:44

  Vietnamin venepakolaiset ei ole vieläkään päässeet alkuperäisille asuinsijoilleen, vaikka sota on loppunut kauan sitten.

  Vastaa
 3. juha II
  31.7.2021 21:41

  Vain valkoiset oikaisevat aiemmat tekonsa ja edes jotkut heistä omaavat omantunnon ja kyvyn myöntää tekemänsä virheet. Kaikki muut korskeina ja itsetietoisina röyhkimyksinä nostavat valkoisen rodun ”tikun nokkaan” syyttäen kuin valkoista lihaa syövää heteromiestä kaikesta vääryydestä,b joka on vallinnut ja vallinnut tässä ”murheiden laaksossa”!

  Valkoinen mies on kuin piikki, johon koko maailman pahuuden kuitit laitetaan ja sitä kasvatetaan huolella kuten Yhdysvalloissa ja euroopassa jo lapsesta ”sylkykupiksi” kieroutuneiden ja häiriintyneiden kulttuurimarxistien toimesta. Jolla ei voi olla kuin yksi lopputulos. Se sama joka vallitsee Etelä-Afrikassa jo vuosia sen jälkeen kuin valkoiset jälleen kerran hyvyyttään (lue: tyhmyyttään) luovuttivat vapaaehtoisesti v. 1991 vallan mustille ANC:n kommunisteille eli sikäläiselle ”enne–BLM:lle”. Valkoisten toivoessa jotain sellaista, jota EI ole koskaan ennen tapahtunut elävässä elämässä, mutta sen sijaan tulivat näkemään oman kansanmurhansa ”suorana lähetyksenä”!

  Ja kas kummaa. Tämän kaiken takana oli tahot, jotka nytkin ovat EU-globalistien omalla umpityhmällä innolla omaa lihaa ja vertaan tuhoavat zombiet, joiden korviin kuiskuttelevat valheita ja kieroja unelmia ne, jotka ovat pyhitetyt pysymään pinnalla kuin ongen korkki. Kuin sen sijaan valkoisen kurjan rodun kärsimys uskonnolla ryyditettynä ripustetaan myllynkivi kaulaan niistä teoista, joihin oli syyllisiä aivan ne ”muut”, joiden tahriintumaton kuosi pysyen periaatteella: ”Menee kuin vesi ankan selkää”! Tavalla kun sinä sen sanot, istut kiven sisässä!

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   31.7.2021 23:19

   Nez Perce -esimerkki osoittaa ettei toivoa kannata heittä viellä reservaatissakaan, mutta taitaakin olla niin että ainoastaan eurooppalaiset jättävät (edes) reservaatit, -ja vielä sallivat ostaa maita takaisin.

   Paree, ettei päästetä maahantunkeutujia niskan päälle.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top