Bill Browderin väite: 175 milj.dollaria laitonta rahaa liittää Nordean Magnitskyn tapaukseen

Kansainvälinen Nordea-pankki on mainittu rahanpesu-kontekstissa Tanskassa ja Ruotsissa. Tapauksen tekee hyvin vakavaksi se, että ilmiannon on tehnyt sijoittajaliikemies Bill Browder, joka ei säästä sanojaan.

USA:n paikallinen KRP, Federal Investigation Bureau FBI, varoitti vuonna 2011 Tanskan Nordeaa asiakkaasta, Dan Consulting:sta (Strand House), jonka osoitteessa toimiva yhtiö pesi rikollista rahaa. Pankin edustaja ei osannut selittää Börsen-lehdelle, miksi kesti nelisen vuotta ennenkuin Nordea huomioi varoituksen.

Nordea katkaisi asiakassuhteen Dan Consultingiin vasta 2016. Yhtiö oli perustanut omaan Kööpenhaminan osoitteeseensa rekistöröidyn pöytälaatikkofirman Virossa toimineelle hakkerille, joka käytti sitä rikollisen rahan alkuperän häivyttämiseen.

Toinen, tuore tapaus, on Ruotsista: Hermitage Capital Management –yhtiö on tehnyt ilmoituksen Ruotsin viranomaisille koskien Nordean asiakkaan laitonta toimintaa. HCM on yhdysvaltalais-brittiläinen sijoituspankkiiri Bill Browderin yhtiö.

Tanskan rahanpesu-epäilystä kertoivat Börsen 09.10. 2018, ja Kauppalehti samana päivänä.
Ruotsin tapauksen uutisoi mm. Yle 16.10.2018.

Jatkuu twiitin jälkeen.

Ylen mukaan Browder on monessa mukana:

Amerikkalaissyntyinen suursijoittaja Browder teki merkittäviä investointeja Venäjälle 1990-luvulla. Browder tunnetaan erityisesti kampanjoinnistaan alaisensa, venäläisessä vankilassa kuolleen lakimiehen Sergei Magnitskin puolesta.

Magnitski pidätettiin vuonna 2008, kun hän todisti valtavasta verokavalluksesta Venäjällä. Hän joutui syytteeseen veronkierron avustamisesta ja kuoli epäilyttävissä olosuhteissa vankilassa 2009.

Ylen uutinen 30.05.2018.

Nordeaan Ruotsissa kohdistuneen ilmiannon yhteys Browderiin liittää sen laajempaan kokonaisuuteen, -ja antaa vinkkiä laittoman rahan geopolitiikasta, mikä tarkoittaa, kansanomaisesti ilmaisten, että ”pukinsorkka vilahti”. Aivan toiseen asiaan mennen: Rahanpesututkimuksia on mm. Turun-seudulla äskettäin toteutettu varsin räväkkään tyyliin. 

 

Danske-pankin Tallinnan-skandaalista kirjoitti Kauppalehti 20.09.2018: Danske Bankin Viron-toiminnot hyvin tunteva Bill Browder: ”Herää epäilys pankin johdon alibista ja koko ajatusmaailmasta”. Danske-tutkimukset käynnistänyt Bill Browder yllättyi, miten varhain pankkia varoitettiin rahanpesusta.

Talouselämä 21.09.2018: Suursijoittaja Bill Browder: ”Dansken johtajia ja viranomaisia pitää rankaista vankilatuomiolla, muuten asiat eivät muutu”. Bill Browderin mielestä myös Nordean Tanskan-yksikön toiminta pitäisi selvittää. – ”En ole tyytyväinen siihen, että tätä ei tutkita”. ”Eilinen raportti on painava, ei niinkään lopputulostensa kautta vaan niiden uusien faktojen kautta, mitä se tuo esiin”, sanoo suursijoittaja, Hermitage Capital Managementin perustaja Bill Browder Talouselämälle puhelimitse.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top